Промени језик   Sitemap   18.02.2018. 12:42
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

НИН-ова награда Роман године
ninova nagrada

НИН-ова награда за 2017.


ЛУЗИТАНИЈА Дејана Атанацковића добитник НИН-ове награде за 2017.

 

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НИН-ове НАГРАДЕ

 

Жири у саставу: Божо Копривица (председник), Јасмина Врбавац, Михајло Пантић, Тамара Крстић и Зоран Пауновић на завршној седници одржаној 15. 01. 2018. године донео је одлуку да НИН-ову награду критике за најбољи роман на српском језику, објављен у 2017. години, додели Дејану Атанацковићу за роман ЛУЗИТАНИЈА у издању „Бесне кобиле“. За  награђени роман гласали су Тамара Крстић, Зоран Пауновић и Михајло Пантић. За роман Мире Оташевић ГОРГОНЕ (издавач Геопоетика) гласао је Божо Копривица, а за роман Срђана Срдића СРЕБРНА МАГЛА ПАДА (издавач Партизанска књига) гласала је Јасмина Врбавац.

 

У најужем избору били су и романи Јовице Аћина СРОДНИЦИ здавач Лагуна) и Давида Албахарија ДАНАС ЈЕ СРЕДА (издавач Чаробна књига).

 

У роману Лузитанија приповеда се фантазмагоријско алегоријска повест из времена Првог светског рата, виђеног из вишеструко померене, вишеслојне перспективе. Укрштајући ерудицију и снажну имагинацију Атанасијевић ствара комплексну слику света у којој се лудило доживљава као острво разума у свеопштој суманутости ратне стварности. Делом ослоњен на традицију фантастичког реализма, делом настајући на транспоновању и очуђењу документарне грађе, а делом на сазнањима из природних наука и психологије, роман Лузитанија склопљен је од низа динамичних, визуелно и реторички упечатљивих поглавља. Преиспитујући тему лудила као уточишта и као начина супротстављања хаосу Атанацковић исписује причу која сугестивно надилази сопствене временске и просторне координате и израста у универзалну причу о темељним егзистенцијалним и друштвеним питањима савременог света.

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања

Министарство културе није надлежно за нападе на новинаре. Они нису једини које нападају, треба сами да се заштите.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006