Arhiva

Za podsticaj sigurnog izvoza

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. april 2015 | 21:27
Za podsticaj sigurnog izvoza


AOFI je zasigurno jedna od retkih agencija koja je svojim dobrim radom opravdala svrhu njenog osnivanja. Osnovana je 2005. godine i u potpunom je vlasništvu države Srbije. Svojim analitičkim radom Agencija prepoznaje potrebe izvoznika iz Srbije i brzo i operativno odgovara na njihove zahteve. Aktivno učestvuje u rešavanju problema sa kojima se privredna društva, izvoznici susreću u svom poslovanju. Formirana je po pravilima kao slične institucije iz Evropske unije.

Naša osnovna misija je poboljšanje uslova poslovanja izvozne privrede i unapređenje strukture izvoza Republike Srbije kroz pružanje konkretnih usluga osiguranja i finansiranja izvoznicima. Bavimo se finansiranjem izvoznih poslova kroz kratkoročno kreditiranje i faktoring poslove, zatim osiguranjem izvoza od komercijalnih rizika i izdavanjem garancija. Naše aktivnosti idu u pravcu povećanja privrednog rasta i povećanja zaposlenosti - kaže generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Dejan Vukotić, predsednik Izvršnog odbora.

Da li ste u protekloj godini koja je bila puna rizika i raznih ograničenja, a dobili ste i konkurenciju iz inostranstva, uspeli da ostvarite pozitivan rezultat?

U 2014. godini AOFI je izvršio konsolidaciju svog poslovanja. Povećali smo broj klijenata u kreditnom portfelju i to najviše u delu malih i srednjih preduzeća. Oni su ciljna grupa naši aktivnosti. Konsolidacija poslovanja i prepoznavanje zdravih projekata dovelo je do toga da u 2014. godini ostvarimo najbolji rezultat od svog osnivanja. U brojkama to je oko 3,5 miliona evra neto dobiti. Povećanje broja klijenata u portfoliu u odnosu na prošlu godinu je 20 posto. Tendencija je da nastavimo tim trendom i da se fokusiramo na preduzeća, klijente koji teže dobijaju kredite od poslovnih i komercijalnih banaka, jer preduzeća koja imaju izvoz su motor pokretanja srpske privrede.

Da li je vaše dobro poslovanje odraz nekog dodatnog angažovanja ili novih proizvoda?

Naše dodatno angažovanje i novi pristup rada prepoznat je i od strane srpskih izvoznika. Imamo sve više zahteva za uspostavljanje saradnje jer su uvideli naš značaj u podsticanju i razvoju izvoza. Uveli smo praksu promocije Agencije kroz obilaske regiona, saradnje sa regionalnim privrednim komorama. Stalno smo na terenu i prezentujemo naše proizvode. Predstavljali smo nove proizvode osiguranja i faktoringa koji su nekim privrednicima bili nepoznati. Predočavali smo im koje su naše prednosti u odnosu na komercijalne banke. Rad sa Agencijom im omogućava lakši rad i sigurniji izvoz.
Ove godine dobili smo konkurenciju u delu osiguranja. Renomirana osiguravajuća kuća Cofface je ušla na srpsko tržište kroz kooperaciju sa AXA osiguranjem u Srbiju kao konkurencija kod osiguranja potraživanja. Osiguranje rizika od nenaplate potraživanja je proizvod koji je sve više prisutan na našem tržištu i u svetu, posebno zbog svetske ekonomske krize koja je negativno uticala na poslovanje mnogih kompanija širom sveta.
Kroz saradnju sa renomiranim svetskim reosiguravajućim kućama preuzimamo rizik i pomažemo našim privrednicima da im u slučaju neplaćanja od strane njihovih kupaca omogućimo da nesmetano nastave proces proizvodnje i da posluju bez problema sa tekućom likvidnošću.

Mogu li i budući privrednici, koji imaju nameru da se bave izvozom, računati na vašu podršku?

