Politika

Šta je predviđeno izmenama Zakona o lokalnim izborima

NIN | 20. april 2024 | 14:28
Šta je predviđeno izmenama Zakona o lokalnim izborima
TANJUG / RADE PRELIĆ (STF)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će parlament u ponedeljak održati prvu sednicu, na kojoj će raspravljati o izmenama Zakona o lokalnim izborima. Promena zakona objašnjena je prihvatanjem preporuka ODIHR-a, a dolazi posle razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, te odluke pojedinih stranaka iz koalicije Srbija protiv nasilja da na njima učestvuju, dok su se druge odlučile na bojkot, smatrajući da vlast nije ispunila ništa od onog što je opozicija tražila.

Izmenama Zakona o lokalnim izborima, predviđeno je da se izmeni rok za raspisivanje lokalnih izbora, i to sa sadašnjih najranije 120 i najkasnije 45 dana pre isteka mandata, na 150 do 30 dana.

Dodaje se i član koji govori o koordiniranom sprovođenju izbora za odbornike skupštine grada, sa kojima se u istom danu, na istim biračkim mestima i sa istim biračkim odborima održavaju i izbori za skupštine gradskih opština.

Na taj način omogućeno je da se izbori za Skupštinu grada Beograda i gradske opštine održe istog dana, 2. juna, za kada su raspisani beogradski izbori pošto nije konstituisan gradski parlament posle decembarskih izbora.

U obrazloženju izmena, navodi se da se "zakon donosi po hitnom postupku kako bi se omogućilo da izbori za odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, koji redovno predstoje tokom jula i avgusta ove godine, budu raspisani i održani istovremeno kada i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisani za 2. jun".

Redovni lokalni izbori ove godine treba da se održe, između ostalog, u gradovima Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak, te više opština u Srbiji.

Redovni lokalni izbori treba da se održe ove godine i u 23 gradske opštine, među kojima su sve beogradske gradske opštine, te pet opština grada Niša i gradskoj opštini Kostolac u Požarevcu.