Arhiva

Možda ja da budem premijer pa meni da viču „diktator”

Olja Bećković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 10. februar 2016 | 19:21
Možda ja da budem premijer pa meni da viču „diktator”

Fotografije Zoran Lončarević

Kada ćete raspisati izbore?

Skoro sam siguran da će mi se Vlada obratiti u roku u kome bi izbori mogli da budu održani krajem aprila.

Pre mesec i po dana ste rekli da je vaš lični stav da Srbiji nisu potrebni izbori?

Moj lični stav je i dalje isti, ali došli smo u situaciju da je Vlada odlučila da ide na izbore i moj stav više nije u prvom planu. Nisam član Vlade, nisam u rukovodstvu SNS, koja o tome odlučuje, sada očekujem da mi se predsednik Vlade zvanično obrati. Postoje dve opcije da bih raspisao izbore: ostavka predsednika Vlade ili zahtev za raspuštanje Skupštine, uveren sam da će biti druga opcija.

Šta je smisao ovih izbora osim produženje mandata?

Ne bih na to tako gledao.

Kako biste gledali?

Ako bi predsednik Vlade shvatio da možda njegova percepcija poverenja nije ispravna, da se za ove dve godine nešto promenilo, da bi građani bili u pravu kada bi negodovali što ne da izbore, da je pala popularnost SNS i Aleksandra Vučića, da mnogi nisu zadovoljni načinom na koji on predstavlja sebe i svoju vladu, na koji sarađuje sa medijima, da nisu zadovoljni brzinom, efikasnošću saradnje sa EU, ako se sve to tako gomila i skuplja, zašto to ne bi odmah proverio pre nego što se oko toga stvori ogromno jezgro koje bi dovelo do nestabilnosti. Jer ako otvoreno razmišljamo, Vlada koja nema pred sobom četiri godine mandata nema vremena za neke velike projekte, za razmišljanja na dugi rok.

Zašto se onda ne biste i vi proverili i skratili svoj mandat?

Moje podnošenje ostavke moglo bi da se protumači kao neiskrenost prema građanima Srbije i stekao bi se utisak da i dalje vodim SNS, što je apsolutno netačno. Mislim da predsednik izuzev u slučaju povrede Ustava ili bolesti, ne bi trebalo da ide na vanredne izbore, posebno ako se opet kandiduje. Ako bi na vlast došli političari koji ne vode politiku kakvu Aleksandar Vučić i ja vodimo, možda bi moglo da se postavi pitanje da li ja treba da budem predsednik.

Ko bi vodio drugačiju politiku?

Siguran sam, svi ostali. Jedni su okrenuti isključivo Zapadu, drugi Istoku. Ne vidim još jednu političku stranku koja bi ovako mogla da sarađuje i sa Istokom i sa Zapadom.

Hoćete da kažete da biste razmislili o svojoj ostavci ukoliko bi na vlast došle demokrate?

Da. Mislim da bih na taj način sprečio rasulo u zemlji. Omogućio bih građanima Srbije da ako su već izabrali jednu opciju za Vladu, da takvu opciju izaberu i za predsednika.

Ukoliko bi se skupili svi i napravili koaliciju i DS i Dveri i SPS i ...?

Kada bi se desila takva koalicija, a takva mogućnost je na nivou statističke greške, morao bih da ostanem na funkciji da bar nešto ostane ozbiljno u Srbiji.

Rekli ste da verujete i da želite da SNS ostane na vlasti. Da li želite da SNS ostane na vlasti u koaliciji sa SPS-om?

Gotovo je nemoguće formirati vlast bez koalicije. Drugo, ne bi bilo mudro, a i ne valja da sve stranke ostanu u opoziciji. Treće, mislim da je SPS do sada bila korektan partner SNS u Vladi. Da li će Aleksandar Vučić i SNS odlučiti posle izbora da ponovo idu sa SPS ili sa nekom drugom političkom strankom, to će da bude njihov izbor, a ne moj i ne mešam se ni u sastav Vlade, ni u poslaničku listu, nisam se mešao ni 2014, neću ni 2016.

Mnogi veruju da ćete se umešati u poslaničke liste i da postoji nešto što se zove Tomina kvota?

