Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   01.12.2023. 08:45
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

1958. Бранко Ћопић "Не тугуј бронзана стражо"

Године 1958. објављена су 34 романа а у ужем избору нашло се седам: Миодраг Булатовић: "Вук и звоно" (4), Иванка Вујичић-Лашовска: "Чахуре" (5), Радомир Константиновић: "Чисти и прqави" (4), Ерих Кош: "Ил тифо" (2), Момчило Миланков: "Јесењи догађаји" (4), Бранко Ћопић: "Не тугуј бронзана стражо", Бора Ћосић: "Сви смртни" (4).

Жири у саставу Милан Богдановић (председник), Велибор Глигорић, Ели Финци, Зоран Мишић и Борислав Михајловић-Михиз своју одлуку донео је већином гласова. (Кwига М. Булатовића "Вук и звоно" добила је гласове Е. Финција и З. Мишића.)

Саопштење жирија

Стални жири за додељивање НИН-ове награде критике, уз сагласност редакције листа, одлучио је да се почев од ове године НИН-ова награда критике ограничи на српскохрватско језичко подручје, будући да је установио да нема довољно могућности да ефикасно прати словеначку и македонску књижевност као и литературу на језицима националних мањина.

Жири је такође одлучио да ће убудуће објављивати јавно резултате гласања у жирију, сматрајући да оцена сваког члана треба да подлеже и суду јавности. Исто тако жири ће објављивати и са коликим бројем гласова су поједини романи узимани у ужи избор, држећи се при том критеријума да је за ужи избор одабрана књига, за коју се определе најмање два члана жирија.

Жири је уверен да ће на тај начин ова традиционална награда бити ефикаснија, прецизнија и боље негована.
Београд, 25. И 1959. г.

НИН од 1.фебруара 1959. доноси изјаву Бранка Ћопића:

- Мени је веома пријатно што сам добио овогодишњу НИН-ову награду, награду која је током ових неколико година стекла велики углед у нашем књижевном свету. Мило ми је што сам се нашао у друштву Добрице Ћосића, Давича, Божића и Вуча а посебно ми је мило што ми је озбиљан конкурент био Булатовић. Такође ми је врло драго што је награђена баш моја књига "Не тугуј бронзана стражо" зато што сам у овој књизи знатно одступио од свог уходаног, типичног писања, што сам се кроз њу поново вратио лирској поезији са којом сам и почео. Ова ме је награда охрабрила, јер ме је утврдила у уверењу да сам пошао добрим путем...

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Драган Бјелогрлић, глумац и редитељ

САД су настале на идеји: у Америци је све могуће и то је земља где можете да остварите свој сан. Испада да је Србија земља где можете да сахраните свој сан.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006