Svet

Ekstremna desnica postaje krojač sudbine Hrvatske

Sara Novakov, Nedeljko Čolić | 20. april 2024 | 17:14
Ekstremna desnica postaje krojač sudbine Hrvatske
PROFIMEDIA / DENIS LOVROVIC/AFP

Od sutra ćemo krojiti sudbinu Hrvatske, poručio je Ivan Penava, predsednik hrvatskog Domovinskog pokreta, u noći izbora na kojima je njegova stranka osvojila treće mesto i dospela u situaciju da određuje ko če vladati tom zemljom. Da će ova nacionalistička i ekstremno desničarska stranka krojiti buduću vladu i njenu politiku, jasno je iz ove pozicije, a tako smatraju i hrvatski analitičari.

Izbori u Hrvatskoj su završeni, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je zvanično odnela pobedu osvojivši 61 mandat. Kao drugoplasirana ostala je koalicija "Rijeke pravde" oko Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) sa 42 mandata, dok je treće mesto zauzeo Domovinski pokret (DP) uz osvojenih 14 mandata. Formiranje vlade sada zavisi od DP, bez kojeg niko ne može do većine, pa im se otvara širok prostor za političku trgovinu.

Predsednik DP, ujedno i gradonačelnik Vukovara i bivši HDZ-ovac Ivan Penava, u govoru posle izbora najavio je da slede razgovori o daljim koracima, ali naglasio da čvrsto ostaju pri svojim stavovima kada je u pitanju okupljanje vladajuće koalicije – u nju ne mogu Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), ali ni platforma Možemo (zeleno-levi politički pokret).

Opcije za formiranje vlade su da HDZ Andreja Plenkovića uđe u koaliciju sa DP ili da "Rijeke pravde" formiraju većinu, ali je i njima onda neophodan DP. Treća varijanta je manjinska vlada ili ponavljanje izbora. Ono što se u ovom trenutku sa sigurnošću zna jeste da je Penava postao glavni trgovac u predstojećim pregovorima oko formiranja nove vlade, a DP prema mišljenju mnogih, “najpoželjnija udavača” proteklih izbora.

Ko je Penava - lider Domovinskog pokreta?

DRUŠTVENE MREŽE / Youtube/Z1 Televizija/Printscreen
DRUŠTVENE MREŽE / Youtube/Z1 Televizija/Printscreen Ivan Penava

Domovinski pokret i njegov lider, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, važe za ekstremnu verziju HDZ, iz koje je Penava i došao. Osnovao ga je muzičar i ekonomista Miroslav Škoro, koji se povukao nedugo posle poraza na izborima za gradonačelnika Zagreba.

Ko je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i čovek koji će sa svojim Domovinskim pokretom odlučivati sudbinu hrvatske vlade. On je široko poznat po svojim nacionalističkim stavovima, pa i koketiranjem sa ustaštvom, sve uvijeno u celofan "počasti herojima domovinskog rata".

Tako je prošle godine, pred obeležavanje godišnjice pada Vukovara, rekao da onima kojima smeta "Za dom spremni" na grbu HOS i "poneko U", ne treba da dolaze u Vukovar. Inače, HOS je paravojna formacija koju je osnovao Dobrosav Paraga, a poznata je po crnim uniformama i ustaškoj ikonografiji tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. Neke njene jedinice nosile su imena visokih ustaških zvaničnika iz Drugog svetskog rata, kao što su Jure Francetić ili Rafael Boban. Jure Francetić bio je komandant ustaške "Crne legije" i odgovoran je za niz zločina nad Srbima i Jevrejima na teritoriji tadašnje nacističke marionete NDH, dok je Boban jedan odsnivača ustaškog pokreta i Crne legije, čiji je komandant postao nakon što je Francetić poginuo u borbi sa partizanima. Veterani HOS poznati su po ustaškoj ideologiji i veličanju Ante Pavelića i NDH, pa ih je čak i Franjo Tuđman poredio sa nacističkim SS jedinicama. Više pripadnika HOS osuđeno je za ratne zločine.

"Slobodna Dalmacija" je tako pisala da je "što se vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave tiče, upravo je koketiranje s ustaštvom ono što Vukovaru treba, a stilizovani ustašoidni plakat je mera savremenog Vukovara.

"Trideset godina se trudimo da sebi, Srbima i svetu pokažemo kako nismo ustaše, i onda dođu likovi ala Penava i namerno proliju to civilizacijsko mleko, s trostrukim efektom: svet nam upisuje politički minus, Srbi likuju - jer ispada da su u pravu kada nas poistovećuju s ustašama - a mi se vraćamo u građanski rat iz 1941. godine", pisala je svojevremeno "Slobodna Dalmacija" o Penavi.

