Arhiva

Dermoskopi u više od 40 gradova Srbije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. jul 2015 | 19:10
Dermoskopi u više od 40 gradova Srbije


Ovom donacijom zaokružena je prva faza nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože Pregled za sve, koju organizuju i sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije dermoskope je dobilo 56 državnih zdravstvenih institucija u više od 40 gradova u Srbiji, čime je postignuta nacionalna pokrivenost aparatima neophodnim za rano otkrivanje raka kože.

U narednim mesecima očekujemo prve konkretne rezultate ove investicije u zdravlje stanovništva Srbije, čiji je cilj povećanje broja rano otkrivenih karcinoma kože, a time i povećanja procenta uspešnih izlečenja. Akcija Pregled za sve, osim donacije dermoskopa, obuhvata i besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije koje je do sada pohađalo više od 75 odsto dermatovenerologa širom Srbije. Izuzetno interesovanje dermatologa ukazuje kolika je bila potreba za ovom vrstom edukacija, izjavila je prilikom dodele Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.

Pre početka zajedničke akcije Eucerina i Fonda B92, u nekim zdravstvenim ustanovama dermoskopa nije bilo ili ih nije bilo dovoljno, a negde su bili van upotrebe, objasnila je povodom donacije Sandra Pajović, predstavnik Fonda B92, dok je zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Zoran Šegrt naglasio da će donirani dermoskopi omogućiti da se u većem broju slučajeva na vreme dijagnostikuje jedan od najzloćudnijih oblika tumora kože.

Svi oblici raka kože u stalnom su porastu u svetu i u Srbiji. Ali, podaci kažu da se u razvijenim zemljama Evrope, 80 odsto melanoma otkrije na vreme, u ranoj fazi, kada je izlečenje skoro stoprocentno. Za razliku od toga, u Srbiji se u najvećem beoju slučajeva melanom otkrije u kasnoj fazi, kada je izlečenje neizvesno, a stopa petogodišnjeg preživljavanja vrlo niska. Ove činjenice bile su i povod pokretanja akcije za rano otkrivanje raka kože Pregled za sve.