Politika

Grbović: Građani moraju da budu svesni da EU i ODIHR nisu kaznena ekspedicija

FoNet | 29. mart 2024 | 08:45
Grbović: Građani moraju da budu svesni da EU i ODIHR nisu kaznena ekspedicija
TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je da građani moraju da budu svesni da ni EU, ni ODIHR, ni bilo koja evropska institucija nisu kaznena ekspedicija koja dolazi i na silu uvodi demokratiju u zemlju koja to neće.

Gostujući na televiziji Insajder, Grbović je rekao da će ići na sastranak sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić oko preporuka koja je uputio ODIHR.

Mi smo kao koalicija Srbija protiv nasilja, zajedno sa kolegama iz koalicije NADA, još pred deset dana pozvali predstavnike vlasti da što pre počnu razgovori o implementaciji preporuka, zato što uviđamo da se društvo nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi, koju bi održavanje izbora pod istim uslovima samo usložilo i bilo uvod u još veću podelu, kazao je Grbović.

Istakao je da će se insistirati na onome što je neophodno da bi se izbori zvali izborima, na onome što imaju svi građani koji žive u razvijenim evropskim zemljama i onome što piše u preporukama ODIHR.

Insistiraćemo na tome da se od predstavnika vlasti i opozicije na paritetnoj osnovi formira komisija za sprovođenje izbora sa izvršnim ovlašćenjima, kako bismo mogli da budemo u situaciji da kontrolišemo ne samo ko je upisan u birački spisak, već koje su sve promene tokom vremena vršene, naveo je Grbović.

Dodao je da je neophodno da Skupština izglasa promenu zakona o prebivalištu, jer je to standard koji je postojao u Srbiji pre 25 ili 30 godina, koji je predviđao da šest meseci nakon promene prebivališta ne možete da steknete pravo glasa na lokalnim izborima u sredini u koju ste se preselili.

Grbović je rekao da je bilo razgovora sa ostatkom opozicije, ali ne i konkretnih razgovora o koaliciji, jer prvo mora da se odluči da li se na izborima učestvuje.