Arhiva

Akcionarima 7,6 milijardi dinara

A. E. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 1. jul 2015 | 19:20
Akcionarima 7,6 milijardi dinara


Odluka o raspodeli dobiti ostvarenoj u 2014. godini, isplati dividendi i utvrđivanju ukupnog iznosa neraspoređene dobiti, usvojena je na sedmoj, redovnoj sednici Skupštine akcionara NIS-a a.d. Novi Sad. Tada je pala odluka da se u vidu dividendi svim suvlasnicima NIS-a isplati 25 odsto ostvarene neto dobiti za prošlu godinu. S obzirom na to da je NIS lane ostvario profit od 27,8 milijardi dinara, na isplatu dividendi biće usmereno ukupno 7.639.380.000 dinara, odnosno 46,85 dinara bruto po akciji. Pravo na dividendu za 2014. imaju svi akcionari, koji su 13. juna ove godine bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, jer je taj datum određen kao dan akcionara.

NIS je prošlu godinu završio u plusu, uprkos velikoj naftno-gasnoj krizi (u poslednjem tromesečju 2014. zabeležen je veliki pad cene nafte) i značajnom obezvređivanju domaće valute. Slična situacija bila je i 2008, s tim što je tada NIS godinu okončao u minusu od osam milijardi, a 2014. u plusu od 27,8 milijardi dinara, uprkos kursnim razlikama od čak 13,2 milijarde dinara. To je verovatno i ključni razlog što je posle svođenja računa za 2014. generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio: Možemo reći da smo ostvarili pobedu, jer je pad naše dobiti daleko manji nego pad dobiti konkurencije.
Zahvaljujući tome i akcionari NIS-a će dobiti veću dividendu od suvlasnika drugih naftnih kompanija iz regiona.

Nenad Gujaničić, direktor sektora za razvoj u Vajs brokeru, podseća da će, osim NIS-a, i većina drugih kompanija koje sačinjavaju reperni indeks Beleks15 ove godine akcionarima isplatiti dividendu.
Neophodan uslov za ovu radnju ispunjen je `podvlačenjem crte` za 2014, jer su sve kompanije koje sačinjavaju ovaj indeks poslovale profitabilno. U apsolutnom iznosu najveću dividendu isplatiće kompanije kojima upravlja država, Aerodrom `Nikola Tesla` i Komercijalna banka. Aerodrom je iz rekordne prošlogodišnje dobiti od 3,4 milijarde dinara, akcionarima na ime dividende izdvojio više od dve milijarde. Komercijalna banka je prvi put u istoriji odobrila dividendu vlasnicima običnih akcija u apsolutnom iznosu od 1,9 milijardi dinara, ali će veći deo ovog iznosa biti isplaćen tek ako ova banka prođe stres-test koji je naložio MMF, ističe Gujaničić. On precizira i da će tradicionalno dobre dividende isplatiti i Metalac, Jedinstvo iz Sevojna, Galenika Fitofarmacija, Alfa plam i Goša Montaža.

Inače, bar po jednom podatku moglo bi se zaključiti da Beogradska berza više nije izolovano ostrvo. U junu, dok je grčka kriza dostizala vrhunac, vrednost berzanskog indeksa Beleks 15 pala je za osam odsto, sa 705 na 648 poena. Ako je za utehu, vrednost tog indeksa je još uvek značajno veća nego pre godinu dana, kada je Beleks 15 bio samo 570 poena.