Svet

Pahor potvrdio: Želi da nasledi Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine

Tanjug | 10. april 2024 | 16:31
Pahor potvrdio: Želi da nasledi Lajčaka na mestu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine
EPA / EFE/TOMS KALNINS

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor potvrdio je danas za slovenačku agenciju STA da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi nasledio Miroslava Lajčaka, kome mandat ističe u avgustu.

Prethodno premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da bezuslovno podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog i dodao da je zbog toga u proteklih mesec dana vodio brojne bilateralne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije.

Specijalnog izaslanika, koji se, pored dijaloga Srbije i Kosova, bavi i drugim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu, predlaže visoki spoljnopolitički predstavnik EU.

U ovom mandatu to je bio Žozep Borelj, a konačnu odluku donosi Savet EU ili države članice.

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

On je od 2012. do 2022. godine bio predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FoVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.