Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   02.10.2023. 01:07
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2003. Владан Матијевић "Писац издалека"

Од близу 150 романа пристиглих на конкурс, у ужем избору нашли су следећи наслови: Драган Великић: „Досије Домашевски", Горан Милашиновић: „Camera obscura", Ана Вучковић: „Епохалипса јуче", Бранко Брђанин: „Михаил", Владан Матијевић: „Писац издалека", Гордана Ћирјанић:
„Кућа у Пуерту" и Радован Бели Марковић: „Девет белих облака".

Жири, који су чинили Петар Пијановић, Душан Маринковић, Александар Јерков, Иван Негришорац и Адријана Марчетић, једногласно је одлучио да НИН-ову награду добије Владан Матијевић за роман „Писац издалека".

„Не знам због чега се сада први пут, поводом овог романа, инсистира на тој разлици“, рекао је Матијевић у разговору за НИН, упитан о заокрету о његовој поетици када је о награђеном делу реч.

„Свака моја књига се разликује од претходне и у том смислу ја сигурно нисам писац једне књиге. Желим стално да експериментишем и нешто ново да радим. Опет, људи који прате ово што радим, када би прочитали нешто из романа `Писац издалека`, мислим да би препознали да сам ја то писао. Не знам ни сам шта је то препознатљиво, да ли само тај црни хумор или још
понешто, али јесте препознатљиво. И не мислим да је тај хумор само одлика ове књиге. У мојој претходној прози увек је било тог хумора који је заправо служио да се појачају безнађе и апсурд.

Зато ми се и чини претераним што се сада инсистира на тој разлици јер мислим да она није толика. Овај роман сам завршио у септембру прошле године и мало је времена прошло од тада.

Ипак су потребни још неки месец, можда година, да се удаљим, да се направи пристојна временска дистанца како бих могао да говорим о њему.Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Ана Брнабић, премијерка Србије, о дешавањима у Бањској

Бескрајно верујем у мудрост председника Вучића и да ћемо наћи прави начин да одговоримо на ово.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006