Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   01.12.2023. 07:42
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

1968. Слободан Новак "Мириси, злато и тамјан"

Године 1968. ужи избор сачињен је из "лепог броја романа". У ужем избору нашли су се Слободан Новак: "Мириси, злато и тамјан", Слободан Селенић: "Мемоари Пере Богаqа", Драгослав Михаиловић: "Кад су цветале тикве".

Жири у саставу Велибор Глигорић (председник), Милош И. Бандић, Борислав Михајловић Михиз, Зоран Мишић, Мухарем Первић, Ели Финци и Петар Џаџић своју одлуку донео је већином гласова.

НИН од 2. фебруара 1969. године доноси разговор са Слободаном Новаком:

Песника, новелисту, радио-драмског писца а сада и романсијера Слободана Новака потражио сам у четвртак послеподне - непосредно након одлуке жирија да му се додели традиционална НИН-ова награда критике. Када сам му саопштио радосну вест и, у име редакције НИН-а, честитао на признању, као да није поверовао... - Нисам је уопће очекивао. Али сам, наравно, мислио...кад би било имало правде на свијету...

Значи, веровали сте да вам припада?

- Не, нисам. Нисам уосталом још ни прочитао друге романе, па према томе није било никакве стварне основе. Напросто, желио сам да је добијем, а сви смо склони вјеровати да нам припада све што желимо.
И зашто је онда, ипак, нисте очекивали?

- Па јер је по мом схваћању и НИН-ова награда помало бизарна институција, као што је бизарна институција и Горанова награда у Загребу. Није дакле, ни национална ни државна награда. Она је, додуше, награда једне новинске куће којој су држава њени читаоци, па је тако вишенационална или међунационална награда, у којој су и материјална средства, и меценаштво, и сви арбитри припадници једне националности. Од такве институције не би се могло ни смјело очекивати подједнако разумијевање за све националне књижевности, без обзира на стручност, објективност, добру вољу и ширину оснивача и критичара. Такођер, било би управо неукусно и глупо предлагати одавде НИН-у да било што учини или измјени у физиономији или у пословнику. Али, по природи ствари, у Загребу је "Награда критике" ријеђи гост него у Београду, а бојим се да ће с "Вјесниковом" наградом бити слично, тј. да ће омјер бити обрнут. Тамо гдје се ради о државним наградама с мјешовитим комисијама никада не бих ни спомињао било какве омјере, јер би то било депласирано, а и овдје их спомињем само да бих образложио зашто нисам очекивао ту награду за себе.

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Драган Бјелогрлић, глумац и редитељ

САД су настале на идеји: у Америци је све могуће и то је земља где можете да остварите свој сан. Испада да је Србија земља где можете да сахраните свој сан.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006