Промени језик   Sitemap   25.02.2021. 07:45
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

НИН-ова награда Роман године

67. добитник НИН-ове награде је Светислав Басара

Жири у саставу: Теофил Панчић (председник), Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић  на завршној седници одржаној 25. 01. 2021. године одлучио је да НИН-ову награду критике за најбољи роман на српском језику, објављен у 2020. години, додели роману КОНТРАЕНДОРФИН аутора Светислава Басаре, у издању Лагуне. За награђени роман гласали су Марјан Чакаревић, Иван Миленковић и Бранко Кукић.

За роман ШТО НА ПОДУ СПАВАШ аутора Дарка Цвијетића у издању Књижевне радионице Рашић гласала је Марија Ненезић, а за роман ПОД ОБА СУНЦА аутора Огњена Спахића у издању Контраст издаваштва гласао је Теофил Панчић.

У најужем избору били су још и романи: СЛОБОДА ГОВОРА (Лагуна) Владана Матијевића,; ЉУДИ БЕЗ ГРОБОВА (Лагуна) Енеса Халиловића, ЉУДИ БЕЗ ГРОБОВА (Лагуна); ПРЕКРАСНЕ РУШЕВИНЕ (Дерета) Сава Стијеповића, и НИШТА НИЈЕ НИЧИЈЕ (Контраст издаваштво) Бојана Савића Остојића.

Контраендорфин Светислава Басаре, сачињен је од „немогућих“ сцена, „недопустивих“ закључака, парадоксалних трврдњи, целе лествице надреализованих хипербола, којима се претресају и протресају темељи не само нашег друштва и културе, историје и политике него читавог савременог света. Уводећи симбол контраендорфина, као кључног биолошког обележја јужнословенских народа, Басара тај свет поставља на језички рингишпил, који у вртоглавој јурњави све и свакога изводи из зоне комфора и поставља пред свевидеће огледало.Покровитељи НИН-ове награде су Сбербанк, једна домаћа, као и две стране
компаније, које желе да остану анонимне.

Редакција НИН-аПриступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Вучић председник Србије

Ретке су вечери када се смејем и опуштам. Седим у подруму свог оца, пијем српски шардоне и припремам се за тешке обавезе. Тек да људи не помисле како се правим да увек радим. Хтедох да кажем, а унапред знам да ће мало ко да поверује, само сам обичан човек.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006