Arhiva

Istina o „kosiliju“

Mila Pršić, direktor marketinga Lomax Company | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. april 2015 | 19:29
Istina o „kosiliju“


Apsolutna je neistina da je Nevena, kako su izjavili predstavnici tog preduzeća, 2004. na volšeban način izgubila licencu za pastu za zube kolinos i da je prava dobila Lomax Company, jer ona nikada nije ni tražila, ni dobila licencu za kolinos, već je u avgustu 2003. od kompanije Kolgejt Palmolajv Adrija, koja je vlasnik brenda kolinos, dobila pravo na distribuciju tog brenda na teritoriji Srbije. Lomax je bio distributer brenda kolinos od avgusta 2003. do oktobra 2012. i o tome postoje konkretni dokazi.

Ne postoji, takođe, ni čudan splet okolnosti zbog kojih Nevena navodno nije uspela da zadrži licencu za švajcarsku kozmetičku liniju kosili. Istina je, a za to postoje čvrsti dokazi, da dugi niz godina Nevena nije plaćala naknadu za korišćenje licence kosili. Zato je vlasnik tog brenda, švajcarska firma Doetsch Grether iz Bazela, nakon više opomena, 2011. raskinula ugovor sa Nevenom, koja je uprkos tome nastavila da proizvodi brend kosili do avgusta 2014. Dakle, ne samo što godinama nisu plaćali naknadu za licencu, već su više od tri godine ignorisali raskid ugovora, a onda i sebi uzeli za pravo da kopiraju originalni zaštitni znak Kosili u novi znak Kosallia, koji su registrovali kao svoju intelektualnu svojinu u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije. Uz to su iskopirali i boce, deo decenijskog imidža brenda kosili, kao svoju intelektualnu svojinu. Oba ova slučaja su predmet istrage i poništaja kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

Nije tačno da je nekakvim slučajem licencu za kosili dobio Lomax. Od 1. marta 2013. švajcarska kompanija Chemoflor raspolaže sa pravima vezanim za brend kosili, na osnovu ugovora o licenci sa vlasnikom brenda Doetsch Grether. Kao ekskluzivni korisnik licence Chemoflor je kontaktirao i sa Lomax Company 1. septembra 2014. zaključio ugovor o podlicenci i od tada Lomax ima sva prava da organizuje uslužnu proizvodnju i distribuira kosili na teritoriji bivše Jugoslavije. O svemu tome je rukovodstvo Nevene bilo obavešteno.

Apsolutna je neistina i tvrdnja da upola glasa fabrikom kruži priča da je vlasnik subotičke firme u više nego prijateljskim odnosima sa jednim visokopozicioniranim službenikom aktuelnog režima. Ni Lomax, ni vlasnik firme Dragiša Pršić nikada nisu imali kontakt ni sa jednom političkom partijom, niti imamo bilo kakve pomoćnike na visokim položajima aktuelnog režima. Radimo i borimo se na tržištu po čistim ekonomskim pravilima.

Neistina je i tvrdnja da kosili proizveden u Subotici nema veze sa originalnom formulom. Nevena je, po osnovu ugovora o licenci, svojevremeno dobila originalnu švajcarsku recepturu od Doetsch Grethera, ali je dugi niz godina nije koristila. Oni originalni parfem ne nabavljaju od nemačkog Droma, već od plagijatora, što možemo dokazati. Godinama nisu koristili ni aktivni sastojak koji sadrži ekstrakte šest biljaka plus urea i alantoin. Kosili koji je proizvodila Nevena bio je na donjoj granici kvaliteta za standarde proizvoda za dečju higijenu. Novi kosili, čiju proizvodnju organizuje Lomax, proizveden je po švajcarskoj formuli, sa originalnim sastojcima koji se uvoze iz Nemačke i spada u red najkvalitetnijih proizvoda za dečju higijenu na tržištu Srbije. Sve ove tvrdnje možemo potkrepiti odgovarajućim pisanim dokazima.