Politika

Nemački i američki ambasador osudili pritvaranje službenika kosovske policije

FoNet | 18. april 2024 | 17:00
Nemački i američki ambasador osudili pritvaranje službenika kosovske policije
PROFIMEDIA / AA/ABACA / Abaca Press

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer osudili su pritvaranje službenika kosovske policije u Srbiji.

Rode je ocenio da je pritvaranje službenika kosovske policije u Srbiji neprihvatljivo i da je hitno potrebna deeskalacija.

"Pritvaranje kosovskih službenika za sprovođenje zakona, uključujući kosovske Srbe, od strane srpskih vlasti je neprihvatljivo i svakako nije nešto što se očekuje od zemlje kandidata za Evropsku uniju", napisao je Rode na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da to "mora stati odmah", a očekuje da politički predstavnici kosovskih Srba takođe dignu glas za svoje sugrađane. 

Hovenijer je izrazio zabrinutost zbog toga što je zamenik direktora Kosovske policije Dejan Janković i dalje u pritvoru pod nadležnošću Srbije.

Kako prenosi RTK na srpskom, Hovenijer je posle sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani rekao da je izrazito zabrinut jer dugo godina poznaje Jankovića i njegov doprinos integraciji srpske zajednice u Kosovsku policiju i ulogu u očuvanju kulturnog nasleđa Kosova.

Upitan o današnjem sastanku u Briselu o pitanju srpskog dinara, Hovenijer je rekao da je teško predvideti ishod.

"Iako se nadamo rešenju ovog pitanja, ne dovodimo u pitanje ovlašćenja Centralne banke Kosova u regulisanju finansijskog sektora. Razumemo potrebu za suzbijanje pranja novca i drugih krivičnih dela, ali treba uzeti u obzir i uticaj odluka na građane, posebno srpske", naglasio je Hovenijer.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je, prema informacijama kojima raspolaže, Jankoviću određen pritvor od 48 sati.

On je na konferenciji za novinare rekao da jučerašnji događaji nisu samo narušavanje slobode kretanja i da su velika pretnja za bezbednost i stabilnost regiona.

Svečlja je rekao da je naređenje direktno od predsednika Srbije Aleksandra Vučića još jednom pokazuje da je Srbija diktatorska država koja svojim "rukovodstvom, svojom šovinističkom politikom i diktaturom, predstavlja rizik po bezbednost ne samo u regionu, već i šire".