EPA  / EFE / STRINGER
EPA / EFE / STRINGER

Nije samo vraćanje u prošlost i Drugi svetski, ali i rat koji je besneo devedesetih, Penavina specijalnost. Imao je on nacionalističke ispade koji su proteklih nekoliko godina bili veoma opasni po međunacionalne odnose, ali i pojedince, pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj. Kako su pisali hrvatski mediji o Penavi, on postupa kao i svi nacionalisti u Hrvatskoj - kada ih uhvate u malverzacijama odmah počnu da upozoravaju na "velikosrpsku opasnost".

Tako je Penava oštro kritikovao srpsku decu iz Vukovara jer nisu ustala tokom intoniranja hrvatske himne, povezujući to sa učenjem ćirilice i školama na srpskom jeziku, kao i sa srpskim političarima u Hrvatskoj, koji su, prema njegovom tumačenju, "nacionalisti koji žele veliku Srbiju". I ne samo da je kritikovao, već je na službenoj stranici Vukovara i objavio video-snimak maloletne dece sa fudbalske utakmice, direktno ih targetirajući, a tokom naraslih tenzija posle toga, fizički je napadnuto jedno dete srpske nacionalnosti.

Penava se istakao i borbom protiv ćirilice u Vukovaru, dvojezičnih tabli u tom gradu, a kada su, posle popisa na kome se pokazalo da ih ima nešto manje od zakonske granice od 30 odsto, izgubili prava na upotrebu pisma i jezika, lider Domovinskog pokreta je likovao. Umesto da se, kao gradonačelnik, zabrine zašto je broj Srba u odnosu na popis 2011. drastično opao (sa 34,87 na 29,73 odsto), on je tvrdio da je prethodni popis bio lažiran i da će gubitkom prava Srba "biti obezbeđeno bar 10 godina stabilnosti u gradu".

Na njegovoj meti su i srpski političari u Hrvatskoj, poput Milorada Pupovca i njegove SDSS. Penava i njegov Domovinski pokret odbacuju mogućnost koalicije sa SDSS pod bilo kojim uslovima. Pupovca je optuživao da je "promoter velikosrpske politike", te da je on "dokaz" da postoji "kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj" i da je "Vukovar epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Iako je Domovinski pokret na prethodnim izborima 2020. godine dobio dva mandata više nego na ovim, u DP su zadovoljni i poslednjim izborima jer su postali tas na vagi koji će moći da određuje sastav i politiku vlade.

Macan: HDZ je prirodan partner DP

TANJUG / AP / Darko Vojinović
TANJUG / AP / Darko Vojinović

Skretanje Hrvatske udesno, politički komentator iz te zemlje Krešimir Macan za NIN objašnjava činjenicom da su na desnici, za razliku od levice, formirana tri prilično jaka politička bloka.

“HDZ je tradicionalno najjača stranka, i sad je verovatno došao na nekih 35 odsto. I pre ovih izbora, Domovinski pokret i Most su se po anketama nalazili na osam i sedam odsto. To je onda rešena desna opcija. Most je krenuo iz centra, pa završio kao neka konzervativno-katolička opcija (bio je protiv abortusa, blizak crkvi), dok je DP veteranski pokret. On okuplja sve one, a to su većinom bivši članovi HDZ-a iz 2015, kojima se nije svidelo kada je Plenković gurnuo HDZ prema centru da bi imao veći broj glasova, a što se pokazalo da mu se isplatilo i na ovim izborima”, kaže Macan za NIN.

On navodi da je Hrvatska oduvek imala ekstremnu desnicu, a da je DP sada počeo da primenjuje i nove politike, protiv migranata ili Istanbulske konvencije (konvencija protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici), te se udružili sa teoretičarima zavere evroposlanika Mislava Kolakušića, koji je osnovao stranu Pravo i pravda. Macan objašnjava da je DP čak koristio u kampanji plakate na kojima je Plenković prikazan kao četnik, sa Pupovcem i Vojislavom Stanimirovićem iz SDSS koji su "okupirali Vukovar", čiju je upotrebu zabranila hrvatska izborna komisija.

U pogledu usmeravanja formiranja vlade, Macan ističe da će DP biti manji partner i da će se zadovoljiti „određenim plenom“.

