Arhiva

Zavera ili igra prirode

S. Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 3. februar 2016 | 18:35
Zavera ili igra prirode

Foto AP

Nekoliko dana nakon što je u Hondurasu proglašeno vanredno stanje zbog zika virusa, Svetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu opasnost zbog moguće epidemije. Saopštavam da su nedavne mikrocefalije (abnormalno male glave kod novorođenčadi) i druge neurološke abnormalnosti prijavljene u Latinskoj Americi, razlog za upozorenje na opštu opasnost, rekla je Margaret Čen, direktorka SZO-a. Istog trenutka se oglasila farmaceutska kompanija Sanofi Paster objavom da počinje istraživanja na proizvodnji vakcine.

Reakciju su pozdravili stručnjaci s obzirom na to da je SZO optužena za kašnjenje sa proglašenjem opasnosti od ebole 2014. godine. Međutim, ostaje nejasno protiv čega se to borimo imajući u vidu da u Hondurasu, verovatno epicentru epidemije, nije zabeležen nijedan slučaj rađanja deteta sa mikrocefalijom kao što je to slučaj u Brazilu.

Sam virus zika izaziva simptome slične gripu i osip, i tako je blag da ostaje neprimećen u 70 do 80 slučajeva. A ono što Brazil razlikuje od ostatka sveta je činjenica da je firma Oxitec tamo otvorila svoju prvu farmu genetski modifikovanih komaraca i da ih je sredinom 2015. pustila u divljinu uz tvrdnju da se radi o komarcima koji će suzbiti ebolu i zika virus.

Da li je eksperiment pošao po zlu ili se radi o koincidenciji, tek ćemo videti. Ono što se zasada zna jeste da ni leka ni prevencije nema, a da je jedina preporuka da se svi koji idu u zaražena područja čuvaju ujeda komaraca, uz posebne mere za trudnice.