Svet

Uznemirujući mrak iza harizmatičnog osmeha slavnog glumca: Slučaj Žerara Depardjea i decenije teških optužbi

NIN | 29. april 2024 | 16:24
Uznemirujući mrak iza harizmatičnog osmeha slavnog glumca: Slučaj Žerara Depardjea i decenije teških optužbi
PROFIMEDIA / Loic VENANCE / AFP

Žerar Depardje, legenda francuske kinematografije, pozvan je danas u policiju na saslušanje zbog navodnog seksualnog napada na dve žene. Isprva poznat po harizmatičnoj ličnosti i glumačkom talentu, tokom godina postao je prepoznatljiv po mračnoj i uznemirujućoj istoriji optužbi za nedolično seksualno ponašanje – od uznemiravanja do silovanja. 

Kako prenosi BFM televizija, Depardje je odveden u parisku policijsku stanicu radi ispitivanja i očekuje se da će biti pritvoren. Dve žene optužile su glumca da ih je neprikladno dodirivao na snimanjima filmova 2014. i 2021. godine, dok je Depardje te navode negirao.

Prva žena, koja je podnela tužbu protiv glumca, radila je kao dekoraterka na snimanju filma "Zelene žaluzine" 2021. godine, istakla je da joj je glumac prišao, prigrlio je, dodirijući je po telu i govoreći neprikladne reči. Članovi ekipe su uspeli da ga udalje od nje, on se izvinio, ali kako žena tvrdi, do kraja snimanja ju je nazivao pogrdnim imenima. Ona je u oktobru prošle godine napisala i otvoreno pismo Depardjeu u listu "Figaro", ističući da od tada više ne može da radi, da ima napade anksioznosti i posttraumatski stres. 

Druga podnositeljka tužbe rekla je da je Depardje, tokom snimanja filma "Zapadna pošta" 2014. godine, gde je radila kao pomoćnica, dodirivao po telu i neprikladno joj se obraćao i davao eksplicitne seksualne predloge. 

PROFIMEDIA / Antonin UTZ / AFP
PROFIMEDIA / Antonin UTZ / AFP

Istorija optužbi

Optužbe Žerara Depardjea za seksualno uznemiravanje datiraju iz ranih dana njegove karijere, kada je bio zvezda u usponu u francuskoj filmskoj industriji. Prema različitim izvorima, bio je poznat po svom agresivnom ponašanju prema ženama, posebno mladim glumicama koje su radile sa njim ili su se samo pojavile na audiciji. Jedan od najranijih incidenata, o kojem se govorilo u javnosti, jeste iz 1978. godine, kada je navodno seksualno uznemiravao 16-godišnju glumicu Karin Sila, koja je kasnije postala supruga glumca Vinsenta Pereza. Sila je tvrdila da ju je Depardje pozvao u svoj stan na probno snimanje, ali je umesto toga pokušao da je natera na seksualni odnos. Uspela je da pobegne, ali je bila traumatizovana tim iskustvom. 

Još jedan incident dogodio se 1988. godine, kada je glumac navodno poljubio 22-godišnju glumicu Sandrin Boner, koja je sa njim glumila u filmu "Previše lepa za tebe". Boner je rekla da je Depardje napravio neželjene korake prema njoj tokom snimanja, kao i da ju je čak i napao pred ekipom. Naglasila je da se osećala "poniženom" njegovim postupcima, kao i da je reč o "svinji" koja "nema poštovanja prema ženama".

Ovo su samo dva primera u nizu optužbi koje su se pojavile tokom godina, uključujući one koji su došle od slavnih glumica, poput Izabel Ađani, Nastasje Kinski, Katrin Denev i Žilijet Binoš. Depardje, pak, nikada nije priznao, niti se izvinio za bilo koje od svojih navodnih seksualnih malverzacija, već ih je često odbacivao kao lažne glasine, šale ili nesporazume, neretko pribegavajući uvredama i pretnjama.

PROFIMEDIA / Eric Broncard / AFP
PROFIMEDIA / Eric Broncard / AFP Osmomartovski marš u Parizu

Optužbe Žerara Depardjea za seksualno uznemiravanje i silovanje, dakle, nisu noviji fenomen. One obuhvataju poslednje dve decenije, uključuju incidente na filmskim setovima, javnim mestima i u njegovom domu. Prema istrazi "Medijaparta", 13 žena optužilo je Depardjea za različite oblike seksualnog nasilja, od neželjenog dodirivanja do silovanja. Neke od njih su podnele formalne žalbe i govorile javno, dok su druge odlučile da ćute ili su se suočile sa pretnjama i zastrašivanjem. 