To je besmislica, ali se ne upuštam u demantovanje. Morao bih svaki dan da demantujem, a nekoliko listova koji me napadaju podele se, pa me svaki dan napada neko drugi. Tvrde, Toma traži trećinu poslanika, sad da ja kažem da to nije tačno, šta bih ja dobio time? Ništa. Znam da nije dovoljno što Aleksandar Vučić zna da to nije istina, trebalo bi da i Srbija zna da to nije istina, ali kako ja to da dokažem? Nikako, sutra će nešto novo da izmisle.

Da li je isto tako notorna besmislica da u stranci postoje Tomini i Vučićevi?

Besmislica je da organizujem nekakvu grupu. Mogao bih kada bih se time bavio. Da li postoji bilo ko kome sam rekao nemoj u toj stranci da radiš, vidiš da to ne valja, jedan da li postoji? Ne postoji. Da pravim novu stranku, šta to meni treba? SNS je poslednja stranka koju sam ja formirao u svom životu. Ponosan sam na SNS i zadovoljan načinom na koji sada funkcioniše i pravcem koji je zauzet.

Na šta mislite?

Odvojio sam se od stranke potpuno. Dva puta sam ušao u prostorije od kada sam postao predsednik Republike.

Pre minut ste rekli da želite da pobedi SNS?

Zašto da ne poželim SNS-u pobedu? Da poželim pobedu kao građanin Srbije? Šta mislite koliko bi vam građana Srbije reklo želim da pobedi SNS? Nisam se odvojio emotivno i ideološki, ja sam se odvojio fizički i nemam uticaja.

Ako predsednik podrži jednu stranku, to je uticaj i znači da se nije odvojio...

To znači da je po predsednikovom mišljenju ta stranka najbolja.

Da li je po vašem mišljenju logično da je Gašić smenjen zbog vređanja novinarke?

Načinjena je po mom mišljenju jedna nesmotrena greška. Objektivno, u obavljanju svoje funkcije on do sada nije nigde načinio grešku koja bi bila sankcionisana.

Zar nije?

Pričate verovatno o padu helikoptera, sve se to još nalazi pred pravosudnim organima. Ako nije osetio moralnu odgovornost da sam podnese ostavku, onda ima pravo da čeka da se pravosuđe izjasni o tome da li je on načinio neku grešku ili nije.

Šta vi mislite?

To što ja mislim nije bitno za pravosuđe.

Pitam vas za moralnu odgovornost?

Ne želim da vam kažem šta mislim o tome. Nekoliko puta sam rekao šta mislim pa su skočili dušebrižnici i rekli evo, direktan uticaj na pravosuđe, podnesi ostavku, pogazio si Ustav! To je Gašićeva stvar, procenio je da nije kriv i čeka odluku pravosuđa.

Ima li nešto morbidno u upornom ponavljanju i premijera i Gašića kako bi sutra sve uradili isto kao i te tragične noći?

Mislim da je to rečeno bez razmišljanja. Verovatno je hteo da kaže da bi na taj način želeo da pomogne ponovo, naravno da ne bi to ponovio i barem bi bila poštovana procedura, pa bi se znalo ko je odgovoran.

Čemu je služilo toliko prenemaganje, zašto je trebalo da se čeka dva meseca genijalno rešenje da se imenuje Vujović za v.d. ministra odbrane?

Kako ja mogu da znam zašto je trajalo dva meseca? Čak i meni je to smetalo zato što postoje poslovi koje ministar odbrane i ja treba da radimo zajedno, a nismo mogli. Ostalo je da sačekam v.d. ministra kome ću morati da se obratim i da rešimo neke probleme.

Da se vratimo u budućnost. Kako vam zvuče spekulacije da bi SPS u budućoj koalicionoj vladi mogao biti zamenjen koalicijom Tadića i Jovanovića?

Iskreno da vam kažem, Boris Tadić nema šanse da pređe cenzus. Čedomir Jovanović nema šanse da pređe cenzus.

Kada ste već ušli u takve procene, ima li Pajtić šanse da pređe cenzus?

