Politika

Kosovska policija upala u Poštansku štedionicu u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici

Beta | 20. maj 2024 | 16:14
Kosovska policija upala u Poštansku štedionicu u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici
TANJUG / STR (STR)

Kosovska policija ušla je u Trezor banke Poštanske štedionice i njenih pet drugih filijala u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u službu Uprave za terzor, javlja portal Kossev.

Iz Kosovske policije su naveli da, zajedno sa Poreskom službom, uz dozvolu Tužilaštva, "vrše kontrolu nezakonitog poslovanja".

Portal navodi da se policijska vozila mogu videti ispred filijala tih banaka u severnom delu Mitrovice i Zvečanu, kao i da pojedini policajci nose specijalnu opremu. KoSSev navodi, pozivajući se na svoje čitaoce, da nije reč o kontrolama samo u te dve filijale, već da je policija ušla u većinu objekata te banke.

TANJUG / STR (STR)
TANJUG / STR (STR)

Portal nije dobio potvrdu o tome u policiji, ali im je rečeno da se provere vrše na osnovu informacije da se tu "odvijaju nezakonita poslovanja".

"Dobili smo informacije da se na Severu Kosova u nekim prostorijama odvijaju nezakonita poslovanja. Uz odluku tužioca proveravamo ove prostorije, a na licu mesta prisutna je i poreska služba", kazao je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

TANJUG / STR (STR)
TANJUG / STR (STR)

Od jutros je u severnom delu Mitrovice vidljivo je povećano prisustvo policije.

Petković: Kurti posegao za novim jednostranim potezom kako bi izazvao haos

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je upad Kosovske policije u poslovnice Banke Poštanske štedionice na Kosovu još jedan nasilan akt ukidanja srpskih institucija na severu i proterivanja srpskog naroda.

"Po ličnom nalogu Aljbina Kurtija, policija je u 15.15 sati upala u sve ekspoziture Poštanske štedionice i Upravu za trezor u sve četiri opštine na severu Kosova. Kurti je sačekao da prođe dijalog i pošto je doživeo neuspeh po pitanju članstva Kosova u Savet Evrope, posegnuo za novim jednostranim potezom koji ima za cilj da zazove nemire i haos", istakao je Petković.

Dodao je da je očigledno da "balkanski piroman Aljbin Kurti“ želi rat i stradanje srpskog naroda jer, kako tvrdi, sve što čini poslednjih meseci, isključivo čini zarad proterivanja Srba sa prostora Kosova. Prema njegovim rečima, Kosovska policija i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene, koji su se našli u prostorijama u trenutku upada.

"Nije ovde reč samo o ukidanju dinara, već o proterivanju srpskog naroda i gašenju srpskih instituicija na severu Kosova i Metohije“, podvukao je Petković.

Petković je poručio da je ovo kršenje dijaloga, protivpravni napad na srpske institucije, o čemu će obavestiti sve međunarodne predstavnike.

"Nažalost, neki od njih podržavaju Kurtija u ovakvim nastojanjima, jer da ga ne podržavaju, mi bismo se dogovorili još odavno, pošto su predlozi koje smo ponudili bili itekako korektni, itekako na mestu, i predstavili su kompromis - da bude dobro i jednoj i drugoj strani. Međutim, kada je reč o miru, stabilnosti, to je ono što Kurti ne želi. On želi samo nemire, stradanje srpskog naroda i proterivanje svega što je srpsko sa prostora Kosova i Metohije", naveo je Petković.

Najavio je da će se čuti sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, te da će pozvati i predstavnike Kvinte i obavestiti sve na međunarodnoj sceni o Kurtijevom bezakonju i teroru.

Vučević: Upadom Kurti pokazuje da je očajan

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom specijalne policije u ekspoziture banke Poštanska štedionica u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici pokazuje da je očajan jer mu njegovi "ktitori" još nisu omogućili ulazak Kosova u Savet Evrope. Vučević je upitao međunarodnu zajednicu kome i zašto smeta Poštanska štedionica.

TANJUG / VLADIMIR SPORCIC (STF)
TANJUG / VLADIMIR SPORCIC (STF)

"Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li oni pravo na plate i penzije, ili je protiv njih sve dozvoljeno", upitao je Vučević, saopštio je njegov kabinet.

Vučević je dodao da međunarodna zajednica ''predugo i preblago (ne) reaguje na Kurtijeva nepočinstva', dodaje se u saopštenju.