Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   01.12.2023. 07:40
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2008. Владимир Пиштало ,,Тесла, портрет међу маскама"

Како је навео Милан Влајчић, председник жирија, награђеном роману гласове су, уз Влајчића, дали и Стеван Тонтић и Мило Ломпар, док су за „Савршено сећање на смрт“ Радослава Петковића гласали Александар Јовановићи Слободан Владушић. Поред ова два наслова, у ужем избору су се нашли и „Хамам Балканија“ Владислава Бајца, „Моја последња главобоља“ Лауре Барне, „Невидљиви“ Александра Гаталице и „Дневник Марте Коен“ Светислава Басаре.

НИН: Дали сте нам апокрифно виђење Тесле, лик другачији од оних које су нам до сада представљали. Да ли је то био ваш револт историчара и покушај да станете на пут комерцијалним и често на граници доброг укуса верзијама о његовом животу или, једноставно, потреба писца да своју емоцију и таленат стави у службу лика који га инспирише?

- Апокрифно виђење је прави израз. Са једне стране стоје апокрифи – интересантне алтернативне верзије великих прича. У апокрифном Јеванђељу по Томи се каже: „Краљевство божје је око нас али људи неће да га виде.“ Са друге стране стоје таутолошке хагиографије. Теслин лик је пречесто умртвљиван. Хтео сам да испричам причу са оне стране удудучености. Ја нисам, нити желим да будем, још један од стручњака за Теслу. Ја сам, да тако кажемо, стручњак за Теслин књижевни лик. Свако од нас је стручан за оно што воли. А мени је поезија много дража него „стручност“. Поезија Теслиног живота ми је важна колико прича о Теслином животу. Кад би се из онога што радим, искључила поезија, ја томе више не бих видео никакву сврху.
Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Драган Бјелогрлић, глумац и редитељ

САД су настале на идеји: у Америци је све могуће и то је земља где можете да остварите свој сан. Испада да је Србија земља где можете да сахраните свој сан.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006