Arhiva

Čačkanje opasno po život

T. Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 2. septembar 2015 | 19:11
Čačkanje opasno po život

Foto Oliver Bunić

Usred noći, metalnim štanglama neko je naplatio njegovo pisanje odranije. Ili, pokušao da ga zaustavi u istraživanju koje doseže do vrha vlasti i jednog kabineta, a koje treba da objavi na novom portalu o korupciji. Ubeđen da je naručilac ovog poslića jedan čovek u jednom od dva kabineta najviših državnika, Ivan Ninić, novinar istraživač, spoljni saradnik Saveta za borbu protiv korupcije, nije optimista da će njegov slučaj biti rešen.

Kažete da ovaj grad ima dece na lizing za stvari poput ove koja se dogodila vama, ali da oni nisu predmet vašeg interesovanja?

Živimo u društvu u kome prebijanje na ulici predstavlja najjeftiniju uslugu na crnom tržištu rada. Napadači su mi interesantni samo kao putokaz do naručioca. Čak i da neki klinci preuzmu odgovornost kroz neku vrstu dogovora sa tužilaštvom, ostaje pitanje identifikacije i procesuiranja naručioca posla. Mogu da se nadam samo tužbi za klevetu ukoliko vam kažem ime osobe za koju sam ubeđen da stoji iza napada.

Obeshrabreni negativnim iskustvima, građani ili ne veruju da će prijavljivanje korupcije proizvesti bilo kakav efekat, ili strahuju da će doživeti represiju.

Nepoverenje u institucije je opravdano. Čim predate prijavu za korupciju, kroz nekoliko minuta fotografija tog dokumenta SMS-om stigne osobi na koju se prijava odnosi. Onda vama stiže SMS u kome vidite vašu prijavu sa prijemnim pečatom, uz korektno pitanje: Zašto ovo čačkaš?

Šta je to što neko ne bi baš voleo da se objavi? I ko?

To su zanimljivi biografski podaci propraćeni optužnicom i pravosnažnom presudom koja nije objavljena u javnosti, a doneta je 2014. Glavni junak moje priče je tek u ponovljenom sudskom postupku izbegao krivicu, ali ne i čovek koji mu je učinio protivpravnu uslugu.

Glavni junak dolazi iz krugova visokog biznisa i politike? Neko blizak vlastima?

Ta osoba pliva u sivoj zoni i ne preza ni od čega. Sudovi i tužilaštva su prepuni podataka o njemu, ali mu od 2012. državna fotelja garantuje bezbrižan biznis. Poziciju u državnom aparatu koju ima koristi za akumulaciju svog privatnog kapitala, a delimično je ktitor imperije svoga šefa. Između njega i šefa postoji čvrsta veza, jer ako padne jedan, onda pada i drugi.

Nacrt zakona o korupciji predviđa formiranje četiri odeljenja u tužilaštvu i policiji koja će raditi na korupciji. Da li će to suzbiti korupciju?

Permanentno izmišljaju paralelne strukture u okviru izvršne i zakonodavne vlasti. Jednim marketinškim zakonom se potiru stotine normi drugih. Fabrikuje se anarhija u pravnom sistemu i više se ne zna ko je odgovoran za šta i ko kome podnosi izveštaj za svoj rad ili nerad.

Znate li šta je sa 24 sporne privatizacije i šta ona govori o faktičkom suzbijanju korupcije?

Nemam potpune podatke o statusu svih predmeta. Ali od različitih ljudi koji su mesecima ozbiljno radili na tim slučajevima saznao sam da se nekim predmetima već dve godine politički trguje.