Politika

Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa patrijarhom Porfirijem

FoNet | 4. maj 2024 | 16:29
Vučević prvi zvanični susret na novoj funkciji obavio sa patrijarhom Porfirijem
TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijer Srbije Miloš Vučević saopštio je danas da je svoj prvi zvanični sastanak na toj funkciji imao sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Porfirijem i poručio da je SPC jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda.

U objavi na Instagramu Vučević je naveo da je SPC očuvala nacionalnu svest tokom viševekovnog ropstva, u velikoj meri je gradila identitet, ostajala i u onim krajevima gde prerogativa državne vlasti nije bilo, očuvala narod i sa njim zajedno stradala.

"Imajući u vidu sve teškoće i iskušenja koja donosi aktuelni istorijski trenutak, smatram da bi bilo odgovorno unapređivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na našem istorijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti", napisao je Vučević. 

On je dodao da je nakon sadržajnog razgovora, zatražio od patrijarha blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih funkcija u državi i da mu je patrijarh Porfirije, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, uz poruku da "koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo".