Svet

Indija želi da postane vodeća alternativa Kini u proizvodnji: Posao im kvari azijski konkurent

CNBC | 11. april 2024 | 08:24
Indija želi da postane vodeća alternativa Kini u proizvodnji: Posao im kvari azijski konkurent
PROFIMEDIA / Sunil Ghosh/Hindustan Times / Shutterstock Editorial

Indija želi da postane vodeći proizvođač u Aziji dok se kompanije okreću od Kine, ali prvo mora da smanji poreze i poboljša efikasnost lanca snabdevanja ako želi da svrgne sa trona - Vijetnam.

SAD su sledile praksu poznatu kao “frend” koja podrazumeva proizvodnju i nabavku iz zemalja koje su geopolitički saveznici, kako se povećavala konkurencija sa Kinom. Bajdenova administracija je ohrabrila američke kompanije da prebace svoju proizvodnju elektronike i tehnologije iz Kine u prijateljske zemlje, posebno u Vijetnam i Indiju u azijsko-pacifičkom regionu, piše CNBC.

"I demokrate i republikanci vide Kinu kao izazov. I u svakoj sali gde zasedaju suvlasnici kompanija u Sjedinjenim Državama pitaju generalnog direktora koju strategiju sprovodi da se okrene od Kine“, rekao je Mukeš Agi, predsednik i izvršni direktor američko-indijskog foruma strateškog partnerstva.

Prednost Vijetnama

Indija i Vijetnam su atraktivne proizvodne alternative za strane investitore i kompanije, delimično zbog niskih troškova rada. Međutim, Vijetnam je i dalje daleko ispred sa izvozom u 2023. u visini od ukupno 96,99 milijardi dolara, u poređenju sa 75,65 milijardi dolara iz Indije.

"Vijetnam je poznat po svojoj sposobnosti da proizvodi elektroniku. Indija tek ulazi u tu igru, tako da to Vijetnamu pruža konkurentsku prednost", rekao je Samir Kapadia, izvršni direktor India Indek-a i izvršni direktor Fogel grupe.

Dok su odnosi Indije sa SAD ponovo otoplili, posebno nakon državne posete premijera Narendre Modija Beloj kući u junu, Vijetnam ima trgovinski i investicioni sporazum sa Vašingtonom još od 2007. godine.

PROFIMEDIA / Sunil Ghosh/Hindustan Times / Shutterstock Editorial
PROFIMEDIA / Sunil Ghosh/Hindustan Times / Shutterstock Editorial

Još jedna ključna prednost za Vijetnam je jednostavnija ponuda u poređenju sa Indijom, za koju je Agi primetio da ima "29 država i svaka država ima politiku koja može biti drugačija“.

"Vijetnam ima prednost kada je u pitanju manuelna proizvodnja“, kaže Nari Visvanatan, viši direktor strategije lanca snabdevanja u softverskoj kompaniji Koupa.

Sektori koji zahtevaju intenzivan manuelni rad i imaju niske profitne marže, kao što je proizvodnja odeće, "neće pokrenuti Indiju napred", primetio je Visvanatan.

Američki tehnološki giganti sve više prebacuju deo svojih lanaca snabdevanja u tu južnoazijsku zemlju. Fajnenšl Tajms je u decembru objavio da je Epl rekao dobavljačima komponenti da će nabavljati baterije iz indijskih fabrika za svoj novi model Ajfon 16. Kompanija je razmatrala širenje poslovanja u Indiji od 2016. godine, kada je izvršni direktor Tim Kuk posetio indijskog premijera Narendru Modija. Gugl je takođe spreman da počne proizvodnju piksel telefona u Indiji do drugog kvartala.

Uvozne dažbine ostaju visoke

Jedna prepreka proizvodnim ambicijama Indije je uvozna carina od 10 odsto na informacione i komunikacione tehnologije. Prema Endiju Hou, direktoru za investicije u VinaCapital-u, ovo je više za oko 5 odsto od prosečnih uvoznih dažbina u Vijetnamu.