Mislim da DS ima šanse da pređe cenzus, da je na 5 odsto, na ivici golog opstanka i da treba dobro da razmisli.

Ko može da pređe cenzus?

Mislim da su nekakvom državnom politikom, medijskom politikom, nekim prećutkivanjima, lošim potezima Brisela, ojačale stranke koje će govoriti da su isključivo protiv Evropske unije.

Mislite da Šešelj ulazi u parlament?

Sve zavisi od toga da li će da bude tu kada budu izbori, jer može da se desi da mu izreknu presudu i da ga pozovu i možda bude osuđen, a može da se desi da presuda bude posle izbora. Razmišljam da li su bile kalkulacije i kada je pušten, ne znam.

Da li SRS ulazi u parlament?

Bez njega sigurno ne ulaze, to vam je kao kad se ugasi svetlo. Ako je Šešelj tu, boriće se. Mada se ta borba sada zasniva isključivo na blaćenju Tomislava Nikolića, ali boriće se. Ako Šešelj nije tu nema borbe, ko će da ih sluša?

Kako razumete da Šešelj od svog povratka svaki prostor koji dobija u medijima koristi za napade na vas, a da nekako uvek iscuri vreme da bi se setio i neke primedbe na račun premijera? Da li je moguće da postoji neki lukrativni ili lukativni dogovor njih dvojice?

O tome ne znam ništa, ali znam da je za Šešelja Slobodan Milošević bio ogroman autoritet i da postoji nešto što bi moglo da me navede da pomislim kako su svi oni koji su na vlasti i koji mogu da utiču na njegov život za njega mnogo veliki autoriteti.

Pomenuli ste jačanje stranaka koje su protiv EU. Šta je suština vašeg zalaganja da se prvo otvori poglavlje 35?

Ja sam prvi rekao na konferenciji za štampu pred komesarom Hanom da mi je u razgovoru rekao šta će Evropa tražiti od nas. Tu sam posebno apostrofirao dve teme, jedna je taj pravno obavezujući međudržavni sporazum Kosova i Srbije. Kako da ga drugačije tumačim nego priznavanjem? Druga stvar je bila da automatski članstvom u EU moramo da usaglašavamo svoju spoljnu politiku s njima - ako tada budu sankcije prema Ruskoj Federaciji mi ćemo morati da uvedemo sankcije. Rekao sam pred njim da nas to čeka. Han je to slušao i nije rekao: Ne, ne, nisam ovako rekao gospodine Nikoliću. Iz kontakata sa najuticajnijim ljudima u svetu, moram da vam kažem: zabrinut sam za tekst koji će nam biti ponuđen da potpišemo.

Šta će biti vaš odgovor ako bude baš tako?

Ako oni traže nezavisnost, ja kažem - ne može! Ukoliko Vlada ima drugačiji stav i ako za stav ima podršku građana Srbije, ja ne mogu da ostanem na funkciji predsednika. Ali neću da dozvolim da odem kući kao neko ko nikad ništa nije rekao, upozorio, kome svi ti kontakti sa celim svetom nisu poslužili da nešto značajno uradi za svoju državu.



Kako izgleda sudbina Olivera Ivanovića u kontekstu izjave Marka Đurića da smo u Briselu pobedili sa 5:0?

Uopšte nisam optimista da bilo šta možemo da učinimo u slučaju Olivera Ivanovića. U toj tvrdnji me potpuno učvršćuje činjenica da mi Briselski sporazum ne možemo da sprovedemo pošto je Priština rekla - naš Ustavni sud to ne odobrava. Kako vi da oslobodite Olivera Ivanovića kad ga njihov sud osudi?

Čime se mi onda hvališemo?

Ja se ne hvališem, ne znam ko se hvališe, Marka Đurića pitajte, on je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Iz mog kabineta više nema nijednog člana u delegaciji koja ide na pregovore, tako da je sva zasluga na Vladi. U tom smislu, morate da pitate članove delegacije šta se postiglo. Čini mi se da više ništa ne možemo da uradimo što ne bi bilo po volji Prištine, a to je jako ozbiljno i jako opasno. Sad počinju najteži pregovori za Aleksandra Vučića, pregovori iz kojih ne može više da se vrati i da kaže pobedili smo, nego da vidimo šta mi možemo da počnemo da pregovaramo i da to ne možemo da izgubimo. Ostalo je vrlo malo ingerencija koje su Prištini potrebne pa da je bude baš briga da li smo je mi priznali ili nismo, moći će da obavlja svu vlast, a ostaće da se ovako borimo kao što je bilo u Unesku, za nekoliko glasova.

