Arhiva

Prestići ćemo Novi Sad

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. jul 2015 | 20:51
Prestići ćemo Novi Sad

Foto Nikola Šegan

Opština Bačka Palanka je jedna od retkih opština u Srbiji koja se ubrzanim tempom razvija. Maksimalno koristi sve potencijale koje ima na svom području - reku Dunav, plodnu zemlju, blizinu granice, turističke destinacije ...

Pored toga, svake godine izdvaja značajna sredstva iz budžeta za investicije i kapitalne projekte. Tako je u 2013. godini opredeljeno ukupno 57.545.207,51 dinar, 2014. - 73.426.774,00, i 2015. godine - 63.000.000,00 dinara. Prošle godine ppoglašena je za najrazvijeniju opštinu u Srbiji.

Pored sopstvenih sredstava iz budžeta koje izdvajaju za razvoj privrede, da li nešto dobijaju i iz Pokrajinskog budžeta i na koji način ih raspoređuju, pitamo predsednika opštine Aleksandra Đedovca:

Obišli smo sve fabrike i razgovarali sa njihovim rukovodstvom. Oni su nam veoma važni, jer pune opštinski budžet. Želeli smo da čujemo šta mi kao opština možemo da uradimo za njih, kako da im pomognemo da prošire proizvodnju i obezbede nova radna mesta.

Četiri projekta, vredna 11 miliona dinara, počeli smo u 2015. godini da realizujemo. Projekti su, uglavnom, usmereni u razvoj privrede. U ovoj godini opremićemo industrijsku zonu u Novoj Gajdobri, za to će biti izdvojeno dva miliona dinara.

Za poboljšanje bezbednosti u gradu, na najprometnijim raskrsnicama biće ugrađen video-nadzor. Najviše novca, 6,4 miliona dinara biće uloženo u poboljšavanje vodosnabdevanja u naselju Obrovac.

Za sanaciju molitvenog doma Mađarska kuća biće investirano dva miliona dinara, što će povećati turistički potencijal opštine.
Sredstva za realizaciju ovih projekata za opštinu Bačka Palanka obezbedila je iz svog budžeta Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Pored sredstava dobijenih od pokrajine, koliko sredstava ste izdvojili iz opštinskog budžeta za radove koje ste planirali u 2015. godini?

Opština Bačka Palanka uložiće do kraja godine u razvoj komunalne infrastrukture u gradu i seoskim naseljima 77,4 miliona dinara. Najviše novca biće uloženo u izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica, vodovodne i kanalizacione mreže, kao i u opremanje i adaptaciju sportskih sala, verskih i kulturnih objekata. Investicije će biti realizovane u Mladenovu, Silbašu, Pivnicama, Gajdobri, Novoj Gajdobri i širem centru Bačke Palanke.

Preko 19 miliona dinara uložićemo u izgradnju saobraćajnica, sa pešačkim stazama, uličnom rasvetom i pratećom saobraćajnom signalizacijom. Radi što bolje bezbednosti učesnika u saobraćaju ugradićemo video-nadzor u pojedinim ulicama. Odlučni smo da realizujemo što više projekata koji će podići kvalitet života u Bačkoj Palanci i prigradskim naseljima.
Najveći deo ovogodišnjeg opštinskog budžeta usmeren je na investicije. Insistiramo na ravnomernom razvoju cele opštine. Čak smo ove godine prioritet stavili na razvoj i izgradnju infrastrukture u seoskim naseljima, koja su bila zapostavljena dugi niz godina.



Bačka Palanka je pogranična opština, od kolikog je značaja ta činjenica za razvoj opštine?

Opština Bačka Palanka učestvovaće s projektom Dunav, reka života u prekograničnom IPA programu Hrvatska - Srbija, u okviru kog je predviđena dodela bespovratnih sredstava za oblast zaštite životne sredine i socijalne zaštite. Grad partner biće Ilok, s kojim Bačka Palanka već godinama ostvaruje dobru saradnju.
Treći javni poziv za prijavu projekata objavljen je u martu, a Programom je predviđeno 3,6 miliona evra, po 1,8 miliona za Srbiju i Hrvatsku.

