Politika

Predsedavajući OEBS zatražio napredak u procesu dijaloga Prištine i Beograda

Beta | 12. april 2024 | 09:09
Predsedavajući OEBS zatražio napredak u procesu dijaloga Prištine i Beograda
TANJUG / Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova, evropskih poslova i trgovine Malte koji obavlja funkciju predsedavajućeg OEBS Ijan Borg zatražio je danas da Beograd i Priština porade na procesu dijaloga i unapre ga uz posredovanje Evropske unije.

"Posvećenost dijalogu i kontinuirana implementacija postignutih sporazuma su ključni za postizanje napretka. OEBS je spreman da podrži postignute napore. Takođe smo imali veoma važan razgovor o zaštiti i unapređenju prava svih zajednica. Ovo ostaje ključno za jačanje odnosa među zajednicama", rekao je Borg u Prištini nakon sastanka sa kosovskim političarima.

Kazao je da je neophodno sprovesti Briselski osnovni sporazum o putu ka normalizaciji odnosa i Ohridski aneks.

Upitan da li Srbija krši Briselski sporazum protiveći se članstvu Kosova u Savetu Evrope, Borg je odbio da komentariše rekavši da "ne može da sudi".

"Nisam ovde da sudim ko poštuje sporazum ili ne. Savet Evrope ima svoja pravila i kada dođe aplikacija, koja je sledeće nedelje u Skupštini, a zatim u maju u Savetu ministara, Savet donosi odluku demokratski. Svaka zemlja članica će glasati na osnovu svojih stavova", rekao je on.

Predsedavajući OEBS-a je takođe zatražio da proces glasanja za razrešenje gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok bude fer i pravičan.

Tokom dana Borg se u Prištini sastao sa predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministarkom inostranih poslova Donikom Gervalom.