Arhiva

Demokrate dozivaju Đilasa

Nikola Tomić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 3. februar 2016 | 18:48
Demokrate dozivaju Đilasa

Foto Marko Metlaš

U Demokratskoj stranci malo ko veruje da će ovog proleća biti i vanrednih beogradskih izbora (tako bi se povećala izlaznost, što SNS-u ne odgovara), ali ako ih ipak bude, demokrate će ponuditi Draganu Đilasu da bude kandidat za gradonačelnika prestonice.

Ovo je NIN-u reklo više sagovornika iz vrha DS, s kojima smo razgovarali o adutima ove stranke za predstojeće redovne lokalne izbore u Srbiji, koji bi trebalo da se održe kada i pokrajinski i vanredni parlamentarni, krajem aprila.

Đilas bi bio idealan kandidat DS za gradonačelnika Beograda. Kada bi sutra došao u stranku i rekao da želi da trči ovu trku, većina bi ga oduševljeno dočekala. Ponudićemo Đilasu da bude nosilac liste ako se ipak raspišu izbori za Skupštinu Beograda, rekli su NIN-u visoki funkcioneri DS.

Na sednici Glavnog odbora DS u nedelju, 31. januara, nije bilo reči o mogućim kandidatima za gradonačelnike. Razgovaralo se samo o tome s kim se ne smeju praviti lokalne koalicije, pa su, kako saznajemo, na crnu listu DS uvršteni SNS, radikali i Dveri. Sve ostalo je prepušteno gradskim i opštinskim odborima, glasi zvaničan stav stranke.

Generalno, to je zaista tako. Lider demokrata Bojan Pajtić pokušao je, istina, da utiče na Gradski odbor u Novom Sadu da kandidatkinja za gradonačelnicu bude Aleksandra Jerkov, zbog njene prepoznatljivosti, ali je na kraju popustio pred mišljenjem većine novosadskih demokrata da se naprednjacima suprotstavi Veljko Krstonošić, aktuelni predsednik GO, široj javnosti manje poznat, ali, kako ističu, stručan, novo lice, pošten i neuprljan.

Na osnovu razgovora koje je NIN imao sa više visokih funkcionera DS, došli smo do spiska favorita ove stranke za čelne ljude većih gradova. Što se Beograda tiče, Đilas je željeni kandidat, mada, pored neizvesnosti oko toga da li će izbora uopšte biti, pretpostavlja se i da bivši gradonačelnik i bivši lider DS nema nameru da se uskoro vrati u politiku. Ako Đilas odbije ponudu stranke, opcija B je Nataša Vučković, dok šef Gradskog odbora Balša Božović gradonačelničku ambiciju za sada nema.

DS ima dva moguća kandidata za gradonačelnika Niša - to su advokat Vladimir Domazet i aktuelni šef Izvršnog odbora Goran Ćirić. Najpopularniji niški demokrata, poslanik Dušan Milisavljević, kako saznajemo, u lokalnu politiku namerava da se vrati tek ako se promeni izborni sistem, pa gradonačelnici budu birani direktno glasovima građana, a ne unutarstranačkim lobiranjima i međustranačkim ucenama.

Situacija je takođe komplikovana u Kruševcu, gde su u igri Branislav Katančević i Srđan Milivojević, kao i u Šapcu, gde bi lokalni odbor trebalo da se dogovori sa strankom Dušana Petrovića, s kojim je u ozbiljnoj zavadi.

Demokrate u Subotici, saznajemo, neće imati svog kandidata, već će podržati onog za koga se odluči Mađarski pokret, organizacija nastala cepanjem SVM-a, novi koalicioni partner DS, a to će najverovatnije biti Tamaš Korhec.

Veroljub Stevanović je sigurno rešenje za Kragujevac, Jovan Marković za Užice, Miodrag Stojković za Leskovac i Vesna Marjanović za Pančevo, kažu naši sagovornici.
Bojan Pajtić za NIN kaže da će se do sredine februara znati kandidati za gradonačelnike.

To moraju biti ugledni, profesionalno ostvareni ljudi, koji će umeti da vode grad. U Kragujevcu ćemo podržati Verka Stevanovića za gradonačelnika, a sličan model moguć je u još nekim lokalnim samoupravama u kojima snažno uporište ima stranka-partner, pri čemu je najvažnije o kome se radi, a ne ko kandidata predlaže, objašnjava Pajtić.