Промени језик   Sitemap   27.01.2021. 04:16
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

НИН-ова награда Роман године

67. добитник НИН-ове награде је Светислав Басара

Жири у саставу: Теофил Панчић (председник), Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић  на завршној седници одржаној 25. 01. 2021. године одлучио је да НИН-ову награду критике за најбољи роман на српском језику, објављен у 2020. години, додели роману КОНТРАЕНДОРФИН аутора Светислава Басаре, у издању Лагуне. За награђени роман гласали су Марјан Чакаревић, Иван Миленковић и Бранко Кукић.

За роман ШТО НА ПОДУ СПАВАШ аутора Дарка Цвијетића у издању Књижевне радионице Рашић гласала је Марија Ненезић, а за роман ПОД ОБА СУНЦА аутора Огњена Спахића у издању Контраст издаваштва гласао је Теофил Панчић.

У најужем избору били су још и романи: СЛОБОДА ГОВОРА (Лагуна) Владана Матијевића,; ЉУДИ БЕЗ ГРОБОВА (Лагуна) Енеса Халиловића, ЉУДИ БЕЗ ГРОБОВА (Лагуна); ПРЕКРАСНЕ РУШЕВИНЕ (Дерета) Сава Стијеповића, и НИШТА НИЈЕ НИЧИЈЕ (Контраст издаваштво) Бојана Савића Остојића.

Контраендорфин Светислава Басаре, сачињен је од „немогућих“ сцена, „недопустивих“ закључака, парадоксалних трврдњи, целе лествице надреализованих хипербола, којима се претресају и протресају темељи не само нашег друштва и културе, историје и политике него читавог савременог света. Уводећи симбол контраендорфина, као кључног биолошког обележја јужнословенских народа, Басара тај свет поставља на језички рингишпил, који у вртоглавој јурњави све и свакога изводи из зоне комфора и поставља пред свевидеће огледало.Покровитељи НИН-ове награде су Сбербанк, једна домаћа, као и две стране
компаније, које желе да остану анонимне.

Редакција НИН-аПриступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља

Ако не будемо могли да путујемо на Запад (због примљене руске и кинеске вакцине), има доста лепих земаља према Истоку па ћемо путовати тамо и живети нормално као пре појаве короне.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006