Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   29.05.2023. 09:10
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2018. Владимир Табашевић "Заблуда Светог Себастијана"

Владимир Табашевић је 65. добитник НИН-ове награде. Одлуку је донео жири који је радио у саставу Тамара Крстић, Бранко Кукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Зоран Пауновић (председник).

 

У најужем избору за 65. НИН-ову награду били су и романи Прекасно Бранке Криловић, Одустајање Јелене Ленголд, Ухвати зеца Лане Басташић, Десети живот Саше Савановић и Београдски трио Горана Марковића.

 

Бранко Кукић, Марјан Чакаревић и Зоран Пауновић гласали су за роман Владимира Табашевића. Тамара Крстић гласала је за дело Лане Басташић, а Иван Миленковић дао је свој глас Горану Марковићу.

 

На конкурс је стигао 201 наслов.

 

Моја централна преокупација садржана је у посвети романа: `Нама, који смо учили матерњи језик за време рата, често без матере, јежили се` рекао је Владимир Табашевић у разговору са Стефаном Славковићем, новинаром НИН-а. У роману све време постоји суптилна језа, тишина, што потиче из мог сећања које мислим да је прилично веродостојно. Стасавајући у ратним околностима, не до краја свестан озбиљности и опасности, имао сам здраво, знатижељно, детиње расположење према језику. Речи су ме интересовале и хтео сам да разговарам с одраслима као инстанцама које су тад могле да ми објасне језик. У њиховим одговорима је често била садржана и једна активна ћутња о свему што се догађа. Неминовно је да ти се чињеница одрастања у ратним околностима прикаже у језику и сећању. О рату се у књизи експлицитно говори тек у неколико епизода, а остало време се говори о надању да се неће десити оно што се већ десило. Рат. `Неће ваљда`, каже се, а људи навелико губе домове и животе. С друге стране, генерације које данас стасавају се ни бомбардовања не сећају и надам се да неће бити оптерећене као што смо били ми.

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Драган Шормаз, ускоро бивши члан СНС

Жртве насиља не заслужују подељену Србију. Ово је резултат рада председника Вучића, народ не жели речник насиља и мржње који је створио амбијент у коме деца, жене, невини губе животе. Откажите митинг 26. маја. Неће спасити вашу личну власт, а можете нешто добро учинити.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006