Arhiva

Ko uništava Ukrajinu

Miloš Lučić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 2. septembar 2015 | 19:27
Ko uništava Ukrajinu

Foto AP

Više od stotinu povređenih, trideset privedenih demonstranata i tri poginula policajca, epilog je sukoba koji je se odigrao ispred zgrade nacionalnog parlamenta Ukrajine, Vrhovne rade, minulog ponedeljka. Prema izveštajima agencija, sukob je počeo na mitingu ispred hotela ,,Kijev kada je razularena masa, među kojima su najborbeniji bili pripadnici partije ,,Sloboda, nakon povlačenja od skupštine ka Marijinskom parku napala pripadnike Nacionalne garde dimnim bombama, drvenim palicama i suzavcem. U haosu koji je nastao odjeknulo je nekoliko eksplozija, a lokalni mediji javili su da je eksplodirala i jedna granata. Načelnik kijevskog MUP-a Aleksandar Tereščuk rekao je novinarima da u sukobu nije stradao nijedan demonstrant, da je ranjeno oko stotinu policajaca, pri čemu je jedan ostao bez noge. Snage bezbednosti su nakon nereda napravile trostruki obruč oko parlamenta.

Ako se po jutru dan poznaje, i ovaj haos je imao uvertiru. Još od jutarnjih sati više stotina aktivista nacionalističke stranke ,,Sloboda i pokreta krajnje desnice Desni sektor okupilo se ispred parlamenta i blokiralo ulice kako bi izrazili revolt protiv reforme ustava Ukrajine koji daje određeni stepen lokalne autonomije i specijalan status pobunjenim regionima na istoku zemlje, Donjecku i Lugansku. Partija ,,Sloboda čiji je lider Oleg Tjahnibok poznata je u Ukrajini po svojoj fašističkoj ikonografiji, antisemitizmu i otvorenom preziru prema svemu što je rusko. Svoju privrženost nacističkoj ideologiji jedno vreme je izražavala čak i u nazivu stranke, do 2004. se zvala ,,Socijal-nacionalna partija Ukrajine.

Decentralizacija koja je predviđena ovom zakonskom izmenom izglasana je na burnoj sednici u ,,prvom čitanju u ukrajinskom zakonodavnom telu sa 265 glasova. Nacrt predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave određuje posebnim zakonom. Opozicija je ove uredbe vlade nazvala ,,proputinovskim i ,,antiukrajinskim i smatra da se njima legalizuje autonomija Donbasa, amnestiraju teroristi i daje im se potpuna vlast. Uzvikujući ,,sramota i ritmično udarajući u poslaničke klupe, opozicioni deputati su izrazili svoju ogorčenost. Ni u vladajućoj koaliciji nije bilo jedinstva po ovom pitanju. Bivša premijerka, a sada lider Sveukrajinske unije Otadžbina i član komiteta Vrhovne rade za evropske integracije, Julija Timošenko, govorila je protiv ustavnih izmena. Oleg LJaško, vođa Radikalne partije, još jedne stranke vladajuće koalicije, rekao je da je ovo deo realizacije Putinovog plana uništenja Ukrajine.

Odluke skupštine posledica su mirovnog sporazuma koji je potpisan u februaru u Minsku između sukobljenih snaga u Ukrajini sa ciljem da se dođe do kompromisa i da se zaustave stradanja i materijalna razaranja. Za šesnaest meseci, koliko traju neprijateljstva na istoku zemlje, stradalo je skoro sedam hiljada ljudi.

Nakon maratonskih pregovora parafiran je sporazum od trinaest tačaka, a u tački jedanaest eksplicitno se kaže da zvanični Kijev mora implementirati ustavne reforme koje su ključne za decentralizaciju i doneti novi ustav do kraja 2015. godine. Kako stvari stoje, zvanični Kijev će biti na velikim mukama da izgura ono što je potpisao u Minsku. Da bi se izglasao zakon o decentralizaciji u konačnom ,,čitanju potrebno je trista glasova, ali imajući u vidu da su pukotine u vladajućoj koaliciji već sada vidljive, ukrajinskog predsednika Petra Porošenka izvesno očekuje ,,vrela jesen.