Arhiva

Rasulo u Narodnom pozorištu

Radmila Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. januar 2016 | 20:55
Rasulo u Narodnom pozorištu

Milorad Milanković

Hoće li neko da tuži Vladu Srbije i njenog premijera što punih 10 meseci na dnevni red nije stavljen predlog za imenovanje Božidara Đurovića na mesto izabranog upravnika Narodnog pozorišta?
Hoće li neko iz Vlade Srbije da odgovori na jednostavno pitanje: zbog čega su svojim nečinjenjem dozvolili da na čelu ove nacionalne kuće bude Dejan Savić kome su istekli svi v. d. mandati i koji je od 14. oktobra 2014. bez ikakvog zakonskog osnova na tom mestu?
Hoće li javnost saznati ko i zbog čega štiti Dejana Savića, koji se predstavlja kao funkcioner SNS i u to ime nanosi ogromnu štetu nacionalnom teatru?
Hoće li javnost saznati u čijoj fioci u Vladi Srbije već 10 meseci stoji odluka UO NP potpisana od strane ministra kulture, o izboru novog upravnika?
Hoće li iko da reaguje na Izveštaj Državne revizorske institucije o reviziji završnog računa i pravilnosti poslovanja Narodnog pozorišta za 2014. godinu, u kome je zapisano šta je sve loše urađeno, šta nije urađeno i koliko je oštećena država Srbija zbog nesavesnog i nezakonitog poslovanja upravnika NP?

Bez iluzije da je javna reč u današnjem vremenu (kao i u vremenu prošlom) od značaja za ljude koji ne poštuju zakon, pitanja s početka ovog teksta moraju se još jednom postaviti pre nego ova vlada postane tehnička, a njeni ministri krenu u besomučnu predizbornu kampanju. Neposredan povod za to je upravo Izveštaj Državne revizorske institucije o reviziji završnog računa i pravilnosti poslovanja Narodnog pozorišta za 2014. godinu. Kada je DRI završila posao, v. d. upravnika je obavestio zaposlene u kući da je sve u najboljem redu. Zaboravio je samo da je DRI ovih dana stavila na svoj sajt ceo izveštaj na više od 150 stranica. Tako iz njega saznajemo da je:
Narodno pozorište zasnovalo radni odnos na neodređeno vreme sa licima koja ne ispunjavaju zakonske uslove i tom prilikom isplatilo 11.632.000 din.
Pozorište je izvršilo plaćanja u bruto iznosu od 5.040.000 dinara, na osnovu potpisanih ugovora, bez dokaza o izvršenom poslu.
Pozorište je na osnovu 781 zaključenog ugovora obračunalo i uplatilo poreze i doprinose u manjem iznosu za 17.312.000 dinara, što se prevodi kao pljačka države.
Pozorište je angažovalo 24 lica na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, u trajanju dužem od zakonom propisanog maksimalnog roka trajanja,i isplatilo bruto iznos od 6.693.000 dinara.
Pozorište je izvršilo nabavke usluga i dobara u vrednosti od 10.877.000 dinara koje nisu sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.
Narodno pozorište ima pet sudskih postupaka u toku (radni sporovi). Ukupna vrednost tri postupka, koja predstavljaju potencijalnu obavezu, iznosi 7.954.000 dinara.
Pozorište nije izvršilo popis imovine i obaveza u ukupnom iznosu od 189.447.000 dinara u skladu sa Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem i članom 18. Uredbe o budžetskom računovodstvu. Izveštaj Centralne popisne komisije o godišnjem popisu ne sadrži stvarno i knjigovodstveno stanje imovine i obaveza.

Pozorište je izvršilo nabavku u ukupnom iznosu od 9.240.000 dinara iako nije obezbedilo poštovanje načela konkurencije, transparentnosti i jednakosti ponuđača, što nije u skladu sa članom 7. stav 3. Zakona o javnim nabavkama 21, a u vezi sa članom 10-2. istog Zakona i članom 57. Zakona o budžetskom sistemu.
Pozorište je bez pisanog ugovora preuzelo obaveze i izvršilo plaćanja u ukupnom bruto iznosu od 6.617. 000 dinara.

Pozorište je na osnovu računa preuzelo obavezu i izvršilo plaćanje u ukupnom iznosu od 1.229. 000 dinara bez pisanog ugovora i poštovanja načela konkurencije, transparentnosti i jednakosti ponuđača, što nije u skladu sa članom 7. stav 3. Zakona o javnim nabavkama, a u vezi sa članom 10-12. istog zakona i članom 56. stav 2. i 4. Zakona o budžetskom sistemu.
Pozorište je zaključilo ugovore o delu i izvršilo isplatu bruto naknade u ukupnom iznosu od 1.987.000 dinara za poslove iz delatnosti poslodavca, što nije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o budžetskom sistemu...

