Arhiva

Zdrave noge daleko stižu

mr ph Tanja Milosavljević Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 26. avgust 2015 | 20:18
Zdrave noge daleko stižu

Foto shutterstock

S problemom proširenih vena mahom se suočavaju žene, što je zasluga hormona, ali on se javlja i zbog nasledne slabosti zida vena i slabije razvijenih venskih zalistaka, dugotrajnog stajanja na poslu, gojaznosti, zapaljenja, trudnoće i hormonske terapije.

Vene nogu su najpodložnije širenju, posebno u potkolenicama, a tegobe su najizraženije leti. Visoka spoljna temperatura povećava propustljivost zidova vena, njihov lumen se proširuje, pa se pacijenti žale na osećaj težine u nogama, peckanje i svrab kože, trnjenje i pulsiranje u venama, a posle dužeg stajanja ili hodanja javljaju se bolovi i otoci, a noću i grčevi.

Udobna obuća pomaže

Dijagnoza se postavlja vizuelnim i ultrazvučnim pregledom koji pouzdano pokazuju koliko su zidovi krvnih sudova oslabili, odnosno koliki je stepen oštećenja vena.
Ako su se vene proširile, nikada se neće povući same od sebe. Naprotiv, vremenom će se stanje pogoršavati, naročito ako je izazvano naslednim faktorom. Blaži oblici ovog oboljenja ne zahtevaju lečenje, ali je zato važna promena životnih navika, dok se u najtežim slučajevima pacijenti suočavaju sa ozbiljnom venskom insuficijencijom.
Krv se sve teže vraća u srce, nastaje zastoj u venama, što u težim slučajevima može da izazove nastanak krvnih ugrušaka i ozbiljne infekcije. Krvni ugrušci predstavljaju veliki rizik po zdravlje i život, naročito ako dospeju do pluća, kada izazivaju zastoj u radu srca ili pluća. Oko ozbiljnije proširenih vena koža postaje osetljiva na dodir, na njoj se javljaju čirevi, a noga otiče, postaje bolna i crvena.
Da bi se problem proširenih vena ublažio, ne treba sedeti ili stajati u jednom položaju duže od 30 minuta, valja izbegavati neudobnu obuću i usku odeću i regulisati težinu.
A kako i pravilna ishrana pomaže, osobama koje pate od proširenih vena savetuje se da unose manje soli i više biljnih vlakana kako bi se izbeglo oticanje nogu usled zadržavanja vode i zatvora, svakodnevne lagane polučasovne šetnje, penjanje stepenicama, plivanje, gimnastika i vožnja bicikla.

Visoka temperatura škodi

Leti treba izbegavati izlaganje suncu u najtoplijem delu dana i depilaciju toplim voskom.
Za žene je posebno važno da izbegavaju visoke štikle, jer niže pete, visine 4 do 5 centimetara, aktiviraju mišiće lista, što olakšava vraćanje krvi ka srcu. Tokom dana treba praviti česte pauze i dizati noge iznad nivoa srca kako bi se u njima poboljšala cirkulacija. Idealno bi bilo leći na leđa i podići noge na jastuk i izbegavati sedenje sa prekrštenim nogama.
Osobama koje po prirodi posla dugo stoje u mestu, kao što su farmaceuti, trgovci i frizeri, i koje često pate od proširenih vena, preporučuje se da se što češće prave pauze. Ako to nije moguće, u toku stajanja se više puta podizati na prste. I vežbe za mišiće nogu, posebno stopala, mogu da budu od pomoći, a jednostavne su. Dovoljno je da se legne na pod, a noge dignu uza zid. Najbolje rezultate daju ako se rade ujutru, odmah po ustajanju iz kreveta, jer se tako podstiče cirkulacija. Osim toga, venama prija i vožnja bicikla - leži se na leđima, ruke su podvučene pod krsta, a nogama se kruži u vazduhu, kao kada se okreću pedale.

