Arhiva

Produžetak političkog pritvora

S. Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. maj 2015 | 18:47
Produžetak političkog pritvora

Foto Zoran Lončarević

Protiv Lazovića i Vujačića podignuta je zajednička optužnica 11. avgusta 2014. godine, a njom se još terete Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić i Ilija Vujačić (otac Nebojše Vujačića, koji nije ni bio u pritvoru). Lazović i Vujačić su u pritvoru bili devet meseci. Vujačić je od 15. aprila, 2014. bio u kućnom pritvoru, da bi mu ta mera 19. avgusta bila preinačena u meru zatvorskog pritvora. I jedan i drugi imaju obavezu da se tri puta nedeljno javljaju u policijsku stanicu i zabranjena im je komunikacija i približavanje svedocima.

Građanska inicijativa SDP ocenila je da je sramno što je za ovakvu odluku Euleksu bilo potrebno skoro godinu dana pritvora i maltretiranja čime su izazvali nenadoknadiv bol i patnje porodicama Lazović i Vujačić. U isto vreme razočarani smo odlukom Euleksovog suda da se odbije zahtev ostalih optuženih, među kojima je i zahtev našeg lidera, Olivera Ivanovića. Posebno imajući u vidu da i pored ostrašćenog i neprofesionalnog ponašanja tužioca, ni jedan od trideset i nekoliko svedoka nije potvrdio navode optužnice, stoji u saopštenju ove partije.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić smatra da je sud konačno počeo da shvata realnost, da nema nikakvih dokaza ni protiv koga od pet optuženih. Zaključno sa prethodnom nedeljom saslušani su svi svedoci koji se odnose na slučaj Vujačića i Lazovića.

Niko ih nije direktno optužio i sud nema više osnova da ih drži u pritvoru, objašnjava Vlajić njihovo puštanje, uveren da će se slično desiti i sa Ivanovićem i Delibašićem.
Javni tužilac, kako kaže Vlajić, za njih ima još nekoliko desetina svedoka i Vlajić očekuje da ni oni, kao ni dosadašnji svedoci, neće okriviti nikoga. Ali, s obzirom na to da svedoci još nisu saslušani, sud ima formalno pokriće da ovu dvojicu još drži u pritvoru.

Potpuno sam siguran da razlozi za hapšenje i držanje u pritvoru Olivera Ivanovića nisu pravne prirode i to svi vide od samog početka. Isto sam tako uveren da će se po okončanju ovog postupka mnoge stvari isterati na čistinu i učiniti jasnijim, uveren je advokat Vlajić.

Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, da je, navodno, kao vođa srpske paravojne policijske formacije podsticao grupu podređenih pripadnika paravojnih snaga policije da počine ratne zločine protiv civila. U optužnici se navodi da je Ivanović naredio ubijanje deset kosovskih Albanaca od kojih je četvoro i ubijeno vatrenim oružjem od strane neidentifikovanih pripadnika paravojnih snaga policije koji su, navodno, bili pod Ivanovićevom kontrolom.