“Ja sam siguran da im Plenković neće pustiti one ključne poluge, ali se nešto mora otpustiti s obzirom da ipak sa njima ostvaruju sigurnu, stabilnu većinu. On ih pokušava izbrisati na sve moguće načine, ali mislim da ne može, upravo zato što će oni (DP) usloviti da Pupovac ne bude u vladi, da ne bude predstavnika srpske manjine, iako je to Plenkoviću opcija kako bi tražio od Vučića isto. Upravo tako je i Žigmanov na kraju ušao u prošlu srpsku vladu. Tu će biti nekih kompromisa, Srbi formalno možda neće biti u vladi, ali im se neće status ništa bitnije ni promeniti. Plenković zna zašto mu to treba, ali će ispuniti. To je jedan od tih formalnih zahteva DP-a”, objašnjava Macan.

Iako je DP prošle godine bio uspešan u pogledu blokade dolaska Pupovca na obeležavanje Dana sećanja na žrtve Vukovara, Macan ne smatra da će ulazak u vladu na bilo koji način da zaoštri politiku prema manjinama, prvenstveno u pogledu SDSS-a. On kaže i da zbog toga što je krajnje desno, DP može da računa na oko 10 odsto podrške, koliko je ekstremna desnica u Hrvatskoj uvek mogla da dobije.

TANJUG / AP / FOTO HINA/DENIS CERIĆ (HO)
TANJUG / AP / FOTO HINA/DENIS CERIĆ (HO)

„Pre izbora se svašta kaže, posle izbora se dogovore. Nije ni Pupovac slučajno radio kampanju ’Hrvatska treba Srbe’. Dakle to je isto bila poruka njima. On je to radio kao kampanju za sebe, ali de fakto je to bila poruka hrvatskoj javnosti, da kaže da su Srbi sastavni deo danas moderne Hrvatske, odnosno da srpska manjina aktivno učestvuje. De fakto je poslao poruku Domovinskom pokretu, sve više sam uveren da je to radio kroz kampanju“, navodi Macan uz zaključak da je DP-u prirodno da se dogovori sa HDZ-om, ali da je sada jedino pitanje kolika će biti cena tog dogovora.

Prema mišljenju politikologa i univerzitskog profesora Pera Maldinija, HDZ ne treba da bude nezadovoljan rezultatima, a pregovori će svakako biti otvoreni, samo je pitanje sa kim. Maldini ističe da će to najverovatnije biti DP.

„Reč je o stranci koja je nastala od nezadovoljnih članova uglavnog desnog krila nekadašnjeg HDZ-a i taj postotak koji su oni unazad 5-6 godina izgubili, otprilike odgovara postotku koji je Domovinski pokret, kao nova stranka na skroz desnom krilu dobio“, rekao je on za HTV i dodao da se čeka na zahteve DP-a na koje bi HDZ mogao da reaguje.

„Uvek se u izbornoj kampanji koristi teško naoružanje kako bi se mobilizovao što veći broj birača i kako bi se podrška maksimalizovala. Kad se sedne za sto, onda se govori o realnim stvarima. Ne želim da kažem niti bi bilo za očekivati da će neko da "promeni ploču", to se oseća kao izdaja birača, toga je bilo u prošlosti i te stranke su bile kažnjene. Čuli smo Domovinski pokret i gde je njihova granica, ali nismo čuli šta je njihov zahtev, da bi HDZ mogao na to da odreaguje i postavi svoje granice iza kojih ne ide. To nije stvar za javnost, to ide u četiri oka i to je predmet pregovora“, objasnio je Maldini.

Sukob sa SDSS i predizborna kampanja

Nisu DP-u smetali samo srpski političari, već i turbofolk zvezde koje su veoma popularne u Hrvatskoj, a ta partija ih povezuje sa Srbijom. Veliku pažnju javnosti privuklo je kada je DP u okviru predizborne kampanje došao na ideju da zaustavi gostovanja turbofolk zvezda iz regiona u Hrvatskoj. Oni su glavnog krivca našli u hrvatskim medijima, koji se "usuđuju da pišu o popularnosti turbofolka umesto da se posvete domaćim muzičarima".

"Sve to za posledicu ima rasprodate Arene od srpskih pevača, a preko toga i kulturnu kolonizaciju Hrvatske. Treba otvoreno kazati da je kulturnoj kolonizaciji prethodila kolonizacija hrvatskog medijskog prostora te kako je pokoravanje medijskog tržišta bio preduslov 'uspešnog' ulaska istočnog melosa u hrvatski kulturni mejnstrim", navodili su tada Domovinskog pokreta.

Inače, prošle godine predstavnici SDSS-a, uoči obeležavanja Dana sećanja na Vukovar nisu bacilli vence u Dunav, kako su to radili prethodnih godina, a usled pretnji od strane DP-a da će ih tamo dočekati "živi zid" kojim će biti sprečeni da odaju počast žrtvama.