Arhiva

Kašljem se telo brani

prof. dr Vesna Škodrić Trifunović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. novembar 2015 | 19:51
Kašljem se telo brani

Foto shutterdtock

Za kašalj koji je posledica nekog oboljenja postoji jednostavno medicinsko pravilo - ne leči se kašalj već njegov uzrok, i zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti. U infekcije koje najčešće izazivaju kašalj spadaju prehlada i grip, koje prati osećaj suvog grla. Kako su virusi i bakterije izazivači ovih infekcija, obično je potrebno oko dve nedelje da se kašalj izazvan bakterijskom infekcijom smiri, a kod virusnih infekcija oko četiri nedelje.

Infekcije poput bronhitisa i upale pluća su takođe praćene kašljem, ali i drugim tegobama, poput povišene temperature, bolova u grudima, opšte slabosti organizma. Ukoliko imate neki od ovih simptoma, odmah se javite lekaru.

Astma, bilo da je uzrok pogoršanja infekcija ili alergija, takođe može biti uzrok kašlja koji nastaje zbog opstrukcije disajnih puteva. Astmatični kašalj obično prati sviranje u grudima u ranim jutarnjim časovima i po tome se može prepoznati.

I pušenje je jedan od čestih izazivača hroničnog kašlja bilo kod aktivnih, ali i kod pasivnih pušača, odnosno osoba koje su izložene duvanskom dimu, posebno u zatvorenim prostorijama. Iz tog razloga štetno dejstvo duvanskog dima na kardio-respiratorni sistem, kao i na ceo organizam, ne sme da se zanemaruje jer je od 4.000 hemikalija koje nastaju u zapaljenoj cigareti čak 69 kancerogeno.

I alergeni iz zatvorenog prostora, kao što su kućna prašina, grinje, perje iz jastuka, mogu izazvati alergijske reakcije, među kojima je i kašalj. Sve ovo, naravno, važi i za alergene iz spoljašnje sredine, bilo da je reč o polenu trava, polenu drveća ili ambrozije i ostalih korova.

Za sve alergije karakteristične su tegobe koje zahvataju gornje disajne puteve - zapušen nos, kijavica, svrab u očima, kao i uporan kašalj.
Nešto ređe, ali ipak se dešava da kašalj izazove i neko strano telo koje je dospelo u dušnik. Tada je važno što pre potražiti pomoć pulmologa ili specijaliste otorinolaringologije koji će izvaditi strano telo.

Kašalj se, inače, deli na dve osnovne kategorije suv, neproduktivan i nadražajan s jedne strane, i vlažan, produktivan s druge.
Suvi kašalj se javlja kod prehlada i gripa, usled oštećenja sluznice grla, ali bez izbacivanja sekreta, a produktivan je posledica infekcije respiratornog sistema sa obilnim sekretom. Kašljem i iskašljavanjem se eliminiše nagomilani sekret, čime se čiste respiratorni putevi.

Kašalj može biti uporan i dugotrajan, odnosno hroničan, i on je najčešće posledica neke od brojnih plućnih bolesti. Najčešće se javlja kod pušača, kod ljudi koji pate od hroničnog bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća ili fibroze pluća. Ukoliko kašalj traje duže od mesec dana, on može biti i simptom tuberkuloze, karcinoma i drugih teških oboljenja, a alarm za odlazak lekaru predstavljaju sukrvica u sekretu i promena intenziteta kašlja.

Neka od ovih teških oboljenja direktna su posledica pušenja kojim se u organizam svakodnevno unosi 69 kancerogenih i još 3.500 drugih štetnih materija.
Osim što uništavaju svoje zdravlje, pušači ugrožavaju i sve u svojoj okolini jer duvanski dim sadrži otrove koji se šire po stanu, kancelariji i javnom mestu.
Inače, kod pušača se često javlja produktivan kašalj koji je najintenzivniji ujutru, nakon buđenja.

Osobama koje zbog višegodišnjeg pušačkog staža pate od hroničnog pušačkog kašlja namenjeni su sirupi na biljnoj bazi. Oni ublažavaju kašalj i nadražaj sluznice disajnih puteva, i razređuju nakupljenu sluz. Ovakvi proizvodi se primenjuju i za stimulisanje nespecifične odbrane organizma kod respiratornih infekcija, za prevenciju prehlade i gripa.



Bilo bi dobro da sirup sadrži ekstrakt ehinacee, jagorčevine, timijana, vitamine A, C, E, med, propolis, mentol i etarska ulja eukaliptusa i anisa, zbog dodatnog blagotvotnog dejstva.
Zbog prisutnih saponina koji potiču iz korena jagorčevine, ovi sirupi deluju kao ekspektoransi kod produktivnog kašlja, odnosno potpomažu iskašljavanje. Bronhospazmolitički efekat, odnosno opuštanje mišića bronhija, povezan je sa prisustvom flavonoida iz lista timijana koji pokazuje i antimikrobnu aktivnost i stimuliše cilijarni epitel bronhija.