Indijske uvozne dažbine imale su za cilj da zaštite domaće proizvođače, ali snižavanje ovih dažbina je deo nastojanja vlade da privuče strane kompanije da proizvode robu u zemlji.

„Ovo će biti godina u kojoj će premijer Modi ukinuti mnoge od ovih dažbina, ali će to učiniti koncentrišući se na individualne industrijske grane“, dodao je Kapadia.

Indija je u januaru smanjila uvozne dažbine na određene metalne i plastične delove koji se koriste u proizvodnji mobilnih telefona sa 15 odsto na 10 odsto. To koristi kompanijama kao što su Epl i Dikon Tehnolodžis, koje proizvode telefone za Šaomi, Samsung i Motorolu.

 "S obzirom na snažnu poziciju Vijetnama u proizvodnji elektronike i izvozu u Sjedinjene Države, uskoro ćemo videti najveći pritisak u ovim oblastima jer Indija želi da osvoji tržišni udeo. To uključuje sve vrste plastike, metalne komponente i mehaničke delove“, kaže Kapadia.

Izvoz elektronike Indije u SAD dostigao je 6,6 milijardi dolara između januara i septembra prošle godine u poređenju sa 2,6 milijardi dolara u istom periodu 2022. godine, napisao je na Linkedinu Pankaj Mahindro, predsednik indijskog udruženja za elektroniku.

Međutim, Ho je upozorio da smanjenje uvoznih dažbina "nije izvor održive prednosti u privlačenju stranih direktnih investicija na duži rok".

"Strani investitori su obično više zainteresovani za fleksibilnost u poslovanju – posebno za fleksibilnost u zapošljavanju i otpuštanju zaposlenih – a manje za poreze i dažbine. Ovo je glavna dugoročna prednost Vijetnama u odnosu na Indiju“, rekao je Ho za CNBC.

Efikasnost je ključna

Iako je Indija postavila za cilj da bude razvijena ekonomija do 2047. godine, infrastruktura zemlje je još uvek neadekvatna, što rezultira dugim rokovima transporta drumskim putevima.

EPA / EPA/JAGADEESH NV
EPA / EPA/JAGADEESH NV

"Brod se može istovariti u Singapuru u roku od osam sati i kamionom krenuti ka budućim fabrikama, ali isti brod u Indiji ostaje danima u carinskom skladištu", rekao je Agi, upozoravajući da ova kašnjenja smanjuju privlačnost te južnoazijske zemlje za strane kompanije.

"Kina je verovatno 10 godina ispred Indije u infrastrukturi, tako da zemlja treba više da radi kako bi osigurala da infrastruktura nastavi da se gradi“, dodao je on.

Predlog budžeta Indije procenjuje da savezna vlada treba da potroši 30,7 milijardi dolara na poboljšanje indijskog železničkog sistema.

"Indija je na putu da modernizuje svoje logističke sisteme kako bi poboljšala modele lanca snabdevanja u skladu sa potražnjom uvoznika i izvoznika, uključujući sve vrste novih puteva i luka. Mislim da to ima prioritet u odnosu na automatizaciju“, rekao je Kapadia.

Topli odnosi Vijetnama sa Kinom

Međutim, topli odnosi Vijetnama sa Kinom daju Indiji ključnu prednost, istakao je Kapadija.

„Na mnogo načina Vijetnam ne može biti bliži Kini. I mislim da će to biti razlog za zabrinutost za menadžere lanca snabdevanja i američke kompanije u narednih 10 do 15 godina“, upozorio je on.

Kineski predsednik Si Đinping posetio je Vijetnam samo tri meseca nakon američkog predsednika Džo Bajdena i potpisao sporazume sa Vijetnamom u oblastima kao što su infrastruktura, trgovina i bezbednost.

“Kina i Vijetnam se stalno rukuju i uručuju jedni drugima medalje kada se vide “, rekao je Kapadia.

„Mislim da će glavni igrači uzeti u obzir neke od političkih kalkulacija vezanih za odnose Kine sa Vijetnamom i odložiti svoje odluke dok Indija ne dokaže da zaista može da se takmiči u proizvodnji elektronike“, dodao je on.