Arhiva

Podrška modernizaciji privrednika

Marko Vučetić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 10. februar 2016 | 20:48
Podrška modernizaciji privrednika


Evropski investicioni fond (EIF) i Prokredit grupa obezbedili su 250 miliona evra za kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća sa manje od 500 zaposlenih kroz InnovFin - EU finansijski fond za inovatore. Kompanije će za kredite po povoljnim uslovima moći da apliciraju u Prokredit bankama u regionu, između ostalog i u Srbiji.

Za finansiranje preduzeća u Srbiji namenjeno je 40 miliona evra. Banci, međutim, nakon plasiranja tog iznosa, može biti odobren i dodatni iznos, kaže Svetlana Tolmačev Dingarac, predsednica Izvršnog odbora Prokredit banke Srbija.

Prednost za ove banke leži u mogućnosti korišćenja garancije, koju im obezbeđuje EIF, a koju podržava Horizont 2020 - Okvirni program EU za istraživanje i inovacije. Kompanije će, prema njenim rečima, moći da konkurišu za kredite od 25.000 do 7,5 miliona evra, a cilj programa je da se olakša pristup zajmovima pomenutim preduzećima.

U kojoj meri su ovi krediti povoljniji od onih u standardnoj ponudi?

Prednosti plasmana iz InnovFin programa su manji zahtevi za sredstva obezbeđenja klijentima, kao i povoljnija kamatna stopa za minimum 0,25 procentnih poena u odnosu na plasmane iz standardne ponude. Korišćenje garantne linije za klijente je besplatno, odnosno ne postoje dodatni troškovi po ovom osnovu. Na taj način stimulišemo inovativne ideje klijenata i pospešujemo njihovu konkurentnost na tržištu.

Da li postoje posebni uslovi koje kompanije moraju da ispune da bi konkurisala za ova sredstva?

Pod inovacijom se, jednostavno rečeno, podrazumeva bilo koja investicija koja je nova za kompaniju i koja doprinosi njenoj modernizaciji ulaganjem u novu opremu i proizvode. U praksi će to značiti da veoma širok krug preduzeća može da se kandiduje za kredite iz InnovFin programa. Neophodno je da planiraju investiciju u stalna ili obrtna sredstva, čime bi unapredili postojeće poslovanje tehnološki proces, distribuciju, a u obzir dolaze i ekološke investicije u cilju smanjenja potrošnje energije. Naša namera jeste da ovim programom podržimo sve kompanije koje nameravaju da investiraju u modernizaciju poslovanja.



Šta ovaj sporazum sa EIF znači Prokredit banci?

Ovim sporazumom nam je ukazano veliko poverenje. Prokredit banka ima dugogodišnje iskustvo u poslovanju sa malim i srednjim preduzećima u regionu jugoistočne Evrope. Drago nam je da smo prepoznati kao banka za podršku inovativnom razvoju ovog vitalnog segmenta tržišta, čime doprinosimo i razvoju celog regiona. Uz to rad naših banaka redovno prati i BAFIN Nemački odbor za nadzor banaka. Takođe, stabilnost Prokredit banaka u grupi snažno potvrđuje visok kvalitet kreditnih plasmana i rejting BBB Prokredit Holdinga, dobijen od svetske rejting agencije Fič.