Politika

Propao referendum na severu Kosova, Petković: Srbi poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda

Beta | 22. april 2024 | 09:15
Propao referendum na severu Kosova, Petković: Srbi poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda
TANJUG / AP / Visar Kryeziu (STR)

Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Krešnik Radonići saopštio je da jučerašnji proces glasanja za razrešenje predsednika opština na severu nije uspeo.

On je na poslednjoj konferenciji za medije saopštio da je u Leposaviću glasalo 124 birača od 13.000 registrovanih, a u Zubinom Potoku 18, od 6.000 s pravom glasa.

Naveo je još da u Zvečanu niko nije glasao, a da je u Severnoj Mitrovici bilo ukupno 111. glasova.

On je rekao da je CIK, uprkos izazovima, preduzeo sve neophodne korake kako bi građanima omogućio da ostvare svoje demokratsko i zakonsko pravo.

"Većina upisanih birača nije glasala kako je propisano Zakonom o lokalnoj samoupravi u Republici Kosovo, tako da nije postignuto potrebnih 50 odsto (plus jedan birač)", kazao je on.

Stoga, kako je naveo, CIK smatra da je građanska inicijativa za smenu predsednika opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica propala.

Albanski gradonačelnici opština na severu dobili su mandate u aprilu prošle godine na izborima koje su, takođe, bojkotovali Srbi, nakon poziva Srpske liste.

I posle jučerašnjeg glasanja Erden Atić je gradonačelnik Severne Mitrovice, Ilir Peci Zvečana, Ljuljzim Hetemi Leposavića i Izmir Zećiri iz Zubin-Potoka.

Iz tužilaštva i policije Kosova su kazali da tokom glasanja nije bilo incidenata niti problema koji su mogli uticati na tok glasanja.

Petković: Srbi na Kosovu poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda Kurtija

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su Srbi na Kosovu još jednom jasno poručili da ne žele da učestvuju u teatru apsurda koji režera Aljbin Kurti i da je sasvim razumljivo što je Vjosa Osmani u panici i što ponovo baca drvlje i kamenje na Beograd i predsednika Aleksandra Vučića.

Ako su u Prištini zaista očekivali da će, posle svega što je Kurtijev šovinistički režim učinio, srpski narod učestvovati u jednom besmislenom velikoalbanskom igrokazu, onda su još jednom pokazali da ne razumeju srpski narod i njegovu rešenost da se nepokolebljivo bori za svoje nacionalne interese, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da su Srbija i Vučić, iako svesni agresivne prirode šovinističkog režima u Prištini, svojevremeno pozvali srpski narod u pokrajini da učestvuju u peticiji za smenu Kurtijevih gaulajtera na severu pokrajine i da koriste dostupne institucionalne metode demokratske borbe, dodavši da strpljenje srpskog naroda ima granica, koje su odavno pređene zahvaljujući bahatosti Kurtija, Osmanijeve i njima sličnih velikoalbanskih ideologa.

Srpska lista je ocenila da je jučerašnji neuspeli referendum za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova pokazao visok stepen jedinstva srpskog naroda.

Ova lista, koja ima podršku Beograda, organizovanje tog glasanja nazvala je u saopštenju "farsom u organizaciji režima (premijera Kosova) Aljbina Kurtija".

Dodala je da je "bila duboko u pravu kada je pozvala Srbe da ne učestvuju u glasanju koje je, kako tvrdi, od samog početka napravljen sa ciljem da ne uspe".

Srpska lista je navela da želi "jasno da ponovi" da je bila "više nego spremna" da učestvuje u tom procesu kako bi bili smenjeni gradonačelnici (Albanci) u četiri opštine ali, kako je naglasila, nije želela da igra igre u režiji Prištine.

Kako tvrdi, time bi se obesmislio čitav proces i sprečila smena gradonačeknika "a onda bi oni to predstavili kao nekakav legitimitet".