Ovo nije sve, ali je dovoljno ilustrativno. Kao što je bilo jasno da se u pozorištu ne može raditi pod normalnim uslovima kada je u septembru 2015. Upravni odbor uputio pismo premijeru sa molbom da se reši nezakonito stanje u Narodnom pozorištu. Budući da ni posle mesec dana nije dobio odgovor, UO je doneo odluku da obustavi rad i objavio saopštenje za javnost. Rečeno je da je Savić dobio, u suprotnosti sa Zakonom o kulturi, drugi v. d. mandat koji je istekao u oktobru 2014. Rečju, Savić je u v. d. stanju od oktobra 2012, a skoro godinu i po dana je NP bez legalne uprave. Članovi UO su tom prilikom govorili i o neizvršavanju odluka UO od strane v. d. upravnika, što je njegova obaveza po Statutu.

Treba podsetiti na to da je Savić odbio da raspiše konkurs na kome je izgubio od Đurovića (učinio je to UO) i da je tog momenta počeo da sprovodi mobing prema članovima UO. Najpre je od predsednice UO Jelene Kajgo tražio da ceo UO podnese ostavku, a potom su članice UO bile prijavljene Agenciji za borbu protiv korupcije zbog tobožnjeg sukoba interesa. Kada je Agencija izdala saopštenje da niko od prijavljenih nije u sukobu interesa, stupio je na scenu čuveni sindikalni funkcioner iz ovog pozorišta Zoran Đuričić, desna ruka Dejana Savića u obavljanju prljavih poslova. Šira javnost je čula za njega kada je tužio reditelja Kokana Mladenovića zbog intervjua, što je sud ekspresno odbacio. Ostalo je van saznanja javnosti da je dotični Đuričić najpre upadao sa sednice UO, psovao, pretio i vređao članove, a potom ih je tužio za privredni kriminal. Kada je članica UO Anđelka Nikolić bila pozvana od milicije, pitala je a šta ako ne dođem? Na to joj je odgovoreno privešćemo vas! Treba li još dokaza pod kakvim su uslovima radili članovi UO u nacionalnoj kući kulture, i to volonterski, bez ikakve materijalne nadoknade?!

Ponašanje v. d. upravnika ilustruje i činjenica da je odbijao da se odluke UO sa svake sednice objave na oglasnoj tabli kako bi zaposleni u pozorištu bili upoznati sa njima. Nije prihvatio ni da se oformi audiciona komisija za prijem glumaca, što je traženo od ansambla Drame posle prijema glumice Nade Macanković na mesto prvakinje Drame. Iza njenog angažmana, rečeno je od strane prvaka Drame, stoji činjenica da je ona sestričina Danice Drašković. Jednako je, kao rođaka predsednika Srbije, za solistu Opere primljena Nataša Pavlović koja nije položila ni audiciju za hor i koja nema uslove da bude solista. Na adresu UO je stigao dopis sindikata Opere u kome se traži da se sa njom raskine ugovor o radu, ali je Savić to ignorisao. Povodom cele ove situacije, predsednica UO Jelena Kajgo za NIN kaže:
Upravni odbor je obustavio rad u oktobru prošle godine ne želeći da svojim aktivnostima daje legitimitet nezakonitom stanju koje već duži vremenski period vlada u Narodnom pozorištu.

Iako smo tim povodom izdali saopštenje za javnost i obratili se i kabinetu premijera, do danas nismo dobili odgovor. Sada imamo situaciju na koju nam ukazuju zaposleni, da upravnik koji nema mandat pravi novu sistematizaciju radnih mesta, kao i to da je Državna revizorska insistucija otkrila niz propusta u kojima je oštećen budžet. Ali, UO nema mehanizam da promeni tu situaciju, dok Vlada ne reši pitanje legitimiteta uprave, posle čega bi UO mogao da nastavi sa radom.

Teško je poverovati, ali je istina, da čovek koji nije više ni u v. d. stanju, radi u Narodnom pozorištu šta hoće niko ne može da stane na put njegovim otpuštanjima ljudi koji su pred penzijom pod izgovorom da su tehnološki višak, dok istovremeno zaključuje ugovore sa ljudima (u ovom trenutku ih je oko 300) koje bira isključivo po SNS partijskoj podobnosti i ličnim kriterijumima.