Da li biste vi podržali kandidaturu Vuka Jeremića za UN?

Pre nekoliko meseci da, sada ne.

Zašto?

Zbog te izjave pred generalnu konferenciju Uneska. To je bila jedna sitna politikantska izjava koja je osiguravala karijeru Vuka Jeremića pred glasanje o članstvu Kosova u Unesku. Rekao je otprilike: Ne znam zašto ova naša vlast toliko širi paniku od glasanja kada je veoma lako da se dobije na tom glasanju, biće da šire paniku zato što će izgubiti pa da nam dokažu da nije mogla da se dobije bitka. E, pa hvala, Vuče Jeremiću. Što se mene tiče pre sam za nekog drugog nego za takvog Srbina koji je sve naše napore i moje noćne pozive predsednicima mnogih država potpuno bacio pod noge i rekao da bi on to lako malim prstom, samo što nije na funkciji, jer je to tako lako za rešiti.

Ko vam piše govore? Ko je pisao poslednji o deci sa srpskim genetskim kodom?

Ja ih pišem. Ovo nije bio pisan govor, to sam govorio iz glave.

Da li biste govorili ponovo iz glave tako isto?

Da, možda bih morao više da objašnjavam onima koji nedovoljno poznaju tu temu ili onima koji su mi neprijatelji. Najlakše je pozvati se na manjinu, ovo je država srpskog naroda i ostalih građana koji u njoj žive. Nisam dobio nijednu kritiku od mojih prijatelja Mađara, Rumuna, mene napadaju Srbi.

Rekli ste da vas napadaju Srbi iz opozicije?

Srbi iz opozicije i ovi tzv. slobodnomisleći - Janković i ovi koji kao da im je igla pod kožom kada se ja pomenem.

Da li mislite da je zaštitnik građana Saša Janković opozicija?

Ne, ja ne mislim, ali otkud Jankoviću ideja da posle 15 minuta u medijima kaže da mu je žao što sam tako nešto rekao, što me nije pozvao i rekao - žao mi je što ste to rekli? Šta sam ja, objekat za kritiku u medijima? Da li je umeo da kaže: gospodine Nikoliću šta ste time mislili, a možda bi me i shvatio da mu ovako pričam? Šta sam ja tu loše rekao? Stručnjaci znaju da pre dvadeset godina svaki 12. bračni par u Srbiji nije mogao da ima dece, danas svaki šesti. Kod velikog broja primećeno je da se veštačka oplodnja radi u inostranstvu i ljudi koji se bave genetikom su upozorili da se jednostavno gubi srpski gen. Šta tu ima loše?

Zar niste mogli tu temu da prepustite naučnicima, a da se sami kao predsednik svih građana uzdržite od te priče?

Da nije bilo mene da artikulišem to što su meni naučnici govorili nekoliko godina, ne bi bilo ni banke matičnih ćelija u Kragujevcu. Nisu građani Srbije svesni, niko neće da im kaže da treba napraviti mnogo reportaža i emisija o tome šta to mi gradimo u Kragujevcu i šta to znači za budućnost Srbije i zašto da ne - srpskog naroda? Budimpešta neka brine o mađarskom narodu, Sofija o bugarskom, ako ja zapitam zašto se gubimo mi Srbi u Srbiji, zašto nestajemo, koga to uznemirim?

Najmanje svakog građanina Srbije koji nije Srbin?

