Svet

Italija želi sporazum G7 o ukidanju upotrebe fosilnih goriva

Tanjug | 27. april 2024 | 16:55
Italija želi sporazum G7 o ukidanju upotrebe fosilnih goriva
PROFIMEDIA / Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Italija se zalaže za sporazum kojim bi zemlje G7 postavile zajednički ciljni datum za postepeno ukidanje uglja u proizvodnji električne energije, rekli su diplomatski izvori za Rojters, uoči sastanka ministara energetike G7 energetike u Torinu.

Ovaj dogovor bio bi u korak u pravcu ka klimatskom cilju koji je naveden na samitu COP28 u Dubaiju prošle godine, a koji podrazumeva ukidanje upotrebe fosilnih goriva, od kojih je najveći zagađivač ugalj.

Italija, koja je ove godine na čelu rotirajućeg predsedništva G7, planira da ugasi svoje elektrane na ugalj do 2025, osim na ostrvu Sardinija gde je rok 2028. godina.

Na sastanku G7 ovog vikenda Rim će težiti da ubedi svoje partnere, SAD, Britaniju, Francusku, Nemačku, Kanadu i Japan, da se odredi zajednički ciljni datum za okončanje upotrebe uglja, rekli su italijanski izvori Rojtersu.

Oni su dodali da se Nemačka protivi naporima Italije usred tekućih pregovora o pronalaženju kompromisa na skupu u Torinu, koji počinje sutra.

Berlin trenutno ima za cilj da postepeno zatvori postrojenja na ugalj u 2030. godini, ali gorivo je i dalje drugi najvažnji izvor energije za proizvodnju struje u zemlji.

Italija i Nemačka su takođe u sukobu oko nuklearne energije, a prema izvorima, Rim će na samitu sugerisati zemljama G7 da je moć koju proizvodi nuklearna reakcija jedna od opcija koje članice mogu izabrati kako bi smanjile zavisnost od fosilnih goriva.