Politika

Aleksić: Nisu uspeli da me ubede zašto je bojkot dobar

FoNet | 30. april 2024 | 11:50
Aleksić: Nisu uspeli da me ubede zašto je bojkot dobar
EPA / EFE / MARKO DJOKOVIC

Da je opozicija ostala jedinstvena, nema tih izbornih uslova kojima se ne bismo mogli suprotstaviti, rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik Miroslav Aleksić u intervjuu za praznični broj lista "Nova", saopšteno je danas iz te partije

Govoreći o raspadu koalicije "Srbija protiv nasilja", Aleksić je istakao da mu je žao što se to dogodilo i dodao da nije kasno da se predomisle, "posebno sada kad je i Savo Manojlović odlučio da izađe na izbore".

"Od početka se znalo da većina nije bila za bojkot, onda je bilo ubeđivanja i nisu uspeli da me ubede zašto je bojkot dobar. Moja ideja od početka je bila da moramo da idemo na dva koloseka. Jedan je borba za izborne uslove, druga je da pravimo što snažniju kolonu, zajedno sa koalicijom NADA, a evo sad je izašao i Savo Manojlović. On je birao pravi momenat kada će da istrči", dodao je on.

Aleksić smatra da se Manojlović uključio na izbore 17. decembra, možda bi opozicija sada imala vlast u Beogradu i navodi da je tu sada cela Srbija protiv nasilja, NADA i Savo Manojlović, Proglas, "nema tih izbornih uslova kojima se ne bi mogli suprotstaviti".

"Mislim da nismo bili dorasli ovom zadatku, a nisam bio spreman da se svaki put povinujem nekim odlukama za koje mislim da nisu dobre. Mene strašno nervira kad ljudi stoje sa strane i da se izrazim žargonski 'pljuckaju'. Svi mi smo žrtve ovog režima, kidaju nas. Ja verujem da je opozicija svako ko se tako predstavlja, dok se ne pokaže drugačije“, rekao je Aleksić.

Aleksić naglašava ne može 2. juna da bude gore nego 17. decembra i dodaje da će sva svetla biti usmerena na to, kao i da po njegovom mišljenju ne može bojkot biti delimičan, jer bojkotvanje samo Beograda nema efekta.

On je, govoreći o izmeni izbornog sistema, rekao da je najveći problem društva što je politika izgubila smisao i služi da oni koji se njome bave reše svoje interese i probleme, da njima bude dobro i dodaje da je izborni sistem katastrofalan, kao i da ne može da se uspostavi funkcionalan državni sistem dok se ne oduzme moć liderima stranaka.

"Teško se lideri odriču svoje moći. Taj sistem je uveo Tadić, a Vučić je u svim svojim kampanjama obećava da će to ukinuti, a sad mu ne pada na pamet. Sva vlast je skoncentrisana u rukama jednog čoveka. To nije dobro ni za njega. Posle dva mandata vlasti čovek prestane da rasuđuje normalno. Vlast je opijat, porok", zaključio je Aleksić.