Arhiva

Žvaka sakrivena u kori hrasta

Mića Vujičić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 7. oktobar 2015 | 19:56
Žvaka sakrivena u kori hrasta


Slavni roman Harper Li Ubiti pticu rugalicu govori o advokatu Atikusu Finču koji brani crnca optuženog za silovanje bele žene tridesetih godina prošlog veka na jugu Amerike, ali i o životu u maloj sredini, odrastanju, porodici, čitanju novina, puškama-sačmarama prelomljenim preko ruke. Pored čitavog niza ozbiljnih pitanja vezanih za društvo, postavlja vam i neka lična. Na primer, da li ste nekada stavili u usta žvakaću gumu pronađenu na ulici, u kori hrasta, kao devojčica Skaut Finč i njen brat DŽem...

Atikus Finč jedan je od najslavnijih književnih junaka. Advokat iz okruga Mejkom koji ume da sastavi testament tako da ne može da se sruši. Svira drombulje, u kartaroškoj igri dame pobeđuje s obe strane reke. Odlično puca, nema naviku da jede desert, izbegava ševrolet, voli da hoda. Ko je vaš omiljeni lik?

Ako Skaut izostavimo iz konkurencije, njen brat DŽem ima mnogo šarma, odgovara za NIN Tanja Vučković, moderatorka Laguninog književnog kluba. U jednom trenutku kaže za sebe i oca: Atikus je džentlmen, isto kao i ja. Tako sam ga doživela! Kao brižnog, odvažnog, hrabrog, ali i realnog u situacijama kada se boji da priđe kući Bua Radlija. Posebno je dirljiv odnos koji ima sa sestrom i ta potpuna ljubav koja ih veže, čak i kad se svađaju.

Na pomen Bua Radlija, o kome su komšije pričale jezive stvari (danju ne izlazi iz kuće, noću viri kroz prozore, iseca članke iz Mejkom tribjuna), navodno ga drže vezanog lancima, možda je čak umro, pa su ga ugurali u dimnjak - primećujemo kako se u prozi Harper Li često zvižduće u mraku, hoda na prstima, oseća strah. Loptica za bejzbol hitnuta u dvorište Radlijevih bila je izgubljena i kraj rasprave. Da li svako detinjstvo ima barem jedno polje za igru u koje ne sme da se kroči?

Moje detinjstvo bilo je bez dvorišta, odgovara Tanja Vučković. I ne kažem to sa nekom setom. Tako je kad odrastate na Novom Beogradu. Da lociram, blok 63, sive zgrade. Između ulaza je prostor koji liči na haustor i budi maštu. Neko je na zidu belom bojom ostavio otiske dlanova. Nismo smeli da prođemo pored tog haustora, toliko smo se plašili, i kada bismo to učinili bilo je uz histeričnu vrisku i trk. Duboko smo verovali da su to veštice koje žele da izađu iz zida, zgrabe nas i povuku u svoj svet. Mislim da svako nađe svog Bua Radlija.

Na književnim klubovima često se podvlače omiljene rečenice. Negde u romanu, kada shvatimo da je Atikus Finč odličan strelac, pripovedač nam saopštava kako nema ništa ubojitije od puste ulice koja čeka... U romanu ima mnogo mesta za citiranje i razmišljanje. Kada Atikus, ta gromada, strpljivo pokušava da objasni DŽemu da svako ima pravo na svoje mišljenje kada je reč o branjenju interesa crnje, on kaže: Jedino što se ne povinuje vlasti većine jeste nečija savest. I to važi uvek, i teško je.

Tanja Vučković ističe da knjiga Harper Li ove godine puni pedeset pet godina. Napominje da je za tako dug staž imala vrlo malo izdanja na srpskom jeziku. Mi smo Ubiti pticu rugalicu objavili u novom, kvalitetnom prevodu Marka Mladenovića. Ponovno objavljivanje i tribina koju smo održali dobar su uvod u ono što najavljujemo za Sajam: rukopis Harper Li Idi postavi stražara koji je nedavno otkriven, objavljen, i koji je napravio pravu pometnju u Americi i Velikoj Britaniji.