Arhiva

Liju gubitke

M. Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 7. oktobar 2015 | 19:31
Liju gubitke

Foto Oliver Bunić

Iako je krajem marta na sva zvona najavljivano da će novo rukovodstvo za šest meseci uspeti da gubitke Železare Smederevo pretoči u profit, to se, nažalost, nije desilo. A ni ugovor između Vlade Srbije i HPK inženjeringa, kojim je to bilo predviđeno, nije raskinut. I umesto da odgovori da li je u tom slučaju predviđeno raskidanje ugovora, izvršni direktor Železare Peter Kamaraš je za Politiku izjavio da je novi menadžment državi uštedeo nekoliko desetina miliona dolara. Valjda misli da bi za toliko bili veći gubici da je čeličanom upravljao neko drugi. I najavljuje da će profit, koji su srpski zvaničnici najavljivali još za maj, pa jul i avgust, biti ostvaren možda već u decembru.

Posle septembarskog upada policije, ovih dana pažnja javnosti se sa tog pitanja skreće novim obećanjem da Železaru ozbiljno merka kineska kompanija, jedan od najvećih proizvođača čelika na svetu, te da će se ovih dana upaliti i druga visoka peć, bez obzira na to što se situacija na tržištu dramatično pogoršala. Kao da nikoga zapravo nije briga da li će se sa povećanjem proizvodnje povećati i gubici. Tim pre što Železara iz minusa nije uspevala da izađe ni kada je tona čelika bila za četvrtinu skuplja nego sada. Naravno, eventualne nove gubitke moraće da pokrije država, jer je ona i dalje sto odsto vlasnik čeličane.

Minus je već neodrživ. Prošlu godinu čeličana je završila sa neto gubitkom od 11,5 milijardi dinara ili skoro 100 miliona evra, stoji u finansijskom izveštaju u koji je NIN imao uvid. Kada se tome dodaju i minusi iz prethodnog perioda, ukupni neto gubici u prethodnih pet godina popeli su se na čak 60 milijardi dinara. Zato su krajem 2014. nagomilani gubici bili za 9,4 milijarde dinara veći od osnovnog kapitala, što znači da je Železara pojela samu sebe i da bi, čak i kada bi se prodala sva imovina Železare, iza nje ostali nepokriveni dugovi.

Bojan Bojković, član novog menadžerskog tima u utorak je, gostujući na RTV, izjavio da je Železara uspela da smanji mesečne gubitke za pet do sedam miliona dolara. To je svakako bolje nego ranije, ali istovremeno se na osnovu toga može izračunati da ni ove godine gubici neće biti manji od 30-40 miliona, a u najgorem slučaju mogli bi da premaše i 60 miliona dolara.
Ako u novembru Železaru ne kupe Kinezi, postavlja se pitanje do kada će čeličana moći da funkcioniše na dosadašnji način. A bilo bi i jako interesantno videti šta piše u ugovoru, kakve su obaveze Vlade, a kakve HPK inženjeringa ako i ubuduće čeličana bude izlivala samo gubitke. Profit bi se lako podelio, ali ga nema, niti se nazire.