Svet

Reakcije iz sveta na napad Irana na Izrael

NIN, agencije | 14. april 2024 | 11:08 >> 14. april 2024 | 18:36
Reakcije iz sveta na napad Irana na Izrael
PROFIMEDIA / Ahmad SHOURA/AFP

Veliki broj zemalja osudio je napad Irana na Izrael i eskalaciju situacije na Bliskom Istoku, pozivajući na smirivanje situacije.

Tako je američki predsednik Džo Bajden najoštrije osudio iranski napad na Izrael i dodao da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

"Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region", naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i "izvanrednoj veštini" pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio.

"Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona", naveo je Bajden. Istakao je da će Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

"I pored toga što danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo oprezni zbog svih pretnji i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili naš narod", poručio je Bajden.

Italija je kao predsedavajuća grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) zakazala sednicu lidera ove organizacije.

Premijerka Italije Đorđa Meloni objavila je na društvenim mrežama da Italija osuđuje iranski vazdušni napad na Izrael, prenosi ANSA.

"Hajde da izrazimo veliku zabrinutost za dalju destabilizaciju u regionu i nastavimo da radimo na tome da se to izbegne", apelovala je Melonijeva na društvenim mrežama.

Lideri G7 koji su se sastali putem video konferencije, jednoglasno su osudili napad Irana bez presedana na Izrael, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle razgovora, ističući da su "sve strane mora biti uzdržane".

"Zajedno sa liderima G7, jednoglasno smo osudili napad Irana na Izrael bez presedana. Sve strane moraju da budu uzdržane. Nastavićemo sve naše napore ka smanjenju napetosti", napisao je Mišel na platformi Iks (X).

Mišel, koji je pozvao na okončanje krize u Gazi što je pre moguće, posebno kroz neposredni prekid vatre, rekao je da će se o situaciji na Bliskom istoku razgovarati na samitu EU koji je zakazan za sredu i četvrtak.

Grupu sedam industrijski najrazvijenjih zemalja sveta čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Generalni sekretar UN osudio je iranski napad i pozvao sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi se izbegao mogući "veliki vojni sukob na više frontova na Bliskom istoku".

 

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen osudila je "eklatantan i neopravdan" vazdušni napad Irana na Izrael i pozvala Teheran da odmah prekine vazdušne udare. Ona je navela da "sada svi akteri moraju da se suzdrže od dalje eskalacije" i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu.

Kina je izrazila duboku zabrinutost zbog eskalacije situacije nakon udara Irana na Izrael i pozvala relevantne strane da ostanu mirne i pokažu uzdržanost kako bi izbegle dalju eskalaciju tenzija, izjavio je ortparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

U odgovoru portparola navedeno je da je eskalacija rezultat prelivanja sukoba u Pojasu Gaze.

"Prioritet je efikasna primena Rezolucije 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i prekid sukoba u Gazi što je pre moguće", istakao je portparol.

Dodaje se da Kina poziva međunarodnu zajednicu, posebno uticajne zemlje, da odigraju konstruktivnu ulogu u održavanju regionalnog mira i stabilnosti.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da je iranski napad na Izrael neopravdan i "krajnje neodgovoran".

" Iran rizikuje dalju eskalaciju u regionu. Nemačka stoji uz Izrael i razgovaraćemo o situaciji sa našim saveznicima", naveo je Šolc.

 

 

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije, najvećeg regionalnog rivala Irana, saopštilo je da je zvanični Rijad duboko zabrinut zbog vojne eskalacije na Bliskom istoku. Dodaje se da bi nova vojna eskalacija mogla da izazove ozbiljne posledice.

"Pozivamo sve strane na najveći nivo uzdržanosti i da poštede region i njegov narod opasnosti od ratova", piše u saopštenju.

Premijer Kanade Džastin Trudo rekao je da napad "još jednom pokazuje da iranski režim ne poštuje mir i stabilnost u regionu".

"Podržavamo pravo Izraela na samoodbranu od tih napada", rekao je Trudo.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je danas zabrinutost zbog iranskog napada na Izrael i pozvalo na uzdržanost na Bliskom istoku.

"Iran je saopštio da je ovaj napad izveden u okviru prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN kao odgovor na napade na iranske ciljeve u regionu, uključujući napad na zgradu konzularnog odeljenja iranske ambasade u Damasku 1. aprila, što je Rusija najoštrije osudila. Nažalost, zbog stava zapadnih članica, Savet bezbednosti UN nije bio u stanju da adekvatno odgovori na napad na iransko konzularno predstavništvo", navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Podseća se da je Rusija više puta upozoravala da će nerešavanje brojnih kriznih situacija na Bliskom istoku, pre svega palestinsko-izraelskog sukoba, dovesti do povećanja tenzija i poziva sve uključene strane na uzdržanost.

Pakistan, čija je teritorija nedavno bila meta iranskog napada, naveo je da je napad na Izrael "posledica urušavanja diplomatije".

"Dugo ponavljamao da su neophodni međunarodni napori kako bi se predupredilo širenje neprijateljstava u regionu i pozivamo na primirje u Gazi", saopštila je vlada Pakistana.

Turska je pozvala danas Teheran da izbegne "novu eskalaciju" posle noćašnjih iranskih napada na Izrael, rekao je jedan turski diplomatski izvor.

"Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je danas telefonom sa svojim iranskim kolegom i rekao mu da mi ne želimo novu eskalaciju u regionu", naveo je taj izvor.

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta nazvalo je poslednje događaje "opasnom eskalacijom", podsećajući da se radi o "širenju konflikta iz Gaze".

I Katar, koji je u bliskim odnosima sa Iranom, pozvao je na smirivanje eskalacije i tenzija i na pokazivanje uzdržanosti.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da ta zemlja "nastavlja da podržava bezbednost Izraela i svih regionalnih partnera, uključujući Joradn i Irak".

"Iran je još jednom demonstrirao kako ima nameru da širi haos u svom dvorištu", rekao je Sunak.

 

 

Osude su stigle i iz Francuske, Norveške, Austrije...

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel oštro je osudio napad koji je pokrenuo Iran na Izrael i poručio da se mora učiniti sve da se spreči dalja regionalna eskalacija.

"Mora se izbeći još krvoprolića. Nastavićemo da pomno pratimo situaciju sa našim partnerima", naveo je Mišel na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj prethodno je saopštio da EU najoštrije osuđuje neprihvatljivi iranski napad na Izrael.

"Ovo je eskalacija bez presedana i ozbiljna pretnja regionalnoj stabilnosti", naveo je Borelj na Iksu.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je da se napad Irana na Izrael nikada ne bi dogodio da je on i dalje predsednik.

"Izrael je napadnut. Ovo nikada nije smelo da se desi. Ovo se nikad ne bi dogodilo da sam ja predsednik", napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial.

Iran je sinoć lansirao na Izrael stotine dronova i raketa, navodeći da je reč o odmazdi za napad na iranski konzulat u Damasku, u kojem su poginuli visoki oficiri iranske Revolucionarne garde.

Tagovi