Arhiva

Dvojac sa kormilarom

Milan Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 7. oktobar 2015 | 18:14
Dvojac sa kormilarom

Foto Oliver Bunić

Svi su izgubili strpljenje. Pogotovo ljudi od najvećeg poverenja srpskog premijera, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, koje bije glas da govore baš ono što Aleksandru Vučiću ne bi bilo zgodno da kaže, ali voli da čuje. U suprotnom, ćutali bi kao zaliveni. Poslednjih dana ovaj dvojac sa kormilarom se utrkuje ko će biti glasniji sa preporukama da se ide na prevremene izbore.

Da sam na mestu premijera, prvi put bih poslušao Vulina i Stefanovića. Samo uz jedan uslov. Da svako od njih dvojice bude na čelu izborne liste koju će sam da sastavi. Pa da vidimo koliko će građana podržati liste (evo pristajem i da im budem kum) Socijalna pravda za sve Aleksandar Vulin i Srbija sigurna kuća Nebojša Stefanović. I neka ih Vučić uzme i u novu vladu samo ako zajedno osvoje više glasova od broja nevažećih listića!

Zar to nije više nego fer ponuda? I šta mislite, u kom bi pravcu dvojac nastavio da vesla posle takve ponude. Ovako, ušuškani u skute politički najjačeg čoveka u zemlji, sigurni da će se za njih naći mesto na izbornoj listi Još većom snagom u reforme SNS Aleksandar Vučić mogu da se razmeću i savetuju. A kada bi ishod na izborima i od njih zavisio ne bi sigurno bili tako glasni.

Uz Vulina i Stefanovića, i analitičari su uvereni da izbori odgovaraju samo Vučiću i nikom više. U stvari je sasvim suprotno. Ne verujete? Pa, zaboravili ste Kruševac. Tamo je od lokalnih izbora, u maju 2012. do danas broj odbornika SNS-a povećan sa 19 na 31. Samo ako se Vučić još malo strpi uskoro će svih 70 odbornika preleteti u SNS. Kao što se nedavno 3.000 žitelja Štrpca kolektivno učlanilo u SNS. I šta će mu onda izbori?

No, pošto su neuporedivo veće šanse da Vučić posluša Vulina i Stefanovića a ne mene, biće jako zanimljivo videti obrazloženi predlog Vlade predsedniku Tomislavu Nikoliću da raspusti Skupštinu i raspiše izbore, jer tu sitnicu predviđa Ustav. I za to imam predlog. Skupština se raspušta jer je atmosfera zaista veoma loša - atmosferski pritisak je već danima ispod normale, celo leto je bila suša, za jesen se predviđa kiša, a na zimu bi mogao da padne i sneg. I ko će po kiši i snegu da investira u Srbiju? Kako u tako promenljivim uslovima održati ekonomsku, političku i bilo kakvu drugu stabilnost? A zna se da bez stabilnosti nema ni rasta.

Pa zato će nam bruto domaći proizvod u 2015. biti 1,5 odsto manji nego 2013. Onima koji misle da Srbija ima prečih poslova nego da za manje od četiri godine po treći put ide na izbore posle kojih će sve ostati kako je i bilo, ili će se promeniti ono što bi i bez izbora već danas ili najkasnije sutra moglo da se promeni, moralo bi da bude jasno da ovako obrazložen predlog Vlade ni predsednik Nikolić neće moći da odbije, kao onda zakon koji je omogućavao zakupcima državnih vila da za male pare dođu do nekretnina na atraktivnim lokacijama.

Vučiću se, takođe, savetuje da istera na čistac Kori Udovički. Da se konačno odluči - reforme ili rođena sestra. Da li samo zato što su u tim zahtevima najglasniji Vulin i Ivica Dačić, to nekako podseća na stari sistem komunističke samokritike, praktikovan u vreme SKJ. I da se zna, pre bih se odrekao Vulina i Dačića nego rođene sestre. Šta god da je uradila. A ako se ogrešila o zakon, neka odgovara. Samo, čini mi se da to nije argument da neko drugi ne radi dobro svoj posao?

Pre nego što donese konačnu odluku Vučiću bi trebalo da bude jasno da su i radnici konačno ukapirali gde se o svemu odlučuje. Svesni da od štrajka ispred Vlade nema vajde, zaposleni u IKL-u, čija je firma propala posle neuspešne privatizacije, prošle nedelje okupili su se ispred sedišta SNS-a. Tamo su tražili da im se isplate zaostale plate i poveže radni staž. Nisu, dakle, išli kod resornog ministra Vulina. Ni kod Stefanovića. Već ispred sedišta SNS. Tako će biti i posle izbora. Kad god da ih bude.

I tu nije kraj. U ispovesti za Kurir 84-godišnja baka Žika iz Lisovića tvrdi da je imanje na kome se snima Farma ukleto i da na njemu nikada ništa nije uspevalo. Tu su nečiste sile umešale prste i samo čekam da se dogodi neko zlo, rekla je. Ama kud će veće zlo? I šta ako zaista može i gore?