Politika

BIRODI uputio REM-u predlog Uputstva za izveštavanje medija o predsedniku Republike

Beta | 4. maj 2024 | 14:12
BIRODI uputio REM-u predlog Uputstva za izveštavanje medija o predsedniku Republike
TANJUG / SAVA RADOVANOVIĆ (STF)

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) uputio je danas Regulatornom telu za elektronske medije (REM) predlog Uputstva o izveštavanju o predsedniku Republike kojim bi između ostalog, bilo predviđeno da novinari predsedniku ne postavljaju pitanja koja se ne tiču njegovih ustavnih ovlašćenja.

Predloženim Uputstvom pružaocima medijskih usluga je preporučeno da ne emituju medijske sadržaje koji su suprotni ovlašćenjima predsednika Republike, odnosno medijske sadržaje u kojima predsednik Republike predstavlja druge državne organe i funkcionere. 

"U slučaju da predsednik Republike iznosi stavove o učesnicima u partijskom životu on će biti potpisan kao član stranke i/ili funkcioner političke stranke", stoji u predlogu BIRODI-ja.

Navodi se da predloženo Uputstvo treba da spreči "tendenciju urušavanja ustavnog poretka Srbije na način da predsednik Republike preširokim poimanjem pojma 'predstavljanje države' preuzima ustavna ovlašćenja Vlade".

"Ovim aktom želimo da očuvamo ustavni poredak u kojem predsednik Republike izražava državno jedinstvo, te usled toga predlažemo da se predsednik Republike izuzme iz partijskog života, jer samo tako može da ostvari svoju funkciju javnog funkcionera, koja je definisana članom 2 Zakona o sprečavanju korupcije", saopštio je BIRODI.

Dodaje se da predloženo Uputstvo predstavlja "operacionalizaciju preporuke broj pet Posmatračke misije ODIHR u kojoj se ukazuje na potrebu da se zakonom obezbedi 'jasno razdvajanje između javnih funkcija i aktivnosti u kampanji nosilaca tih funkcija". 

Osim REM-u, BIRODI je nacrt Uputstva uputio i Skupštini Srbije, članovima Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, inicijatorima ProGlasa, medijima i "međunarodnim partnerima".