Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   28.05.2022. 07:48
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Пфениг на босански начин

„Како се зове валута БиХ и њен стоти дио? На тај упит једног од уредника Википедије“ – пише ми читалац Златко Делић из Бањалуке – „Централна банка БиХ одговорила је: ’Конвертибилна марка, а стоти дио конвертибилне марке је Фенинг’ (оба великим почетним словима).

Службени гласник БиХ и Службене новине Федерације БиХ користе само облик пфениг.“

Мене је одувек занимало како то да држава БиХ није задржала југословенски (и српски) динар, нити увела хрватску куну, нити усвојила неки турски или арапски назив монете, нити се, као јуначка Црна Гора, определила за евро, него је бившу немачку валуту прогласила својом. Ако је названа конвертибилном да би се разликовала од немачке марке, то баш и није логично, јер је и ова друга конвертибилна (кажу, штавише, да се у Немачкој још и данас масовно употребљава и слободно замењује за евро). Како год било, стоти део марке зове се пфениг.

Тешко изговорљиву почетну сугласничку групу „пф“ нема ниједан европски језик осим немачког, па је разумљиво што су је Босанци у свакодневном говору упростили у „ф“. Мање је разумљиво што су завршно -иг претворили у -инг (слично као што се фабричка марка Грундиг код нас погрешно звала „Грундинг“). Управо из „Википедије“ сазнајемо да на босанској новчаници пише „50 пфенига“, а на кованом новцу 5, 10, 20 итд. „фенинга“. Не верујем, нажалост, да би гувернер босанске централне банке био спреман да само за љубав језичке правилности истопи и поново искује сав метални новац.

Не ваља кад погрешан облик из уличног говора стекне статус званичног термина, али не ваља ни кад званично постане толико „званично“ да више не личи на језик живих људи. Један такав пример чуо сам на телевизији у уторак 19. јануара. „У среду, у свим местима, пораст максималних температура у односу на уторак“, рекла је спикерка која чита временску прогнозу. То не значи ни више ни мање него „Сутра свуда топлије (него данас)“, али метеоролози, као и сви званичници, сматрају да би умањили своје достојанство кад би у три или у пет речи рекли оно што могу рећи у дванаест.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Бојан Пајтић, лидер ДС-а

Ако изађу две трећине грађана, Вучић је прошлост.

Прочитајте све мисли
bg