Politika

Lokalni izbori u Kragujevcu po beogradskom receptu: „Ikebana“ u vrhu naprednjačke liste

Zoran Radovanović | 6. decembar 2023 | 17:00
Lokalni izbori u Kragujevcu po beogradskom receptu: „Ikebana“ u vrhu naprednjačke liste
TANJUG / Tanjug/Nebojša Rau

Lider PSG-a Pavle Grbović izjavio je onomad da bi na lokalnim izborima, pored Beograda, rezultati mogli da budu iznenađujući za vlast i u Kragujevcu, pa i u Kruševcu. To sugeriše da se stranke koje su organizovale proteste „Srbija protiv nasilja“ nadaju da bi 17. decembra na lokalnim izborima opozicija u tim gradovima mogla da smeni vlast SNS-a. Koliko je ovo bio optimizam sa pokrićem ili bez njega znaće se već za desetak dana.

Ono što se sada definitivno zna jeste da će u Kragujevcu, prvoj prestonici moderne Srbije, koji je bio značajno opoziciono uporište i u vreme Slobodana Miloševića, na lokalnim izborima učestvovati ukupno 12 izbornih lista: „Aleksandar Vučić – Kragujevac ne sme da stane“, „Ivica Dačić – premijer Srbije“, „300 Kragujevčana - Dušan Zeka Aleksić - Svetla tačka“, „Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma“, „Kragujevac – Jako i hrabro“, „Pokret Kragujevac prestonica – Srbija Kraljevina – Ruska stranka“, „Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa“, „Nova snaga Kragujevca – Nikola Nešić (Zeleno-leva koalicija, SRCE Zdravka Ponoša, Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta i Šumadijska regija“, „Boris Kovačević Šuma – Moj svet Kragujevac! Šumadijski blok 21 – Crnogorska partija“, „Ujedinjeni protiv nasilja – Nada za Kragujevac“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga“ i „Za Kragujevac – Znamo se! Dr Miroslav Stojanović Džiga“. 

Na strani vlasti, najjače su svakako dve liste sa imenima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Indikativno je, međutim, da na Vučićevoj listi na prva dva mesta nisu istaknuti šumadijski naprednjaci. Ni dosadašnji gradonačelnik Nikola Dašić, ni načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić, a nije ni doskorašnja radikalka, a u prošlom sazivu Skupštine Srbije poslanica SNS-a Nataša Jovanović.

Naprotiv, na prva dva mesta su Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i diplomac Harvarda i Slobodan Milisavljević, v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra, s tim što nijedan od njih dvojice nije kandidat za gradonačelnika. Kampanju SNS-a u Kragujevcu, i to kao deklarisani kandidat za novog gradonačelnika, vodi upravo Dašić.

Šta je zadatak Filipovića i Milisavljevića 

Filipović i Milisavljević više dođu kao ikebana lokalnoj naprednjačkoj listi, sa zadatkom da obezbede glasove koji će Dašiću omogućiti da ostane prvi čovek grada. Nije naravno isključena ni repriza „beogradskog recepta“, da formalno jedan od njih i bude izabran za gradonačelnika, poput Zorana Radojičića u Beogradu, a da stvarnu vlast obavlja neko drugi, poput Gorana Vesića. 

Iako formalno nisu članovi SNS-a, vodeća mesta Filipovića i Milisavljevića na lokalnoj listi (Milisavljević je i na visokom 26. mestu parlamentarne liste SNS-a) iznenađenje su samo za neupućene. Filipović je, naime, u junu 2018. i bukvalno uz asistenciju policije postavljen za v. d. rektora Univerziteta u Kragujevcu, nakon što je u svojevrsnom medijsko–policijskom puču smenjen dotadašnji rektor Nebojša Arsenijević. U toj operaciji svoju ulogu odigrala je ministarka Slavica Đukić Dejanović, a sve to teško da je moglo proći bez Vučićeve saglasnosti.

Šest meseci kasnije, u decembru 2018. Filipović na sednici Saveta Univerziteta nije dobio potreban broj glasova za izbor u zvanje rektora, jer su mu navodno podršku uskratili članovi tog Saveta sa članskom kartom SNS-a. Radikalni preokret usledio je samo dve-tri nedelje docnije, kad je u Majnd parku, nadomak Kragujevca, u prisustvu Vučića, otvaran novi pogon Simensa za proizvodnju tramvaja. Na tom događaju viđen je i Filipović, koji je blizak vlasniku Majnd parka. Nedugo potom, Savet se ponovo sastao i bez ikakvih problema izabrao Filipovića za rektora.

Za v. d. direktora UKC Kragujevac, Milisavljević je imenovan početkom oktobra 2021. Godinu dana pre toga Vučić ga je odlikovao zlatnom medaljom zato što je bio na čelu tima koji je pružio veliku pomoć žiteljima Novog Pazara u suzbijanju posledica pandemije. Kako god, kragujevački naprednjaci, svesni toga da im se lokalno partijsko rukovodstvo ne kotira baš najbolje u delu šumadijske javnosti, pojačali su listu dvojicom viđenijih članova akademske zajednice, čiji su odnosi sa predsednikom Vučićem očito imali svoju predistoriju.