Zavoj popravlja cirkulaciju

Pacijentima kod kojih je bolest uznapredovala preporučuje se nošenje elastičnih zavoja i čarapa za vene koji popravljaju vensku cirkulaciju, omogućavaju vraćanje zaostale krvi u srce i ublažavaju tegobe.
Međutim, ova pomagala ne smeju da se koriste bez konsultacije sa lekarom i njegove preporuke, iako su dostupna u svim bolje snabdevenim apotekama. Osim saveta lekara, pacijentima je potrebna i pomoć farmaceuta koji će im iz bogate ponude preporučiti baš ono što im treba.
Na proširene vene povoljno deluju kreme i gelovi na bazi prirodnog heparina. Preparati sa heparinom, naneti na kožu, deluju isključivo lokalno tako što sprečavaju nastanak tromba u vaskularnom sistemu. Važni su i drugi sastojci preparata, koji stvaraju lokalni osećaj hlađenja, smanjujući simptome upale, kao i sastojci dekspantenol i alantoin koji neguju kožu i na koži ostavljaju tanak, nevidljiv film koji štiti oštećeno tkivo. Preparati sa heparinom su namenjeni lečenju zapaljenja vena povezanog sa stvaranjem tromba, proširenih vena i posledičnih promena na koži...



Kad je skalpel jedini lek

Heparin sprečava zgrušavanje krvi, a time i stvaranje tromba u krvnim sudovima, i ima isključivo lokalno dejstvo. U lečenju blažih oblika proširenih vena koristi se skleroterapija tokom koje se rastvor soli ubrizgava direktno u venu. Zidovi ovog krvnog suda se slepljuje, a vena postaje nevidljiva, ali ova metoda ne pomaže kod uznapredovalih stadijuma bolesti.
U ozbiljnijim slučajevima lekari najčešće preporučuju hirurško lečenje, tj. otklanjanje proširenih vena, insuficijentnih delova vena ili cele magistralne vene površinskog venskog sistema da bi se sprečile ozbiljnije komplikacije.

Grč se javlja noću

Kao posledica proširenih vena, ali i usled oslabljene cirkulacije, bolesti bubrega ili jetre, dijabetesa, Parkinsonove bolesti, oboljenja štitaste žlezde, u nogama se često javljaju i bolni grčevi. U ovo doba godine grčevi se javljaju i kod potpuno zdravih osoba, sportista, žena, trudnica i starijih osoba i to zbog smanjenog unosa tečnosti i gubitka elektrolita.
Javljaju se iznenada, najčešće u listu i stopalima, nešto ređe i u butinama, obično tokom noći, tokom napora, dužeg sedenja ili plivanja, a traju od jednog do 10 minuta. Kad se grč javi, najpre treba istegnuti mišić. Ako se grč javio u potkolenici, treba sesti i sa obe ruke povući prednji deo stopala ka gornjem delu tela, dok kod grča u stopalu pomaže ispravljanje stopala dok spazam ne popusti. Često bol u nozi izazvan grčem traje danima, pa je tada naročito važno uzimanje suplemenata magnezijuma.

Magnezijum ublažava bol

Osobe sklone grčevima, naročito ako imaju i proširene vene, moraju redovno da rade vežbe istezanja jer se tako mišići opuštaju, ali bi valjalo da izbegavaju iscrpljujuće, naporne aktivnosti i da nadoknađuju tečnosti i elektrolite.
Tokom leta treba piti najmanje dva litra tečnosti, najbolje vode, jer se tako organizam hidrira i sprečava gubitak elektrolita putem znoja, dok se kalijum i kalcijum unose hranom. Kalijuma ima u bananama, piletini, ćuretini, ribi i paradajzu, a kalcijuma u jogurtu i mleku s nižim sadržajem masnoća. S druge strane, optimalne koli- čine magnezijuma, koji je posebno va-žan jer ublažava bol izazvan grčem i podstiče opuštanje mišića, mogu da se obezbede svakodnevnim unosom suplemenata magnezijuma.

Kad je vreme za lekara

u slučaju iznenadnog otoka, jer se možda stvorio krvni ugrušak
ako koža oko proširenih vena počne naglo da krvari
ako se na koži nalazi otvorena rana
ako se bolovi ne smiruju ni nakon svih preduzetih terapeutskih metoda