Projekat Dunav, reka života ima više segmenata, ali su svi usmereni na zaštitu životne sredine. Namera opštine Bačka Palanka je da u saradnji s Ilokom kroz projekte kulturne industrije u prvi plan istakne važnost očuvanja Dunava i njegovog priobalja. Biće predstavljeni turistički potencijali obe opštine. Aduti Bačke Palanke biće rezervat prirode Karađorđevo s nekadašnjom Titovom rezidencijom, zatim dvorac Dunđerskih u Čelarevu, SRC Tikvara, gde će biti izgrađena jedina regatna staza u ovom delu Evrope.

Veliki pažnja biće posvećena posmatranju prirode. Turisti će imati priliku da kroz jednu vrstu foto-safarija obiđu specijalne rezervate prirode Bagremara i Karađorđevo i fotografišu raritetne biljne i životinjske vrste..

Prošle godine Bačka Palanka je zvanično proglašena za najrazvijeniju opštinu u Srbiji. Od kolikog je značaja ovo priznanje za opštinu?

Osećam se privilegovanim što više ne moram, kao na početku mandata, govoriti o neophodnim stvarima koje bi trebalo uraditi kako bi naš grad bio dostojan življenja. Priznanje koje smo dobili nas podstiče da idemo dalje. Sada, konačno, mogu da govorim o velikim projektima, koji će Bačku Palanku staviti rame uz rame sa evropskim gradovima. Mi smo sve svoje resurse stavili u službu dobrobiti građana i privrede. Još na samom početku mandata bili smo svesni da samo nova radna mesta čine život boljim, lepim i dostojanstvenim. U poslednjih 12 meseci posao je dobilo 1.200 naših sugrađana i sugrađanki. Do kraja godine zaposliće se još 300 ljudi. Naš plan je da u što skorijem roku zaposlimo sve građane Bačke Palanke koji žele da rade.

Bačka Palanka je bogata raznovrsnim turističkim sadržajima, jeste li zadovoljni kako se oni koriste?

Prestići ćemo Novi Sad. Turizam je pored privrede glavna razvojna šansa Bačke Palanke - jedan je od glavnih zaključaka Nacrta strategije razvoja opštine do 2020. godine. Nacrtom je predviđeno da se u razvoj turističkih potencijala Bačke Palanke uloži mnogo više sredstava nego dosad. Izdvojićemo sredstva iz budžeta za oživljavanje turističkog potencijala, a konkurisaćemo i za sredstva iz razvojnih fondova Evropske unije. O modalitetima saradnje, obimu i značaju projekata razgovarano je na međunarodnom simpozijumu Dunav, reka saradnje, održanom u septembru u Bačkoj Palanci.

Od dvorca Dunđerskih u Čelarevu, i lovišta Karađorđevo, sa čuvenom Titovom rezidencijom - napravićemo atrakcije za strane i domaće turiste.
Svi projekti koje želimo da realizujemo, počevši od promocije kulturno-istorijskih sadržaja do modernih projekata - luke i regatne staze, imaju potencijal. Svi mogu biti profitabilni i doprineti razvoju opštine. Naš cilj je da postanemo privlačni stranim turistima i da na taj način ubrzamo razvoj lokalne turističke privrede i da u toj oblasti zaposlimo što više ljudi.

To je samo deo turističke ponude Bačke Palanke, s kojom opština učestvuje u međunarodnom projektu Dunav, reka saradnje.
Naš cilj je da u što kraćem roku strancima postanemo privlačniji od Novog Sada.

Mesna zajednica Gajdobra je 12. jula imala dva značajna jubileja, kako su obeležena?

Tačno. Gajdobrani su na Petrovdan obeležili i dva velika jubileja: 70 godina od pobede nad fašizmom i 70 godina od svog naseljavanja u ovom mestu nakon Drugog svetskog rata. Otkriven je spomenik vojvodi Luki Vukaloviću, vođi bosanskohercegovačkog ustanka protiv Turske, od 1852. do 1862. godine. Svečanoj ceremoniji prisustvovale su brojne visoke zvanice - potpredsednik Skupštine Vojvodine Đorđe Milićević, vladika bački Irinej, Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja, Igor Mirović, potpredsednik Srpske napredne stranke, pesnik Milovan Vitezović, predstavnici Matice srpske...