Svet

"Crni četvrtak": Protest francuske policije, traže bolje plate i uslove rada tokom Olimpijskih igara

FoNet | 18. januar 2024 | 18:56
"Crni četvrtak": Protest francuske policije, traže bolje plate i uslove rada tokom Olimpijskih igara
EPA / Yoan Valat

Policija u Francuskoj organizuje "crni četvrtak" - obustavu rada i demonstracije kako bi zahtevala bolje plate i uslove tokom ovogodišnjih Olimpijskih igara, javlja Gardijan.

Nekoliko policijskih sindikata saopštilo je da bi za policiju ovog leta trebalo da postoje bonusi do 2.000 evra, kao i garancije za odmor i podršku za brigu o deci.

Taj potez usledio je nakon što je jedan sindikat dobio obaveštenje od Ministarstva unutrašnjih poslova da će svi policajci u Francuskoj biti mobilisani tokom Olimpijskih igara od 24. jula do 11. avgusta, i da im u tom periodu neće biti dozvoljeno da idu na odmor.

Policajci iz svih regiona Francuske očekuju da će biti premešteni u Pariz zbog Olimpijskih igara i žele garancije o smeštaju i radnom vremenu.

Sindikati su danas pozvali na "minimalnu aktivnost" - odgovaranje na pozive, uključujući hitne slučajeve, ali ne i izlazak u standardne patrole.

Predstavnci policijskih sindikata su se sastali sa ministrom unutrašnjih poslova Žeraldom Darmanjinom, a agenciji Frans pres je rečeno da će do kraja januara biti poznate mere podrške policiji.

Razgovori o naknadi i pomoći u brizi o deci bili su konstruktivni, a za rešavanja tog problema moglo bi da se izdvoji do 500 miliona evra, kazao je izvor AFP-a.

Policijski sindikati su saopštili da je današnja akcija prvi korak i da bi ih moglo biti još kako se pregovori nastave.