Arhiva

Vizantijski sindrom

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 20. maj 2015 | 21:03
Vizantijski sindrom


Uuh! Sanjao sam strašan san! Kao počeo treći svetski rat, rakete lete iznad Srbije, a sve u pravcu Evropske unije! Od Brisela ostala samo pusta ledina i svi evropski narodi krenuli ka Srbiji, pod onu Tarabićevu šljivu. A, Srbi, stare proverene budale, primaju Evropljane kao bliske rođake, ne traže im, čak, ni pasoše. Meni, pak, u Vidovu, ratni kabinet Aleksandra Vučića dodelio Karla Bilta! Da, onog potrčka iz Bilderberga koji je, koliko do juče, bio na apanaži kod Porošenka. Bajdvej, Kisindžer i Bžežinski su smešteni, čujem, u starački dom u Pirotu, a ostali starci iz Komiteta 300 dobili Crnu Travu! Da se više sa ovim svetom ne igraju. Jer, gledali smo, već, Čarlija Čaplina u filmu o Hitleru.

E, sad, Karl Bilt, u mom Vidovu, kleči na kukuruzu, kaje se što je po Beogradu fotografisao bilborde Gasproma da bi kinjio Srbe što prilaze Rusima. Jadnik, nudi se da mi čuva ovce po Suvoj planini, a hoće da bere i trnjine. Hoće, bre, umesto Bilje, ručno da pere veš na mokranskom vrelu... I, šta ću? Sažalim se na bivšeg premijera Švedske, primim ga na stan i hranu i još mu dam čobansku dnevnicu od 1.500 dinara ili ako hoće 1.500 evra! Takav je kurs, bajo, u mom snu.

Probudim se, kad hoćeš! Kurs je onaj koji diktira guvernerka Jorgovanka. A od Karla Bilta ni traga, ni glasa! Nisu ga, valjda, pojeli suvoplaninski kurjaci? Ali, osvanula bi, valjda, ta ekskluziva u nekom od tabloida protiv kojih se, po meni, diže nerazumljiva povika. Jer, samo u tabloidima možeš da pročitaš kako, recimo, CIA, sasvim ozbiljno, upozorava Belu kuću i Evropsku uniju da prećutno podržavanje ideje o Velikoj Albaniji može da ujedini Srbiju, Grčku, Makedoniju, pa i Bugarsku u pravoslavni savez na Balkanu. I, tu se, baš, štrecnem. Da nije CIA počela da radi za Srbe?! Jer, ako CIA misli isto što i ja, onda je, bato, to cela istina!

K. G. Jung, moj guru iz Švice, deli, takođe, ovo mišljenje:
Pa, i CIA se, izgleda, opasuljila! Još od Aleksandra Makedonskog teritorije njegovog carstva prostirale su se od Dunava do Soluna i od Jadranskog do Crnog mora. To carstvo obnovio je makedonski car Samuilo, a posle njega i srpski car Dušan. O tom carstvu razmišljao je i kralj Aleksandar Karađorđević. Tako da kod pravoslavnih naroda na Balkanu, začas, može da proradi vizantijski sindrom!

A vizantijski sindrom kao da počinje da kruži Balkanom. Moja Crna, pak, frkće: Šta ste se uhvatili vizantijskog sindroma kao pijan plota!? Kao da ne znate da je termin Vizantija smišljen u 17. veku samo da bi se sakrilo da su Romejskim carstvom vladali, uglavnom, Srbi, počevši od Konstantina Velikog, pa sve do pada Konstantinopolja u ruke divljih krstaša sa Zapada! Valjda CIA i ovo ima na umu kada se, evo, priklanja Srbima...