Politika

Bilčik: Članstvo Zapadnog Balkana, Ukrajine i Gruzije u EU može pomoći u borbi protiv Rusije i Kine

Tanjug | 13. decembar 2023 | 13:58
Bilčik: Članstvo Zapadnog Balkana, Ukrajine i Gruzije u EU može pomoći u borbi protiv Rusije i Kine
TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Izveštilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik saopštio je da integracija zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije u Evropsku uniju može da služi kao sredstvo Zapada za borbu protiv Rusije i Kine, kao i da osnaži odnose Brisela i Vašingtona.

U objavi na platformi X, Bilčik je naveo da evroatlanska zajednica mora da ostane fokusirana na "zajedničku pretnju" demokratiji koju predstavljaju Rusija i Kina, kao i da je jedan od odgovora na to proširenje zajednice, potez koji je doprineo saradnji Brisela i Vašingtona nakon Hladnog rata.

"Danas imamo šansu i odgovornost da nastavimo s proširenjem EU. U narednim danima, mesecima i godinama, moramo da udružimo snage i da osiguramo da Ukrajina, Moldavija, Gruzija i zemlje Zapadnog Balkana postanu čvrsto usidrene u proširenoj evroatlanskoj zajednici. Ne postoji bolji način da se pobedi Putin od uključenja naših istočnih i jugoistočnih komšija u zajednicu", rekao je Bilčik pred današnji samit Evropske unije i Zapadnog Balkana.