Nije tačno! Ako Mađar u Srbiji želi da sačuva mađarski gen, on će da ide u Budimpeštu da izvrši veštačku oplodnju mađarskim materijalom. Danas Srbin ne može da bira, ide u Prag, šta dobije od materijala u Pragu, srpski materijal? Ja hoću da ako Srbi žele da imaju srpsko dete, da imaju srpsko dete. Ako Bugari žele bugarsko, da imaju bugarsko. Ako Srbi žele da imaju bugarsko dete, neka ga imaju, ako Bugari žele da imaju srpsko dete, neka ga imaju, ali nemaju mogućnost Srbi da imaju srpsko dete dok se to ne izgradi.

Da li je vaše zalaganje da se ne kanonizuje Stepinac razlog za odlaganje posete Zagrebu?

Ja sam bio u poseti Vatikanu i pisao papi letos, sve za šta sam se založio bilo je pre nego što sam se video sa Kolindom Grabar Kitarović, kada mi je rekla da će me pozvati u posetu kad se sastavi Vlada. To nema veze, to je moglo da utiče tada da kaže - znate šta, vi razgovarate sa papom Franjom suprotno našem interesu, ne želimo da vas pozovemo, sve bih ja to razumeo i adekvatno bih odgovorio, ali ona je rekla pozvaću vas, a znala je za te razgovore. Potpuno je besmislena priča da se mešam u odnose u Rimokatoličkoj crkvi, jer je meni papa, nakon što sam mu rekao da se zahvaljujem na mogućnosti da naša delegacija razgovara o Stepincu, iako je to stvar dve crkve, rekao: Ne, nije tako, ja ne mislim tako, ja mislim da će to da bude hrišćanski svetac, a nije moja želja da prvi put u istoriji hrišćanstva jedna crkva bude protiv sveca proglašenog u drugoj.

Stiče se utisak da ste prilično distancirani prema Dodiku i da na svako pitanje o Dodiku imate potrebu da kažete - nisu to moji odnosi sa Dodikom nego sa izabranim premijerom?

Nemam distancu, ali nemam ni porodični odnos, prisan prijateljski odnos. Nama se ne poznaju žene, deca da bih ja rekao to je moj prijatelj, ja njega poštujem, izabrao ga narod, on se bori za Republiku Srpsku na svoj način.



Šta vi mislite o referendumu?

Imali smo u Srbiji mnogo referenduma koji nisu ništa značili, jesmo li Srbe na KiM izveli na referendum i rekli da žele da ostanu u Srbiji, nikad neće priznati nezavisnost KiM, pa šta im to vredi ako Srbija ne ume da se za njih izbori. Može Dodik da sprovede referendum, ima na to pravo. A da li je mudar politički trenutak za to - o tome treba da razmišlja.

Da li je to mudar politički potez u ovom trenutku?

Čak i oni koji su protiv misle da nije pravo vreme, pa evo i ja da mislim da nije pravo vreme. Izvoditi narod na referendum, a da posle to ne možete da sprovedete to je poraz onoga ko je organizovao referendum. Inače da pitate stanovnike Republike Srpske da li su za to da bude samostalna država, ne treba vam referendum, a da li su za to da budu u sastavu Srbije, tu bi pretpostavljam već trebao referendum.

Da li biste bili spremni da se ne kandidujete za sledeći mandat i da odete kući ukoliko bi Vučić poželeo da on bude predsednik?

Zašto bi to radio Aleksandar Vučić? Što bi sa najuticajnije, najmoćnije, odlučujuće funkcije otišao na funkciju predsednika Republike? Da počne da radi kao što je radio Tadić, da odavde iz ovog kabineta vodi i Vladu, da nađe slabog predsednika Vlade? Ne liči mi to na Vučića, možda ga je to neko savetovao, ali to neće da uradi Aleksandar Vučić.

Ne verujete da bi on to uradio?

Ne. To bi morao da bude neki moj i njegov dogovor.

Da li biste pristali na taj dogovor da se vi povučete i kažete izvoli?

Ako se dogovorimo, može i tako. Samo treba da se dogovorimo, ja nisam star da ne radim i nikada se ne bih složio sa tim da odem sa ove funkcije po osnovu dogovora da odem kući.

Nego?

Nego bih otišao na neku drugu funkciju. Možda bismo se dogovorili da ja vodim Vladu, pa onda meni da kažete da sam diktator.

A vi ne biste bili?

Pa nije ni Aleksandar Vučić.