Iako radimo sa pet velikih izvoznika HIP Pančevo, Gorenje, Železara Smederevo, Tarketi i Ipol Seval, prepoznat je značaj koji AOFI ima na rast i razvoj malih i srednjih preduzeća. Mi smo u 2014. godini doneli odluku da smanjimo neophodan prag izvoza, kako bi klijenti bili u mogućnosti da apliciraju, sa 300.000 na 100.000 evra, a sve to u cilju proširenja saradnje sa malim i srednjim preduzećima. Da u samom startu pojačamo našu ulogu i da im pomognemo kada im je najpotrebnije, a kad ostvare visok nivo izvoza onda smo tu samo da budemo servis.
Uveli smo novinu da izvoznici koji nisu imali izvoz prethodnih godina mogu da apliciraju ukoliko do dana podnošenja zahteva imaju odgovarajući potreban proporcionalni deo u tekućoj godini.

Planiramo da i dalje analiziramo potrebe izvoznika i da u što kraćem roku napravimo proizvode koji će moći da odgovore potrebama izvoza. Želimo da što više približimo izvoznicima provod osiguranja potraživanja i da, radi bržeg održavanja tekuće likvidnosti, naše brže reakcije, povećamo aktivnost u oblasti faktoring poslova.
Rezultat koji smo postigli je rezultat konsolidacije koja je urađena 2014. godine i angažovanja profesionalnog menadžmenta i svih zaposlenih. Naša osnovna namena nije ostvarivanje dobiti i nismo osnovani samo zbog toga, ali smo uvođenjem određenih pravila uspeli da veliki broj nenaplativih kredita naplatimo. Preko četiri miliona evra koji su bili nenaplativi iz perioda 2007. i 2008. godine smo naplatili. Ovaj podatak predstavlja pokazatelj da se zaista radi u interesu države, osnivača, i u interesu zdravih izvoznika. Da bi mogli da plasiramo sredstva klijenti moraju da vraćaju dobijeni kredit.

Očekujete li da ćete i u 2015. godini postići dobre rezultate kao u prethodnoj godini?

Veliki deo našeg portfolija čine sezonski klijenti, klijenti koji su vezani za poljoprivredu, voćari, proizvođači žita, prodavci hrane i prvo tromesečje je za nas mirniji period. Naši planovi su povećanje osiguravajućeg potencijala, uvođenje osiguranja na srednji i dugi rok, uvođenje osiguranja od političkih rizika, a to znači osiguranje naših klijenata u poslovima koji oni vrše, na bazi bilateralnih sporazuma Republike Srbije sa zemljama sa povećanim političkim rizikom. Angažovaćemo se na pronalaženju povoljnijih uslova izvoza, očuvanju realne vrednosti kapitala, kvalitetnu procenu kreditne sposobnosti klijenata i zaštiti interesa akcionara to jest države. Plan nam je da nastavimo ovim trendom, da radimo kao što smo radili u 2014. godini , uz naplatu nenaplativog.

Uz angažovanje našeg tima mladih profesionalnih - stručnih ljudi, rezultat će i u 2015. godini sam po sebi doći. Svi zaposleni ostvaruju dobre rezultate, a i ponosni smo što radimo u ovoj za državu značajnoj agenciji koja dobro funkcioniše u oblasti za šta je osnovana i koja se sama finansira i poštovana je u regionu i Evropi.
Potpisali smo sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa svim eksportno kreditnim agencijama iz regiona i Evrope. Članovi smo Bernske unije i Praškog kluba.
Država je pokazala da je prepoznala naš značaj tako što smo uključeni u pregovarački klub za pet poglavlja za pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Tu smo veoma aktivni.

Zašto AOFI

Mi imamo paket usluga u oblasti finansiranja i osiguranja izvoza na jednom mestu, imamo povoljne uslove finansiranja osiguranja. Imamo veoma kratke rokove realizacije, što je naša komparativna prednost u odnosu na komercijalne banke. Obezbeđujemo klijentima sigurnije poslovanje na inostranim tržištima. Pružamo našim klijentima informacije o mogućnostima da budu što konkurentniji u izvozu - poručuje direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Dejan Vukotić