Arhiva

Protestima do poštenih izbora

Zoran Preradović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 30. septembar 2015 | 19:22
Protestima do poštenih izbora

Foto Boris Pejović

Zadovoljni smo odzivom građana, pogotovo što su vrh policije i režimski mediji danima optuživali opoziciju da će izazvati sukobe, da se pripremaju paravojne formacije i da želimo da zapalimo Podgoricu, kaže u razgovoru za NIN Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, opozicione grupacije koja protestima ispred Skupštine Crne Gore, između ostalog, traži odlazak vlade premijera Mila Đukanovića. On dodaje da su okupljanja prošla bez incidenata, te da je reč o paničnoj reakciji režima koji se prepao ovih protesta.

Upravo Đukanović ima motiv i resurse da izazove nasilje. Spavamo pod šatorima i pravimo planove za dalja okupljanja. Naši zahtjevi su legitimni i poznati i međunarodnoj zajednici. Tražimo odlazak Đukanovićevog kabineta, prelaznu vladu koja bi organizovala poštene izbore. Svi su svjedoci da ovaj režim sistematski krade izbore, tvrdi Medojević.

Koliko ćete ostati ispred Skupštine i otkud očekivanje da će Đukanović tek tako odstupiti?

U dva izvještaja Evropske komisije konstatuje se da u Crnoj Gori postoje problemi sa fer izborima, a afera snimak otkrila je mehanizme krađe. To je nešto što treba da ima i sudski i politički epilog, a u Crnoj Gori nije bilo ni jednog ni drugog. Nama nije preostalo ništa drugo nego da se protestima izborimo za poštene izbore. NJih treba da organizuje prelazna vlada sastavljena od svih parlamentarnih stranaka. Ona bi kontrolisala ključne mehanizme kao što su državni resursi i javna glasila. Ne želimo vlast na ulici, hoćemo politički dijalog i dogovor oko izbora koji i inače dolaze naredne godine. Đukanović ne želi taj dijalog, protesti su vrsta mirnog pritiska i trajaće do ispunjenja naših zahtjeva.

Zašto nema pritiska međunarodne zajednice na Đukanovića ako je EK već konstatovala izborne nepravilnosti?

Postoje preporuke EK koje nisu ni počele da se primjenjuju. Zakon o izboru odbornika i poslanika koji podrazumijeva elektronsku identifikaciju usvojen je u parlamentu, ali nije počeo ni da se primjenjuje. Nama je jasno da bi izbori koje bi organizovao Đukanović bili po starim biračkim spiskovima. Tako se 2012. pojavilo 20 odsto fantomskih birača. Na tim izborima 12.000 stranaca je glasalo za DPS. To su podaci iz njihovog izbornog štaba.

Zašto je Demokratski front napustio Miodrag Lekić koji je bio i vaš predsednički kandidat na prošlim izborima?

Lekić je predsjedničke izbore dobio, a režim Mila Đukanovića je te rezultate pokrao. U posljednjih dva sata promjenjen je izborni materijal u Rožajama i promjenjena je volja građana. Već tada smo željeli da organizujemo proteste, ali Lekić nije bio za to. On se zalagao za drugačije metode političke borbe.

Đukanović kaže da mu je neshvatljivo da parlamentarna opozicija napušta Skupštinu i pokušava da sruši vlast vaninstitucionalnim metodama...

Ta vlast je formirana nakon izborne krađe. Drugo, koaliciona većina ne funkcioniše već skoro dvije godine i savez DPS-a i SDP-a praktično je pred raskidom. Vladine odluke često padaju u parlamentu, jer SDP ne glasa za njih.

Šta ćete preduzeti ukoliko Đukanović bude ignorisao zahteve opozicije?

Ovo je prvi put da opozicija pokazuje upornost. Ukoliko ostane ovakva, pat pozicija, pozvaćemo sve opozicione partije da bojkotuju parlament i izbore koje bi organizovao Đukanović. U toj situaciji on rizikuje da se međunarodni faktor direktno uključi u rješavanje problema.