Ko se najbolje kotira

Naprednjaci u Kragujevcu nakon izbora mogu da računaju na saradnju sa nekoliko stranaka, sa Dačićevim socijalistima, Palminom Jedinstvenom Srbijom, pokretom „300 Kragujevčana - Dušan Zeka Aleksić - Svetla tačka“, koji im je bio partner i do sada, i sa manjinskom listom „Kragujevac – Jako i hrabro“. Koalicioni partner bi im, ako pređe cenzus, mogla biti i lista „Pokret Kragujevac prestonica – Srbija Kraljevina – Ruska stranka“, a možda i lista „Boris Kovačević Šuma – Moj svet Kragujevac! Šumadijski blok 21 – Crnogorska partija“, iako su nosioca te liste naprednjaci nedavno, bez javnog obrazloženja, najurili iz gradske vlasti. 

U redovima opozicije najbolje se kotira lista „Srbija protiv nasilja – Nada za Kragujevac“ koju predvodi nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Veroljub Stevanović, koji je na toj funkciji, sa jednim prekidom, bio 14 godina. Solidan rezultat bi, po proceni ovdašnjih analitičara, mogla da ostvari i lista koju predvodi doskorašnji narodni poslanik Zeleno-leve koalicije Nikola Nešić, koja u Kragujevcu, kako se čuje iz njenih redova, nije htela na listu sa „Ujedinjenima“ zbog Veroljuba Stevanovića, koji bi navodno želeo da po peti put bude gradonačelnik, a to mesto priželjkuje i Nešić.

Među opozicionim listama, naprednjaci nakon izbora najverovatnije neće moći da računaju na koaliciju sa listama koje predvode Veroljub Stevanović, Nikola Nešić i sa „Kragujevačkom inicijativom“,čiji je nosilac Slađan Rakić pre nekoliko dana kod notara overio izjavu da „posle izbora neće da sarađuje sa SNS-om“.

Tvrdom opozicijom predstavlja se i lista „Za Kragujevac - Znamo se! Dr Miroslav Stojanović – Džiga“, dok je nepoznanica na koju će stranu lista „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga“ ako pređu cenzus.

Za razliku od Dašića, koji ne krije ambicije da obrne još jedan krug na mestu gradonačelnika, u šumadijskoj javnosti je mnogo veća nepoznanica ko bi to mogao da bude iz redova opozicije, ako ona uspe da obezbedi većinu u gradskom parlamentu. Iako je Stevanović prvi na listi „Ujedinjenih“, iz te grupacije poručuju da će o svom kandidatu za to mesto odlučiti posle izbora, a malo je verovatno da u tom slučaju ne bi presudna bila reč najjače stranke u koaliciji, SSP-a i njenog lidera Dragana Đilasa. 
Politički veteran Borivoje Radić, jedan od osnivača Demokratske stranke i prvi predsednik Gradskog odbora DS u Kragujevcu, smatra da opozicija neće biti u prilici da pravi pobedničke postizborne kombinacije. 

Čak 12 lista na izborima u Kragujevcu

„Opozicija u Kragujevcu je iscepkana, na izborima učestvuje čak 12 lista, od kojih barem polovina, otvoreno ili prikriveno, radi za vlast koja je, opet, angažovala sve resurse – medije, javna preduzeća, socijalne ustanove, deli novac šakom i kapom i kupuje glasove unapred kako ne bi dozvolila izborno iznenađenje. Opozicija ima neke šanse u Beogradu, mada je njena postizborna većina i u prestonici pod znakom pitanja, jer je velika dilema na koju će stranu Dveri i Zavetnici posle izbora.

Stvarna opozicija u Šumadiji i u Srbiji će od predstojećih izbora, bez obzira na rezultat, imati korist ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što će nakon njih jasno da se vidi ko je ko, gde je ko i ko je s kim na domaćoj političkoj sceni“, kaže Radić za NIN.
Miroslav Jovanović, glavni i odgovorni urednik Kragujevačkih novina, 17. decembra očekuje veću izlaznost birača nego na ranijim izborima i da će na birališta izaći i neki trenutno neopredeljeni ili doskorašnji apstinenti. 

„Nije dobro što se opozicija u Kragujevcu podelila u više kolona. Srpski mentalitet je da se glasa za vlast, dok se veliki broj ljudi miri sa situacijom i nenormalno stanje u državi i lokalnoj zajednici prihvata kao normalno. S druge strane, u Kragujevcu ni vlast ni opozicija nemaju dovoljnu prepoznatljivost, čak ni gradonačelnik Nikola Dašić nije dovoljno prepoznatljiv u javnosti. Najprepoznatljiviji je Veroljub Stevanović koji je prihvatljiv za veliki broj Kragujevčana, ali je pitanje da li je to dovoljno za promenu vlasti u Kragujevcu“, ističe Jovanović za NIN.

Radićeve sumnje obistinile su se već prošlog petka, kada je zvanično objavljeno da su dvojica odborničkih kandidata liste „300 Kragujevčana“ prešla u tabor SNS-a. A da li će ovakvih transfera biti i posle 17. decembra zavisiće pre svega od ishoda izbora.