Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   27.11.2022. 06:55
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Иследник
Живот се уписује у фрагментима

Драган Великић (Београд, 1953), писац романа Via Pula, Астраган, Хамсин 51, Северни зид, Дантеов трг, Случај Бремен, Досије Домашевски, Руски прозор, Bonavia, Иследник. Објавио је књиге приповедака Погрешан покрет, Стаклена башта, Београд и друге приче, као и збирке есеја YU-тлантида, Депонија, Стање ствари, Псећа пошта, О писцима и градовима.Како је настао роман?

Иследник је истраживање сећања и односа између проживљеног и упамћеног. Нема уметничког дела без надоградње. Да није тако, свака исповест би била књижевност. Моја животна прича сама по себи уопште није важна уколико се у њој сам читалац не препозна, уколико се са њом не идентификује. А да би се то догодило, ваља прећи дуг пут од животно истинитог до уметнички истинитог. Укратко, није свака прича књижевно релевантна. Ипак, само књижевно релевантна прича има ту моћ да се упише као искуство читаоца. Дубоко верујем да је искуство стечено кроз уметност употребљиво у животу. Породично наслеђе не бирамо, то је питање генетике. Међутим, важно је суочавање са самим собом, без тога смо статисти у властитом животу. У Иследнику пратим живот моје мајке од детињства па до смрти, али то је само оквир у којем су судбине других. Кроз роман дефилују мигранти 20. века. Прича почиње у време Првог светског рата, говори о великом пожару у Солуну 1917. године, прати неколико животних судбина које ће се у једном часу укрстити. Присутна је и прича о породици Хитерот, некадашњим власницима Црвеног отока поред Ровиња, и њиховом трагичном крају. Али, пре свега ту је Пула шездесетих година 20. столећа. Приповедање не тече линеарно, већ се гради из фрагмената, онако како се живот уписује у меморији. Селекција увек постоји. На једном месту и кажем: „Шта је роман до покушај да се неколико кадрова свакодневице доведе у узрочно-последични след, да се ослободи прича која постоји, као што постоји скулптура у комаду необрађеног камена. Свако у себи носи невидљиву библиотеку, хор ненаписаних романа.

Како бисте у књижари будућем читаоцу препоручили своју књигу?

То већ чине моје претходне књиге.

Шта за вас значи НИН-ова награда?

НИН–ова награда је једина награда која значајно проширује читалачку публику, и скреће пажњу на остале књиге награђеног писца. Међутим, не успостављају награде неког писца, већ вредност његовог литерарног света.

Иследник (Лагуна)

Вест о мајчиној смрти затиче писца у Будимпешти и повод је за отварање емотивне црне кутије, за расплитање вишеслојних прича и детективско проницање у свакодневицу времена које више не постоји. Роман о мајци постаје аутопоетичка исповест, али и повест о земљи и људима којих више нема.Драган ВеликићShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ивица Дачић, министар спољних послова

Хрватску поштујем као суседа, а волим као Папуа Нову Гвинеју. То важи и за Црну Гору и за Македонију.

Прочитајте све мисли
bg