Politika

Opozicija o izboru Vučevića za mandatara: Nebitno ko će biti premijer sve dok je šef države Aleksandar Vučić

FoNet | 31. mart 2024 | 10:56
Opozicija o izboru Vučevića za mandatara: Nebitno ko će biti premijer sve dok je šef države Aleksandar Vučić
FONET / Zoran Mrđa

Imenovanje predsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića za mandatara nove vlade izazvalo je oprečne reakcije na političkoj sceni - dok iz vladajuće koalicije i od Vučevićevih kolega stižu čestitke, prve ocene u opozicionim krugovima uglavnom se svode na to da je nebitno ko će biti premijer sve dok je šef države Aleksandar Vučić.

Dok je Vučić u obrazloženju odluke da Skupštini Srbije predloži za mandatara Vučevića naveo da "poseduje profesionalne i lične kvalitete za obavljanje funkcije" premijera, predstavnici opozicije ocenjuju da Vučevića najviše preporučuje odanost šefu države i da se njegovim izborom ništa bitno neće promeniti u odnosu na vladu koju je vodila Ana Brnabić.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je za list Danas da "boljeg kandidata, a da je još uvek na slobodi i da nije na poternicama Interpola, realno nisu mogli da nađu".

"Apsolutno je nebitno ko je premijer dok je Vučić predsednik. Pa ne mislite valjda da će Ana Brnabić sada umesto Vučića Vučevića zvati šefom!?", naveo je Đilas i ocenio da je Vučević sve "dobio zahvaljujući poslušnosti prema familiji".

Šef poslaničkog kluba Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović izjavio je da Vučevića za mandatara ne preporučuje ništa osim što je "čovek iz najbližeg okruženja Andreja i Aleksandra Vučića" koji se jedino ističe po lojalnosti šefu.

"On nema svoje ideje, nikada nije iskazivao ništa što bi ga moglo preporučiti za bilo šta, sem što je Vučićev intimus“, izjavio je Lazović za portal Danasa.

Prema oceni Lazovića, Vučević je jednako loše rešenje kao dosadašnja premijerka Ana Brnabić, zbog čega smatra da Vučević neće promeniti "sumorno stanje Srbije".

Poslanički klub "ZLF - Ne davimo Beograd“ glasaće protiv toga da Vučević bude premijer, ali ih pre izbora nove vlade zanima kako će izgledati pregovori o izbornim uslovima koji su zakazani za ponedeljak.

Šef poslaničke grupe i predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da je Vučević "jedan od najposlušnijih i najdresiranijih, idealan za nekog ko neće obavljati posao predsednika Vlade”.

Prema oceni Jovanovića, Vučević je “lako pripitomljiv”.

“Imaćemo jednog tihog i poslušnog, pod znacima navoda kulturnog Vučevića kao novog premijera. To je isti onaj Vučević koji je slao policiju na nas kad smo branili Šodroš. Taj prefinjeni čovek je isti onaj koji je za nas izgovarao da smo nacisti i mrzitelji svog naroda, to je isti onaj ko aplaudira svom šefu kada mu kaže da je bez njega apsolutna nula”, naveo je Jovanović.

"Kakvi izbori – takav i premijer"

Kopredsednica koalicije Zajedno i poslanica Biljana Stojković ocenila je da je Vučević "dugo i strpljivo stajao u redu" za titulu mandatara. "Vernost Vučiću se isplati. A nama je sasvim svejedno koji član mafije je premijer", navela je ona na Iksu.

Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je da je Vučević čovek kontinuiteta pre svega po tome što mu je najizrazitiji kvalitet bespogovorna lojalnost prema Vučiću.

"Kakvi izbori – takav i premijer", rekao je Ponoš Danasu i ocenio da će sve odluke nastaviti da donosi Vučić.

"Kad dođe vreme, Vučević neće morati da se brani ćutanjem“, naveo je Ponoš i dodao da Vučević nije ostavio dublji trag na dosadašnjem poslu kao ministar odbrane. "Uglavnom se bavio organizovanjem vojnih priredbi za Vučića", naveo je Ponoš, ocenjujući da je Vučić "metastaza, svi ostali – zamenjivi šrafovi mafijaškog sistema".

Ponoš je na društvenoj mreži Iks podsetio da je uoči proglašenja ministra odbrane za mandatara dignuta ratna avijacija zbog nepoznate letelice iznad Valjeva.

"Kažu, nepoznata letelica danas nad Valjevom. Ozbiljna stvar, dignuta ratna avijacija. Ćorak, letelica ostala nepoznata. Ali mandatar (s)poznat. A Marko Đurić mislio da je život aplauz i skandiranje 'Aco Srbine'", naveo je Ponoš na mreži Iks.

Poslanik Novog lica Srbije Miloš Parandilović ocenio je da je Vučević samo "šraf mafijaškog sistema".

"Personalna rešenja u SNS-u su potpuno nebitna. U ovoj zemlji više se pita Vojislav Šešelj nego Miloš Vučević. Vučević je Vučićev sluga, isto što je bila i Brnabićeva i kao takav biće odličan podanik. Radikali su devedesetih počeli da kopaju grob državi Srbiji, a sad već 12 godina dovršavaju posao", ocenio je Parandilović i dodao da imena u diktatorskoj zemlji apsolutno ništa ne znače.

"Vučić na čelo vlade može da postavi i magarca, stvar se ne menja. Srbija je u rukama mafije i to je osnovni problem naše države. Vučiću su potrebni vršioci dužnosti, portparoli mafije, a u SNS ih, Bog dao, ima u izobilju“, izjavio je Parandilović Danasu.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović naveo je na mreži Iks da "pre par dana rekoše da se formiranje Vlade odlaže zbog bezbednosne situacije i da ćemo neko vreme funkcionisati prez premijera. Danas kažu da će Vučević biti mandatar. Što mu otprilike dođe na isto…".

"Vučević premijer. Saopštio predsednik … na instagramu. Rijaliti država", dodao je Grbović povodom objave imena mandatara na Instagram profilu predsednika države.