Arhiva

Gasprom gradi termoelektrane u Srbiji

A. E. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 24. jun 2015 | 19:09
Gasprom gradi termoelektrane u Srbiji


Sporazum su potpisali Denis Fjodorov, generalni direktor Gasprom energoholdinga i OAD Centrenergoholdinga i Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, u prisustvu predsednika Izvršnog odbora OAD Gasproma Alekseja Milera.

U novoj zajedničkoj kompaniji, Centrenergoholding će imati 51, a NIS 49 odsto akcija. Planirana vrednost investicija je do 140 miliona evra, a osnovni deo sredstava obezbediće Gasprom energoholding. Izgradnja TE bi trebalo da počne 2015, a puštanje u rad je planirano za 2018. U ovom trenutku završeno je projektovanje TE i pripremljena dokumentacija za zemljišnu parcelu na kojoj se planira izgradnja.

Osnovno gorivo nove centrale biće prirodni gas, a proizvedena električna i toplotna energija će u prvom redu obezbediti potrebe rafinerije NIS-a, moguće i HIP Petrohemije, strateškog partnera NIS-a, dok će se ostatak ponuditi drugim korisnicima na energetskom tržištu Srbije. TE Pančevo će koristiti tehnologiju parno-gasnog ciklusa, koja obezbeđuje visok koeficijent iskorišćenja i nisku potrošnju goriva, tako da je to i najekonomičnije i ekološki najefikasnije rešenje. Na taj način mogli bi da se smanje i troškovi snabdevanja energijom HIP Petrohemije.

Gasprom energoholding je kćerka-firma u 100-procentnom vlasništvu Gasproma, koja poseduje i upravlja sa više od 80 elektrocentrala ukupnog kapaciteta od oko 38 gigavata, koje strujom i toplotnom energijom snabdevaju Moskvu, Sankt Peterburg i niz drugih ekonomski razvijenih regiona Rusije.