U ove sirupe se dodaje i vitamin A koji potpomaže jačanje imunog sistema, ubrzava procese epitelizacije i hematopoeze, rast i razvoj. Vitamin C je najvažniji antioksidans rastvorljiv u vodi, neophodan je za sintezu kolagena i drugih komponenata vezivnog tkiva, a deluje i imunoprotektivno. Osim toga, vitamin C poboljšava resorpciju gvožđa i deluje protektivno na vitamin E i tako mu produžava delovanje. Vitamin E je neophodan za normalan rast, deluje kao antioksidans i reguliše sintezu prostaglandina i imune funkcije, a pokazuje i antitrombotsko i antiproliferativno delovanje.

Osim za pušački kašalj sirupi ovakvog sastava preporučuju se kod infekcija gornjih respiratornih puteva (grip, prehlada), posebno ukoliko se često ponavljaju, i kod produktivnog kašlja, upale grla i hroničnog bronhitisa. Ukoliko simptomi traju duže od sedam dana ili dođe do pogoršanja simptoma, potrebno je konsultovati se sa lekarom.

Biljni sirupi za kašalj ne preporučuju se kod progresivnih sistemskih bolesti i autoimunih oboljenja kao što su tuberkuloza, leukoza, kolagenoza, multipla skleroza, AIDS ili HIV infekcije. A zbog nepotpunih podataka iz sprovedenih kliničkih istraživanja ne preporučuju se ni deci mlađoj od 12 godina, ženama u toku trudnoće i laktacije.

Zbog rizika od pojave alergijske reakcije pacijentima sa atopičnim dermatitisom preporučuje se poseban oprez. Pre uzimanja proizvoda koji sadrže ehinaceu neophodno je konsultovati se sa lekarom jer biljka Ehinacea purpureae stimuliše nespecifični ćelijski imunitet, a kao glavne sastojke sadrži seriju karakterističnih alkarnida, derivate kafene kiseline, polisaharide, etarsko ulje, flavonoide, poliene i druge materije.

Studije su ukazale da komponente ove biljke, osim ovog dejstva imaju antiinflamatorno, imunostimulatorno, antibakterijsko, antivirusno delovanje. Takođe, ova biljka deluje i na metabolizam, fertilitet, kao i na sposobnost bržeg zarastanja rana, a klinička istraživanja su potvrdila efikasnost i u prevenciji nastanka prehlade ili gripa čime je potvrđeno i njeno imunostimulativno dejstvo.

Koren jagorčevine, zbog prisutnih saponina, deluje kao ekspektorans, odnosno pomaže iskašljavanje nakupljene sluzi. Blagotvoran je kod kašlja praćenog prehladom, kod produktivnog kašlja, upale grla i hroničnog bronhitisa.

Upotreba sirupa koji sadrže koren jagorčevine kontraindikovana je u slučaju preosetljivosti na aktivnu komponentu ili na druge vrste biljaka iz roda Primula, kod dece sa istorijom akutnog opstruktivnog laringitisa i astme. Inače, ovi sirupi se deci ne daju bez znanja lekara, a oprez se preporučuje i pacijentima sa gastritisom ili ulkusom zbog mogućih neželjenih dejstava na gastrointestinalni sistem i alergijskih reakcija.

Sirupe sa korenom jagorčevine ne treba uzimati tokom trudnoće i laktacije jer nema dovoljno podataka o njihovoj interakciji sa drugim lekovima niti dovoljno zabeleženih sporednih efekata.

Etarsko ulje timijana ima sposobnost da stimuliše cilijarni epitel bronhija. Antimikrobna i spazmolitička aktivnost lista timijana je potvrđena in vitro testovima. Bronhospazmolitički efekat je povezan sa prisustvom flavonoida u listu timijana, ali i sa prisustvom timola i karvakrola u etanolnom ekstraktu timijana. Sirupi sa ekstraktom timijana mogu da se koriste kao ekspektorans kod produktivnog kašlja, praćenog prehladom ali ne uveče, pre spavanja.

Svi ostali preparati timijana se ne preporučuju za decu mlađu od 12 godina. Nema podataka o interakcijama sa drugim lekovima, niti o primeni tokom trudnoće i perioda laktacije. Neželjena dejstva su retka, ali postoje podaci da timijan može da izazove preosetljivost i stomačne probleme.
Inače, sirupe protiv kašlja svakako ne treba uzimati bez konsultacije sa lekarom.