Prva žena koja je Depardjea optužila za seksualni napad je novinarka koja ga je intervjuisala 1999. godine. Ona tvrdi da ju je glumac nakon intervjua pozvao u svoju hotelsku sobu i pokušao da je natera na seksualni odnos. Uspela je da pobegne i incident je prijavila svom uredniku, koji joj je savetovao da slučaj ne prijavi. Ona je to poslušala, pa nije uložila žalbu, niti izašla u javnost sa svojom pričom, plašeći se posledica po svoju karijeru i ugled. 

U godinama koje su usledile, sve više žena je govorilo o neprijatnom iskustvu kontakta sa Depardjeom – od stjuardesa, preko šminkerki, do glumica i pevačica. 

Posledice 

Skandali Žerara Depardjea imali su dubok i značajan uticaj na njegovu karijeru i reputaciju. Glumac sa preko snimljenih 200 filmova i brojnim osvojenim nagradama, kojeg su milioni obožavalaca i kritičara nekada poštovali i gajili divljenje, danas se suočava sa pravnim i profesionalnim posledicama problematičnog ponašanja.

On je pod istragom francuskog pravosudnog sistema od 2018. godine, kada je jedna glumica podnela prijavu protiv njega, jer ju je navodno silovao u svom domu. Optužen je za silovanje i seksualno zlostavljanje, a preti mu do 10 godina zatvora i novčana kazna od 150.000 evra, ako bude osuđen. Takođe, suočio se i sa profesionalnim posledicama, jer su neki od njegovih projekata otkazani, odloženi ili bojkotovani. Izgubio je i određene ugovore i nagrade, dok su ga pojedini festivali zabranili ili stavili na crnu listu.

No, Depardje ipak nije dozvolio da ga optužbe spreče da radi. Nastavio je da glumi u filmovima i televizijskim programima, kako u Francuskoj, tako i u inostranstvu. Mnogi ističu i da je zadržao svoj prkosan i arogantan stav, ne pokazujući znake kajanja, pa je tako i krajem prošle godine saopštio preko svojih advokata da stavlja svoju Legiju časti "na raspolaganje" francuskoj ministarki kulture. Povodom ovog predloga oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron, koji se usprotivio da se on usvoji i dodao da je protiv "lova" koji se na glumca vodi.

"Veliki sam obožavalac Žerara Depardjea, on je sjajan glumac... Pomogao je da se svet upozna sa našim velikim piscima, on čini Francusku ponosnom", rekao je lider Francuske tokom intervjua za TV kanal "Frans senk".

PROFIMEDIA / SplashNews.com / Splash
PROFIMEDIA / SplashNews.com / Splash

Pored Makrona, Depardje je uspeo da dobije još neke pristalice i saveznike, pa je tako našao utočište u zemljama koje imaju blaže zakone ili stavove prema seksualnom nasilju, poput Rusije, gde je dobio državljanstvo 2013. godine. Takođe, glumice Natali Bej i Karol Buket, bivše Depardjeove partnerke, kao i pevačica i bivša prva dama Francuske Karla Bruni našle su se među 50 javnih ličnosti koje su se javno izjasnile protiv "linča" proslavljenog glumca. Naime, u pismu pod naslovom "Nemojte kenselovati Žerara Depardjea", objavljenom u "Figaru", istaknuto je da je glumac stavljen na "stub mržnje". 

"Ne možemo više ćutati o linčovanju koje se vrši. Žerar Depardje je verovatno jedan od najvećih glumaca svih vremena. Kada na ovaj način napadate Depardjea, napadate i nas", navedeno je u pismu.

Optužbe protiv Žerara Depardjea, sa druge strane, podigle su i svest i akciju protiv seksualnog nasilja, inače ozbiljno i široko rasprostranjenog problema u filmskoj i televizijskoj industriji, kao i u drugim oblastima. Prema istraživanju Udruženja filmskih glumaca, 53% glumica i 28% glumaca iskusilo je seksualno uznemiravanje u svojoj karijeri, dok izveštaj Holivudske komisije donosi podatak da je 20% ispitanika doživelo seksualni napad ili neželjeni fizički kontakt. U izveštaju se zaključuje da seksualno nasilje u industriji često vrše moćne i uticajne ličnosti, kao što su producenti, režiseri i zvezde, koji koriste svoj položaj i status da eksploatišu i zlostavljaju svoje žrtve, koje su često mlade, ambiciozne i ranjive.