Arhiva

Ugled koji se decenijama gradio

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. maj 2015 | 21:17
Ugled koji se decenijama gradio


To zasigurno govori koliki ugled, ne samo u Srbiji, veći u svetu, uživa ovaj fakultet i njegov profesorski kadar. Osnovan je odlukom Narodne skupštine 18. maja 1960. godine i od osnivanja fakultet je član Univerziteta u Novom Sadu i Zajednice ekonomskih fakulteta u nacionalnim okvirima. Odeljenje u Novom Sadu je osnovano 1977. godine.

Ono što, između ostalog, ovaj fakultet čini posebnim i za poštovanje je i ponos, ne samo zaposlenih i države Srbije, već i međunarodnih institucija, jeste da je prihvatio da 2011. godine otvori odeljenje Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu. Već četiri godine uspešno studiraju i druže se Srbi i Albanci. Veliku podršku za osnivanje odeljenja u Bujanovcu fakultet je imao od ambasadora Majkla Devenporta, šefa misije Evropske unije u Srbiji, kao i od tadašnjeg ministra prosvete Žarka Obradovića. Nastava na Ekonomskom fakultetu izvodi se, pored srpskog jezika, i na mađarskom i albanskom jeziku.

Ugled koji danas ima Ekonomski fakultet gradio se više od pola veka i ova vremenska distanca realno govori o postepenom uspešnom razvoju ekonomske misli na nacionalnom i na međunarodnom nivou. Danas je Ekonomski fakultet u Subotici poznat kao regionalni lider u obrazovanju, trudimo se da dostignemo najviše obrazovne standarde među obrazovnim naučnim institucijama u Srbiji, Jugoistočnoj Evropi i Centralnoj Evropi, primenjujući Bolonjske principe, govorio je, između ostalog, dekan fakulteta, profesor dr Nenad Vunjak obraćajući se gostima na svečanosti povodom obeležavanja jubileja.



Na fakultetu je diplomiralo preko 18.700 studenata, a akademski naziv magistra ekonomskih nauka steklo je 535 studenata i naziv doktora nauka 236 studenata. U jubilarnoj godini Ekonomski fakultet raspolaže sa 16.700 metara kvadratnih prostora za obrazovni i naučnoistraživački rad i 55.000 naslova u biblioteci. Na fakultetu je zaposleno u stalnom radnom odnosu 190 radnika, od čega je 115 profesora i saradnika, i 75 administrativnih radnika. Matični fakultet obrazuje studente za zvanje: ekonomista, menadžer i poslovni informatičar - na osnovnim, master i doktorskim studijama.

U proteklih 55 godina fakultet se prilagođavao potrebama privrede i donosio više nastavnih planova i programa, od granskih usmerenja: Industrija, Agroekonomija, Unutrašnja i spoljna trgovina, pa do funkcionalnih usmerenja, kao što su: Računovodstvo i revizija, Finansije, Bankarstvo i osiguranje, Marketing, Menadžment, Međunarodna i evropska ekonomija i Poslovna informatika. Fakultet je od osnivanja bio koncepcijski orijentisan ka obrazovanju mikroekonomskog usmerenja, odnosno poslovne ekonomije. Ekonomski fakultet ima osam akreditovanih studijskih programa na strukovnim studijama, isto toliko i na master studijama, kao i tri studijska programa na doktorskim studijama. Na Ekonomskom fakultetu trenutno studira 5.500 studenata. Fakultet trenutno izdaje tri časopisa: Anale, Strategijski menadžment, Menadžment informacionih sistema.

Ekonomski fakultet u Subotici je u svojih 55 godina rada prolazio kroz turbulentna vremena, od najnižeg nivoa pa do najviših uspona. U određenim vremenskim periodima sedište fakulteta pored granice predstavljalo je prednost, dok je u drugim periodima predstavljalo kočnicu razvoja i zatvaranja u uske regionalne okvire. Na našu sreću fakultet je preživeo ta teška turbulentna vremena. Danas fakultet ima posebnu ulogu i značaj u društveno odgovornom ponašanju na nivou domicilnih naučno-obrazovnih institucija. Profesori Ekonomskog fakulteta u Subotici imaju veoma visok naučni rejting i profesionalni ugled na univerzitetima u širem regionalnom okruženju, zatim u obrazovnoj i poslovnoj javnosti. Treba istaći da skoro nema značajnije institucije, privatne i akcionarske kompanije, javnih preduzeća, obrazovne institucije, u kojoj ne rade ekonomisti koji su stekli znanje i diplome na Ekonomskom fakultetu u Subotici, rekao je dekan Vunjak i nastavio: Vizija Ekonomskog fakulteta u Subotici, sa svojim odeljenjima, usmerena je na: razvijanje novih studijskih programa (akademskih i strukovnih studija - učenja na daljinu), akreditaciju multidisciplinarnih studijskih programa na osnovnim i master studijama (poslovno-pravni smer, logistika sistema u ekonomiji, javna administracija, turizam, ekologija i informacioni sistemi.

I dalje ćemo nastojati da budemo stožer ekonomske misli na nivou AP Vojvodine bez obzira na to da li su u pitanju akademske ili strukovne studije, kao i pokretač novih ekonomskih ideja za dobrobit države Srbije i njenog regionalnog okruženja. I dalje ćemo biti usmereni ka putu napretka, zadržavanja visokog nivoa profesionalnog delovanja i stvaranja nove vizije sa svakom sledećem generacijom studenata, profesora i menadžmenta fakulteta, istakao je dekan Vunjak.

Ugled koji fakultet uživa je rezultat složnog timskog rada članova Nastavno-naučnog veća, Saveta fakulteta, rukovodioca departmana, prodekana, i rukovodioca centra. Veliku podršku fakultet ima i od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i tehnološki razvoj, Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, OEBS-a, misiji Evropske unije u Srbiji. Značajna je saradnja i sa srednjim školama, kao i sa poslovnim partnerima gde studenti obavljaju stručnu praksu.

Fakultet sarađuje sa Univerzitetom u Tetovu u izvođenju nastave na albanskom jeziku u Bujanovcu, zatim Fakultetom za logistiku u Celju u oblasti zajedničke nastave na master studijskom programu Logistika sistema u ekonomiji, Ekonomskim fakultetom u Šopronu na organizaciji zajedničkog naučnog projekta Amberroud, Državnom univerzitetu F. M. Dostojevski u Omsku, Ruska Federacija, na izradi tri zajedničke monografije, objavljene na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.